Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2703

Πιστός στις παραδόσεις του ο Καλυμνιακός λαός γιόρτασε την Κυριακή της Τυρινης το εσπέρας με το δικό του τρόπο στην πλατεία του Ιερου Καθεδρικου Ναου Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας.

   

   

Με τη συνοδεία παραδοσιακων οργάνων της οικογενείας Τσουνια Μικέ μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χόρεψαν τους δύο παραδοσιακούς χορούς ίσο και σούστα.

   

   

Ωραιο ηταν να βλέπει κανείς όλες τις ηλικίες να χορεύουν με μεράκι κουνώντας ο πρωτος το μαντίλι και καλώντας στο χορό μικρούς και μεγάλους χωρίς καμία διάκριση. Τον τελευταιο χορό κατά το έθιμο τον έσυρε ο παπά Ηλίας Μουζουράκης ο οποιος έδωσε πραγματικά τον πανηγυρικό τόνο προκαλέσας μάλιστα και τα κολακευτικά σχόλια της κατάμεστης πλατείας από Καλύμνιους και Καλυμνιές.

     

Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε σε όλους καλή Αγία Τεσσαρακοστή και συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο γι΄αυτήν την ωραια πατροπαράδοτη πρωτοβουλία. Με το χτύπημα της καμπάνας από τον Δεσπότη όλος ο κόσμος μετά μπηκε στο Ναό και παρηκολούθησε την Εσπερινό της Συγχωρήσεως, όπου στο τέλος, ασπαζόμενοι την Εικόνα της Παναγίας, την οποια κρατουσε ο προϊστάμενος του Ναου, ζήτησαν συγχώρηση όλοι από τον Μητροπολίτη, τον Επίσκοπο και τον ιερό κληρο.

      

Απ΄άμβωνος δε ανεγνώσθη το μήνυμα του Παναγιωτάτου δια την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστης, με το οποιο ο Πατριάρχης μας ζήτησε αληθινή και ειλικρινή μετάνοια, προκειμένου οι πάντες να γιορτάσουμε με χαρά την μεγάλη μέρα της Αναστάσεως του Κυρίου.

Γράφει ο Διάκονος Γεώργιος Θεοδωρίδης, φωτογραφίες Νικόλαος Μαμάκας.