Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2187

 

Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ - "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ"

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τετραήμερο 27-30 Οκτωβρίου 2011, η διεξαγωγή των masterclass και η διάλεξη του καθηγητού κ.Ν.Λυγερού στη Λέρο.

Ο κ.Ν.Λυγερός ήρθε στη Λέρο με πρωτοβουλία της οικογένειας Γεωργίου Σπανού (Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή) τα αδέλφια Χρήστος και Ειρήνη Σπανού, την ευγενική χορηγία Λεριών επιχειρηματιών, αλλά και την αρωγή και φιλοξενεία της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

       

Το πρωί της Πέμπτης 27.10.2011 ο κ.Ν.Λυγερός αφίχθη στη Λέρο και επισκέφθηκε, με την πολυμελή ομάδα του, την Ι.Μητρόπολη, όπου στο κτίριο του Πατριαρχείου στα Aλιντα πραγματοποιήθηκε το πρώτο master class από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, με ολιγομελή τμήματα μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Λέρου.

 

Εν συνεχεία στις 20:30΄ το βράδυ, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εισήγηση του κ. Ν.Λυγερού με θέμα «Μαθηματικά και Νοημοσύνη», στο Κινηματοθέατρο Λακκίου στη Λέρο.

Μπροστά σε ένα κατάμεστο κοινό μικρών και μεγάλων ο κύριος Λυγερός ανέλυσε λεπτομερώς ότι τα μαθηματικά και η νοημοσύνη συσχετίζονται θετικά δίχως αυτό όμως να σημαίνει ότι συνυπάρχουν κοινωνικά. Τα πρώτα χρησιμοποιούνται ως φίλτρο και η δεύτερη θεωρείται επικίνδυνη.

       

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κοινού και κυρίως των μαθητών οι οποίοι πρόθυμα απαντούσαν και συμμετείχαν ενεργά κατά τη διάρκεια της εισήγησης.

 Την Παρασκευή 28.10.2011, ο Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ.Παισιος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ.Νίκου Λυγερού καθώς και στον κύριο Χρήστο Σπανό, στο πλαίσιο της συνεργασίας και της βοήθειας που παρείχε η Ιερά Μητρόπολη στη διοργάνωση των Master Classes του κύριου Ν.Λυγερού.

 

Στο γεύμα παρίστατο επίσης ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ.Κόλιας, τα μέλη της συνοδείας του καθηγητού κ.Ν.Λυγερού και ο ιερός κλήρος της Λέρου. Στη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα και εντυπώσεις από τις πρώτες μέρες διεξαγωγής των Master classes στους μαθητές του νησιού, αλλά και τέθηκαν βάσεις για συνέχιση της συνεργασίας και στα υπόλοιπα νησιά της Μητρόπολης και πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε η ανάλογη κίνηση να πραγματοποιηθεί στην Κάλυμνο τον προσεχή Μάρτιο του 2012. Παράλληλα συζητήθηκαν ακανθώδη ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

       

Το απόγευμα της Παρασκευής 28.10.2011, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη μέρα διεξαγωγής των master classes με τίτλο “Μαθηματικά και Νοημοσύνη” στον Πύργο Μπελλένη, Λαογραφικό και Iστορικό Μουσείου της Λέρου από τον κ. Νίκο Λυγερό. Τα master classes αυτά απευθύνονταν σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Το Σάββατο 29.10.2011 το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνάντηση-συζήτηση κατόπιν πρόσκλησης στον κ.Νίκο Λυγερό, στρατηγικό σύμβουλο, και την ομάδα του, από τους παραγωγικούς φορείς του Εμπορικού Συλλόγου της Λέρου. Στην συνάντηση αυτή παρεβρέθηκε και ο Δήμαρχος Λέρου. Έγινε εκτενής παρουσίαση από τον κ. Ανδρέα Κυράνη, μέλος της αρχιτεκτονικής επιτροπής του Δήμου Λέρου, αναφορικά με προτάσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του νησιού. Στη συζήτηση που ακολούθησε έλαβε μέρος και ο κ. Χρήστος Σπανός ο οποίος δήλωσε την δυναμική του παρουσία τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα είναι αρωγοί σε ευφυή λύση-πρόταση για την ανάδειξη του νησιού. Με την σειρά του ο κ.Λυγερός ανέπτυξε νοητικά σχήματα στρατηγικής , υπερθεμάτισε για τα ιστορικά στοιχεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσουν τα θεμέλια για την οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη ανατρέποντας το όλο πλαίσιο για να αναδείξει ένα ανθεκτικό στρατηγικό mix με το οποίο συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι.

       

Το απόγευμα του Σαββάτου 29.10 και το πρωί της Κυριακής 30.10.2011, πραγματοποιήθηκε η τρίτη και η τέταρτη μέρα διεξαγωγής των master classes με τίτλο “Μαθηματικά και Νοημοσύνη” στην βιβλιοθήκη του εκκλησιαστικού μουσείου της Μητροπόλεώς μας, στην Παναγία του Κάστρου της Λέρου από τον κ. Νίκο Λυγερό.

       

Τα master classes αυτά απευθύνονταν σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

 

Λίγα λόγια για τον ΝΙΚΟ ΛΥΓΕΡΟ

Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική.

Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Aμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1968. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p) (εξίσωση του Ramanujan), κάνοντας χρήση προγραμμάτων αναζήτησης μέσω υπολογιστών.

Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλεξάνδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή.

Ίδρυσε το Ίδρυμα «Αλτρουϊσμός» στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή της.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση «The Pi Society» στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.Είναι μέλος της «Mensa», η οποία έχει 100.000 μέλη ανά τον κόσμο, της «Parssociety», μιας διεθνούς ολιγομελούς οργάνωσης μέλη της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, μπορούν να γίνουν μόνο άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης (η αποδοχή γίνεται μέσω αποστολής στους διαχειριστές, πιστοποιημένων αποτελεσμάτων τους σε κάποιο από τα iq test που προϋποθέτει το καταστατικό της οργάνωσης, ενώ αποδεκτοί γίνονται επίτιμα μέλη και ιδρυτές άλλων iq societies αυτομάτως, αλλά και της «Mega Foundation», κ.α.

Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους, και ένα εκ των τέστ εισαγωγής στην «Parssociety» είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό και είναι ευρέως διαθέσιμο στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ακόμη, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Παιδαγωγικό Τμήμα).

Σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύει ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού, «είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)» και "ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο".

Στην προσωπική του ιστοσελίδα υπάρχουν πάνω από 7.500 γραπτά κείμενα του ιδίου που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας, καθώς και άλλου είδους κείμενα όπως ποιήματα, ή λογοτεχνικά αποσπάσματα, στην Ελληνική, Γαλλική ή Αγγλική γλώσσα, αλλά και πάνω από 790 σκίτσα ή πληρέστερα έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία είναι αναφορές σε έργα των Da vinci ή Van Gogh.