Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 5724

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

 

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και με καλό καιρό, εορτάσθηκαν στα Νησιά της Μητροπόλεώς μας τα Aγια Θεοφάνεια. Σε όλες τις Ενορίες ετελέσθη η Θεία Λειτουργία και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.

 

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ  5.1.2011

Ο Μητροπολίτης μας, συνοδευόμενος υπό του Διακόνου Γεωργίου, ετέλεσε τον Όρθρο, τις Μεγάλες Ωρες, τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμου Aργους Καλύμνου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τον Μικρό Αγιασμό και άγιασε την ηγουμένη, τις μοναχές και τους πιστούς και ευχήθηκε ευλογημένος ο νέος χρόνος.

Η Ηγουμένη της Μονης προεστωσσα Νυμφοδώρα στο Ηγουμενειο της Μονης παρέθεσε στον Μητροπολίτη, στον Διάκονο και τους πιστούς τον πατροπαράδοτο καφέ και νηστίσιμα γλυκίσματα.

 

Ο Ιερεύς της Ενορίας του Αγίου Μάμαντος, κατά το έθος, αγίασε τον Μητροπολιτικό οικο και ευχήθηκε στον Μητροπολίτη έτη πολλά. Ο Μητροπολίτης τον ευχαρίστησε και, στο πρόσωπο του εφημερίου π. Ιακώβου Συριώτου, ευχήθηκε στον ευαγη κληρο της Ιερας Μητροπόλεως αίσιο και ευλογημένο το νέο έτος.

 

Ακολούθως, την οικία του Μητροπολίτου επισκέφθηκαν ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Καλύμνου  «ο Aγιος Νικόλαος» και ομάδες παιδιων και έψαλλαν στον Μητροπολίτη τα Καλύμνικα παραδοσιακά κάλαντα των Θεοφανείων. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, τα μέλη και την χορωδία του Συλλόγου, τους ευχήθηκε καλή χρονιά και ευλογημένη, ειρηνική και υγιεινή και ο Σύλλογος, πάντοτε, να είναι κοντά στον κατ΄εικόνα Θεου άνθρωπο, που έχει ανάγκη συμπαράστασης ηθικης και υλικης. Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και ευχήθηκε έτη πολλά. Στις ομάδες των παιδιων, που με τον δικό τους τρόπο έψαλλαν τα κάλαντα τους απήυθυνε πατρικές νουθεσίες και τους τόνισε ότι η Κάλυμνος, παρά τους δυσκόλους καιρούς, είναι πάντοτε πρωτοπόρα σε εκδηλώσεις της πίστης μας.

Τέλος, τον Μητροπολίτη μας επισκέφθηκε ο νέος Δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτριος Διακομιχάλης και ζήτησε την ευχή και ευλογία του Μητροπολίτου μας για τα νέα καθήκοντά του και τόνισε την συνεργασία που θα υπάρξει μεταξύ Μητροπόλεως και Δήμου, πραγμα το οποιο επιζητει και ο Καλυμνιακός λαός.

Ο Μητροπολίτης τον συνεχάρη για την εκλογή του, ως και για τα λοιπά μέλη που συγκροτουν τη νέα δημοτική αρχή και τον παρεκάλεσε να διαβιβάσει στον απελθόντα δήμαρχο κ. Γεώργιο Ρουσσο τις ευχές του για ένα ευλογημένο, σωτήριο και υγιεινό 2011 και συνάμα ταχεια ανάρρωση και επάνοδο στα καθήκοντά του και στην οικογένειά του.

  

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ  6.1.2011

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στις 10:00΄ το πρωί προσήλθαν οι Αρχές στον Μητροπολιτικό Ι.Ναό του Ευαγγελισμού και στις 10:30΄ εκκίνησε η πομπή δια τον λιμένα της Αγίας Μαρίνης.

       

Της πομπής προηγείτο η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου και ακολουθούσαν τα Ιερά Εξαπτέρυγα, τα λάβαρα, οι Ιεροψάλτες, ο Τίμιος Σταυρός, ο Ιερός Κλήρος, η Εικόνα της Παναγίας μας, πού έφεραν ναύτες της Ναυτικής Βάσεως, και ακολουθούσαν οι Αρχές και πλήθος κόσμου. Την πομπή πλαισίωναν αγήματα του Στρατού και του Ναυτικού.

Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες βοήθησαν ώστε το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας να είναι κατάμεστο από κόσμο. Πάνω σε ειδική εξέδρα οι ιερείς μας ετέλεσαν τον Αγιασμό των υδάτων.

