Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 4496

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ

Πλησίον του Αγίου Βήματος της τρίκλιτης Βασιλικης του Ναου της Ιερουσαλήμ κατά τας αρχάς του 18ου αιωνος η Καλυμνιακή Ορθόδοξη ψυχή ανήγειρε Ναΰδριον εις μνημόσυνον αιώνιον επ΄ονόματι της Παναγίας της Υπακοης. Το Ναΰδριο αυτό μετά από σεισμό κατεστράφη ολοσχερως αλλά και πάλι η πίστη των κατοίκων της περιοχης της Χώρας Καλύμνου ύψωσε νέο Ναΰδριο το 1911.

Το Ναΰδριο αυτό, αφου ανακαινίσθηκε εσωτερικως και εξωτερικως από την Δ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων, τμημα Καλύμνου, και με έξοδα του Ιερου Ναου Αγίου Χαραλάμπους Χώρας Καλύμνου, ο Μητροπολίτης μας το εγκαινίασε με όλη τη Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και τυπική τάξη θέτοντας τίμια Λείψανα επί του κίονος της Αγίας Τραπέζης.

 

         

 

Βάσει του προγράμματος της Ιερας Μητροπόλεως ο Εσπερινός άρχισε την 8η απογευματινή της Παρασκευης 24-7-2009, ακολούθησε ο Όρθρος, η τελετή των εγκαινίων και νυκτερινή Θεία Λειτουργία. Οι όλες ακολουθίες προβλήθηκαν από οθόνη κι έτσι το πολυπληθές εκκλησίασμα είχε την ευκαιρία να  παρακολουθήσει με ευλάβεια και κατάνυξη την όλη Παννυχίδα και να προσευχηθει στον Ύψιστο όπως, ο Ναός της Παναγίας της Υπακοής, του Χριστού της Ιερουσαλήμ, αποβει ψυχης ιατρειον και τόπος αγιάσματος. 

Οι ευσεβεις Χριστιανοί έλαβαν από τα χέρια του Αρχιερέως, κατά το έθος, τα αγιάσματα της τελετης των εγκαινίων, τμημα από το σάβανο και άλλων αγιαστικων αντικειμένων.    

 

         

 

Το Ναΰδριο εορτάζει τα εννιάμερα της Κοιμήσεως της Παναγίας. Ο Προϊστάμενος του Ιερου Ναου του Αγίου Χαραλάμπους π. Χρύσανθος Καμπουράκης και τα μέλη της Εκκλησιαστικης Επιτροπης δεξιώθηκαν τον Μητροπολίτη, τον ιερό Κληρο και το Εκκλησίασμα.

Διοικητικως το Ιερό Ναΰδριο της Παναγίας της Υπακοης υπάγεται εις τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Χώρας Καλύμνου

  

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Στο Παλλάδιον της Χριστιανικης Καλύμνου, στον Χριστό της Ιερουσαλήμ με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια έγιναν τα εγκαίνια του αρχαιολογικου χώρου.

 Όλος ο αρχαιολογικός χωρος του Χριστου της Ιερουσαλήμ δόθηκε πλέον επισήμως από το Υπουργειο Πολιτισμου και την Δ΄Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στον Καλυμνιακό λαό.

Πράγματι ο αρχαιολογικός χωρος αυτός, στον οποιο περιγράφονται τα ερείπια του ναου του θεου Απόλωνος όπου πάνω  τον 5ο αιωνα μ. Χ. η ευσέβεια, η πίστις και η ευμάρεια των Καλυμνίων ύψωσε δύο τρίκλιτες Βασιλικές, τον Ναό του Χριστου της Ιερουσαλήμ και τον Ναό της Αγίας Τριάδος.

Ο χρόνος, οι καιρικές συνθηκες αλλά και διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες ειχαν εγκαταλείψει τα μνημεια στη φθορά. Με προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμου, του Δήμου Καλυμνίων και της Δ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων ο χωρος αποτελει πλέον σήμερα το αρχαιολογικό στολίδι του Νησιου μας, δεικνύοντας έτσι  τον σεβασμό προς την αιωνόβιο Ιστορία του τόπου.

Βάσει προγράμματος εκδοθέντος παρά του Δήμου Καλυμνίων ο Μητροπολίτης μας το εσπέρας του Σαββάτου, 25-7-2009, παρουσία της Εκκλησίας,  του βουλευτοῦ κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, τοῦ Περιφεριάρχη κ. Χαράλαμπους Κόκκινου, του Δημάρχου Καλυμνίων κ. Γεωργίου Ρούσσου, εκπροσώπου του Επαρχείου, του πολιτευτου κ. Γεωργίου Κασσάρα, των τοπικων αρχων και πλήθους Καλυμνιακου λαου ετέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων και ευχήθη όπως, ο χωρος αυτός, ο οποίος συνδέει το παλαιό με το νέο, αποβει και τώρα τόπος περισυλλογης αλλά και θαυμασμου του μεγαλείου της αθάνατης Καλυμνιακης ψυχης.

Τέλος ο Μητροπολίτης και οι αρχές έκοψαν την ταινία και εψάλη το απολυτίκιον της Παναγίας της Υπακοης. Η χορωδία των ιεροψαλτων Καλύμνου υπό τη διεύθυνση του Aρχοντος της Μεγάλης του Χριστου Εκκλησίας, Πρωτοψάλτου και Μουσικοδιδασκάλου κ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου έψαλε επίκαιρους ύμνους.

Τέλος οι αρχές εφύτευσαν ελιά σε ένδειξη αιωνιότητος.

    Εικόνες μπορειτε να δειτε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΑΡΓΩ» της Καλύμνου:

 

http://www.argokalymnos.gr/news.php?subaction=showfull&id=1248612892&archive=&start_from=&ucat=16,28,52,53&