Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 259

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα βλέπουμε τον Κύριο να ελευθερώνει τη συγκύπτουσα γυναίκα από τα δεσμά της αρρώστιάς της και να ελέγχει την υποκρισία του αρχισυναγώγου.

Ο κόσμος πριν την έλευση του Θεανθρώπου έμοιαζε με την συγκύπτουσα του Ευαγγελίου. Περιπλανιόταν στην αγνωσία της ειδωλολατρίας και δέσμιος στο σκοτάδι της αμαρτίας και των παθών δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι του προς τον ουρανό και να γνωρίσει τον αληθινό Θεό.

Με την ενσάρκωση όμως του Θεανθρώπου και την έλευσή Του στον κόσμο διαλύθηκε το σκότος της αγνωσίας περί Θεού και ο κόσμος ελευθερώθηκε από τα δεσμά της αμαρτίας και  έχει την δυνατότητα να γνωρίζει το αληθινό Φως που είναι ο Χριστός, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.

Ο Χριστός μας είδε την λυτρωτική ανάγκη του ανθρώπινου γένους και από την πολλή Του Αγάπη ήρθε ο ίδιος στη γη για να απαλλάξει από τα δεσμά του Διαβόλου και του θανάτου τον άνθρωπο. Αυτό έπραξε όταν είδε την συγκύπτουσα γυναίκα στη Συναγωγή το Σάββατο. Ως φιλάνθρωπος ιατρός των ψυχών και των σωμάτων την ελευθέρωσε από τα χρόνια δεσμά «ην έδησεν ο Σατανάς» βάζοντας έτσι την ζωντανή εικόνα του Θεού τον άνθρωπο, πιο πάνω από τον Νόμο που ο Θεός έδωσε για να διακονήσει την ανθρώπινη σωτηρία.

Την ευεργετική στάση του Χριστού έρχεται να κατακρίνει ο αρχισυνάγωγος, καθώς κατ’ αυτόν δεν πρέπει να θεραπεύεται ο άνθρωπος την ημέρα του Σαββάτου, αλλά οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας. Ήθελε να βάλει όρια στην Αγάπη του Θεού, καθώς ο ίδιος όπως φαίνεται δεν ήξερε να αγαπά ούτε τον άνθρωπο αλλά ούτε τον Θεό.

Η νοσηρή θρησκευτικότητα και η τυπολατρική του προσκόλληση στο Νόμο τον έκανε να χάσει την ουσία της αποστολής του ως θρησκευτικού άρχοντα. Αντί να είναι διάκονος του ανθρώπου και της αγάπης του Θεού αυτός εξυπηρετούσε το θρησκευτικό κατεστημένο και τον θρησκευτικό εγωϊσμό του. Γι’ αυτό δέχεται την δίκαιη αγανάκτηση του Κυρίου όπου Τον χαρακτηρίζει «υποκριτή» καθώς ήταν αμείλικτος με τους υποκριτές, επισημαίνοντας αμέσως την δυπροσωπία και τον φθόνο του αρχισυναγώγου συγκεκαλυμμένο με το πρόσχημα της ευσέβειας.

Αγαπητοί μου,

Ο Χριστός μας είναι Αγάπη και ενεργεί το θαύμα της αγάπης προς πάντα άνθρωπο.  Αν κάποιος νοθεύσει την αλήθεια του Θεού και δεν χαίρεται με την δύναμη της αγάπης Του τότε προβάλλει τον δαιμονικό εγωϊσμό του, τη ζήλια και την φλόγα του μίσους που έχει μέσα του όπως έπραξε και ο αρχισυνάγωγος και δικαίως θα δεχθεί την οργή του Θεού. Ας προσέξουμε κι εμείς στη χριστιανική ζωή μας ας μην βρεθούμε υποκριτές διδάσκοντας άλλα στους ανθρώπους και κάνοντας άλλα στην πράξη. Ας είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι στη ζωή μας και τότε θα αποκτήσουμε την αληθινή ευσέβεια και την Αγάπη του Θεού. ΑΜΗΝ.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως +Μ.Μ.