Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 4889

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 4 το απόγευμα ετελέσθη μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, στο παρεκκλήσιο του Ισιδωρείου Γηροκομείου στο Λακκί της Λέρου, το αφιερωμένο εις τας Αγίας Μάρτυρας γυναίκες «Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια» και «Αγία Αναστασία η Ρωμαία».

       

Την επομένη, Πέμπτη 22.12 το πρωι ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  υπό του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου συμπαραστατουμένου υπό του αρχιμ.Στεφάνου Κατέ καί τοῦ διακόνου Νικολάου Κλήμη. Κατά την Θ.Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Λέρου κ.Μιχαήλ Κόλιας, πολλοί πιστοί, οι τρόφιμοι και το προσωπικό του Ιδρύματος.

             

Ο Μητροπολίτης μας κατά την Μεγάλη Είσοδο εμνημόνευσε τους ζώντας τροφίμους του Ιδρύματος, αλλά και τους αειμνήστους μεγάλους ευεργέτας και δωρητάς, ως και τους κοιμηθέντας τροφίμους του Ιδρύματος.

Τόν θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης αναφερθείς στόν βίο τῆς Αγίας Αναστασίας τῆς Φαρμακολύτριας, καί απευθυνόμενος πρός τον Δήμαρχο Λέρου κ.Μιχ.Κόλλια αναφέρθη στην έκδοση του ημερολογίου της Ιεράς Μητροπόλεως του έτους 2012, το οποίο είναι αφιερωμένο στον ιστοριοδίφη, άξιο τέκνο της Λέρου ΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΔΕΩΝ, Μέγα Χαρτοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Υπομνηματογράφο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (1851-1943). 

ΒΙΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ

Η αγία μεγαλομάρτυς Αναστασία η φαρμακολύτρια, ζούσε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού και καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Ξεχώριζε για την ψυχική και σωματική ομορφιά της. Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης. Τη χριστιανική πίστη διδάχτηκε από τη μητέρα της και το θεόπνευστο διδάσκαλό της, τον άγιο Μάρτυρα Χρυσογόνο (+ 22 Δεκεμβρίου). Παρά τη θέλησή της παντρεύτηκε τον Πούπλιο, άντρα άσωτο και ασεβή.

 

 

 

Μετά το θάνατο του συζύγου της περιερχόταν κρυφά τα σπίτια των φτωχών και παρείχε οικονομική ενίσχυση. Σύχναζε στις φυλακές, όπου κρατούνταν χριστιανοί και τους πρόσφερε τα απαραίτητα εφόδια. Φρόντιζε τις πληγές τους, τους ελευθέρωνε από τα δεσμά τους. «Εντεύθεν, κρυφίως περιερχομένη τας οικίας των πτωχών και τας φυλακάς των του Χριστού μαρτύρων και προσφέρουσα αυτοίς τα επιτήδια, σπογγίζουσα αυτών τας πληγάς, λύουσα αυτούς των δεσμών και τας οδύνας αυτών θεραπεύουσα, επωμάσθη εκ τούτου φαρμακολύτρια».

Ιδιαίτερη φροντίδα έδειχνε η Αναστασία στην ενίσχυση του φρονήματος των υποψηφίων μαρτύρων της πίστεως και στην περισυλλογή και ταφή των λειψάνων τους. Αξιώθηκε από το Θεό να εμψυχώσει και ετοιμάσει για το μαρτύριο τις αδελφές Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη (ι. μνήμη τους 16 Απριλίου) και τα λείψανά τους τα ενταφίασε με την πρέπουσα ευλάβεια ενώ ευχήθηκε να τις ακολουθήσει στο μαρτύριο.

Το μαρτύριό της πέρασε από πολλά στάδια: ανάκριση, υποσχέσεις, απειλές, αλλά η αγία τα αντιμετώπισε με παρρησία και καρτερία. Ο ιερέας των ειδώλων, που προσπάθησε να την αποσπάσει από την πίστη της, χτυπήθηκε από θεόσταλτη πληγή χάνοντας το φως του. Ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες και πολλά βασανιστήρια η Αναστασία τελικά ερρίφθη στη φωτιά. 

Στα χρόνια του βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντος Α΄ τα λείψανά της μετακομίστηκαν στην Κων/πολη, ενώ στη Ρώμη αφιερώθηκε στη μνήμη της ήδη από τον 4ο μ.Χ. αιώνα παλαιά βασιλική (ναός). Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 22 Δεκεμβρίου.- 

Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.

Των Μαρτύρων ταις χρείαις διακονήσασα, μαρτυρικώς εμιμήσω τας αριστείας αυτών, δι' αθλήσεως εχθρόν καταπαλαίσασα· όθεν βλυστάνεις δαψιλώς, χάριν άφθονον αεί. Αναστασία Θεόφρον, τοις προσιούσιν εκ πόθου, τη αρωγή της προστασίας σου.