Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 460

Σε κλίμα κατάνυξης και με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ (27-8-2023)

Την πρωΐαν της Κυριακής, 27 Αυγούστου 2023, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του εφημερίου του εορτάζοντος Ι. Ναού πρωτ. Σεργίου Γουρλά, και παρεπιδημούντων Ιερέων. Ετελέσθη η Αρτοκλασία και η Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ο Μητροπολίτης εμοίρασε άρτο και φανουρόπιτα κατά το έθος. Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστησαν Αρχές και τοπικοί παράγοντες της νήσου και πλήθος ευλαβών προσκυνητών. Στο ιερό αναλόγιο έψαλε ο πρωτοψάλτης Ευάγγελος Χατζηλάρης και ο ιεροψάλτης Γεώργιος Γουρλάς.

 


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ (26-8-2023)

Στη Λέρο, και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου, το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπροσευχομένου του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, του εφημερίου του Ι. Ναού πρωτ. Σεργίου Γουρλά, Ιερέων της νήσου, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων.  Κατά τον Εσπερινό παρέστη η καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Αγγέλων μοναχή Παρασκευή, η μοναχή Ευλογία, οι Αρχές και τοπικοί παράγοντες της νήσου και πλήθος ευλαβών προσκυνητών. 

Ο Μητροπολίτης ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους καθώς και τις δεκάδες φανουρόπιτες που προσκόμισαν ευσεβείς χριστιανοί προς ευλογία.

Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε η κατ’ έθος λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου, εις τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού και στην κεντρική πλατεία του οικισμού του Ξηροκάμπου.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Ευάγγελος Χατζηλάρης, Εμμ. Πλόχωρος, Γεώργιος Γουρλάς, Άγγ. Αγγελίδης, κ.α. 


ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ - 26-8-2023. Πανηγυρικός Εσπερινός στό πανέμορφο εορτάζον εξωκκλήσι του Αγ.Φανουρίου στόν περιφερειακό δρόμο Μυρτιές-Μασούρι,της οικογένειας Γ.Μουσελή, παρουσία πλήθους πιστών (φωτογραφίες:  Ν. Μαμάκας)

 

 

 

Απολυτίκιον Αγίου Φανουρίου

«Ουράνιον εφύμνιον, εν γη τελείται λαμπρώς,

επίγειον πανήγυριν, νυν εορτάζει φαιδρώς,

αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους,

κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν, ην εύρες πόνοις καί άθλοις,

τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως