Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 595

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, εορτάζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου Πόθιας Καλύμνου.

Την Πέμπτη 1/2/2024 και ώρα 5 μ.μ. τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Μάριου Μίχα και πολλών ιερέων της νήσου, παρουσία του Επάρχου, Δημάρχου και πολλών πιστών.

Την πρωΐαν της Παρασκευής 2/2/2024, τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στο εορτάζον ιερό παρεκκλήσιο της Υπαπαντής του Κυρίου στη Λέρο, που ανήκει στην Ενορία του Ι. Μητροπολιτικού Ναού του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου», την Πάμπτη 1/2/2024, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη και του π. Γεωργίου Γαμπιέρη. Την πρωΐαν της Παρασκευής, 2/2/2024, ετελέσθη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Μ.Μέρης, Νικόλαος Μαμάκας «Αλήθεια-FM», Π.Κουτούζος


Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της έλευσης του Χριστού από τους γονείς του στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών. Εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός). Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»). Η λέξη Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση. Το εκκλησιαστικό γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου, που εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς (β, 22-38), συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και μάλιστα αγόρι, έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του, η οποία φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. Ο πρεσβύτης ιερέας είχε λάβει υπόσχεση από τον Θεό ότι δεν θα πεθάνει, προτού δει τον Χριστό και Τον ευχαρίστησε με τα λόγια:

«Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη,
ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου,
ό ητοίμασας κατά το πρόσωπον πάντων των λαών,
φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ».


Απολυτίκιο Υπαπαντής

Χαίρε κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε· εκ σου γαρ ανέτειλεν ο Ήλιος της
δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών, φωτίζων τους εν σκότει. Ευφραίνου και συ
Πρεσβύτα δίκαιε, δεξάμενος εν αγκάλαις, τον ελευθερωτήν των ψυχών ημών,
χαριζόμενον ημίν, και την Ανάστασιν.


Κοντάκιο Υπαπαντής

Ο μήτραν παρθενικήν αγιάσας τω τόκω σου, και χείρας του Συμεών ευλογήσας
ως έπρεπε, προφθάσας και νυν έσωσας ημάς, Χριστέ ο Θεός. Αλλ' ειρήνευσον
εν πολέμοις το πολίτευμα, και κραταίωσον βασιλείς, ους ηγάπησας, ο μόνος
φιλάνθρωπος.

Πηγή: «SanSimera.gr»