      

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο κ.Βασίλης Ντεληγιώργης, κάτοικος Βρομολίθου, στον οποίο εδωρήθη χρυσός επιστήθιος σταυρός, με τη φροντίδα εφέτο της Ενορίας του Ι.Ν.Αγίας Μαρίνας και την ευγενική προσφορά του καταστήματος κοσμημάτων Εμμανουήλ Ρούσου.

     

     

Η τελετή της καταδύσεως στην Ενορία Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου της Λέρου.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν να κατέβει πολύς κόσμος στο λιμάνι της Πόθιας, για να παρακολουθήσει τον αγιασμό των υδάτων με τη ρίψη του τιμίου σταυρού στη θάλασσα από το μητροπολίτη κ. Παΐσιο, και το διαγωνισμό των νέων στη βουτιά για την ανεύρεση του σταυρού, που φέτος έφερε ως έπαθλο ένα χρυσό σταυρό με αλυσίδα, προσφορά του μητροπολίτη.

Ο αγιασμός των υδάτων ήταν η καταληκτική πράξη της τελετής του Μεγάλου Αγιασμού που τελέστηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στις 10:30´, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Παΐσίου.

 

Τη μεγάλη αυτή εορταστική ημέρα της Ορθοδοξίας, εμπλουτισμένης με δρώμενα και σύμβολα της μακραίωνης ελληνορθόδοξης παράδοσης, λάμπρυναν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ηλ. Τσέρος, και Σεμ. Ψαρομπά, ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου κ. Ν. Γαβαλάς, ο βουλευτής (ορκίζεται εντός των ημερών) κ. Γ. Κασσάρας, ο Καλύμνιος βουλευτής Καναδά κ. Γ. Κάννης, ο πρώην υπουργός (ΝΔ) κ. Αρ. Παυλίδης, οι περιφ. σ/λοι κ.κ. Δημ. Μαραγκός και Σταυλάς κ.α. 

 

Μετά την ακολουθία του Αγιασμού, η μεγαλοπρεπής πομπή εκκλησιάσματος και επισήμων, με επικεφαλής το μητροπολίτη, συμπαραστατούμενο από ακολουθία ιερέων και χορό ιεροψαλτών, με τα εξαπτέρυγα να προπορεύονται, κατευθύνθηκαν προς τον κεντρικό λιμενοβραχίονα, με τη συνοδεία δύο στοίχων τμήματος προσκόπων και υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

 

Στην αρχή του λιμενοβραχίονα, μπροστά από το Ηρώο, ο μητροπολίτης ανέγνωσε από εξέδρα και μικροφώνου το ευαγγέλιο, για να προχωρήσει στη συνέχεια προς το εσωτερικό του λιμενοβραχίονα, όπου τον περίμενε ιδιωτικό σκάφος, του κ. Γιάννη Νομικάρου (επιτρόπου του Χριστού), για να τον φέρει, μαζί με τον κ. δήμαρχο και μικρό αριθμό συνεπιβατών, περίπου 20 μέτρα μακρύτερα και απέναντι από το σφουγγαράδικο καΐκι, όπου η ομάδα των νεαρών βουτηχτάδων περίμενε ανέτοιμη στην κουπαστή τη μεγάλη στιγμή - η συμμετοχή επιτρεπόταν μόνο σε νέους 18-22 ετών, με απόφαση της ι. μητρόπολης.

 

Με το «Εν Ιορδάνη Βαπτιζομένου σου, κύριε…» ο μητροπολίτης έρριψε το σταυρό στη θάλασσα, βούτηξαν με ορμή οι νεαροί και τυχερός της χρονιάς αναδείχτηκε ο νέος Καλύμνιος πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού κ. Ραφαήλ Πετρίδης.

 

Ο νεαρός ανέβηκε στο σκάφος για τα συγχαρητήρια και την ευλογία του μητροπολίτη, ενώ ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης του φόρεσε το χρυσό σταυρό της νίκης του  - σε όλους τους νέους που συμμετείχαν η μητρόπολη έδωσε αναμνηστικά διπλώματα.

Μετά τον αγιασμό των υδάτων η πομπή επέστρεψε στον ι. μητροπολιτικό ναό για την Απόλυση της μεγάλης αυτής χριστιανικής εορτής.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Διάκονος Γεώργιος Θεοδωρίδης , Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ι.Μητροπόλεως , Εφημερίδα "Αργώ της Καλύμνου"