Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 3721

Με ξεχωριστή λαμπρότητα έλαβε χώρα η πανήγυρη της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Μητρόπολή μας.

 

Στην Κάλυμνο, ο μητροπολιτικός ι. ναός του Σωτήρος Χριστού γνώρισε ξεχωριστή λαμπρότητα στο διήμερο της πανήγυρης του, της Μεταμορφώσεως, 6 Αυγούστου.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος με συγχοροστατούντα τον επίσκοπο κ. Εμμανουήλ και τη συμμετοχή μεγάλης ακολουθίας ιερέων.

Οι χοροί των ιεροψαλτών έδωσαν το δικό τους πανηγυρικό τόνο: στο δεξιό στασίδι ο πρωτοψάλτης του ι. ναού κ. Σακ. Ν. Τρικοίλης με χορωδία ιεροψαλτών και ισοκράτες (Στ. Τσαγκάρης, Γ. Γερακιός, Π. Γκινής, Γ. Κάππας, Μ. Βαπόρης) και στο αριστερό ο ιεροψάλτης κ. Κίκιλης, με βοηθούς, που αναπλήρωσε τον αριστερό ψάλτη του ναού.

Στην ύψωση των άρτων ο πρωτ/τερος π. Ι. Χαλκίτης έψαλλε ένα ωραιότατο Θεοτόκε Παρθένε, με μελωδικότητα και βυζαντινή ιεροπρέπεια.

Μετά τον Εσπερινό και με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής έγινε η λιτάνευση της εικόνας της Μεταμορφώσεως στην παραλιακή λεωφόρο. Εκ μέρους των πολιτικών προσώπων συμμετείχαν η έπαρχος κ. Χρ. Συφουνιού και οι επαρχ. σ/λοι κ.κ. Π. Μαύρου και Δ. Μαραγκός. Πριν το τέλος του Εσπερινού ο κ. Παΐσιος βράβευσε τον επίτροπο του ναού κ. Μιχ. Μπαλαλή για τις πολυετείς και πολύτιμες υπηρεσίες του στη μητροπολιτικό ναό.

Ανήμερα της πανήγυρης, στην ακολουθία του Ορθρου και της Θ. Λειτουργίας συγχοροστάτησαν και πάλι οι δύο ιεράρχες, και έλαβε χώρα η πρωτόγνωρη για την Κάλυμνο διαδικασία δύο χειροτονιών μέσα σε μια ακολουθία. Ο σεβ. μητροπολίτης χειροτόνησε σε ιερέα το διάκονο Κων. Σμαλιό και σε διάκονο τον Μιχ. Μπουλαφέντη.

Η παρουσία του κόσμου στον Εσπερινό και το πρωί ήταν πολύ μεγάλη.