Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 867

Αγαπητοί μου αδελφοί,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

«Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν, εν πνεύματι και αληθεία δεί προσκυνείν».

Αυτή την μεγάλη διδασκαλία, η οποία ανά τους αιώνες είναι η φωνή της αληθείας, ο Κύριος και Θεός διδάσκει Λόγον Σωτήριον στην Σαμαρείτιδα εκείνη γυναίκα, παρά το φρέαρ του Ιακώβ, και την καλεί να πιστεύσει ότι εκείνος πού πίνει από το ύδωρ το ζών δεν θα διψάσει εις τον αιώνα.

«Ο ούν Ιησούς κεκοπιακώς εκ της οδοιπορίας εκαθέζετο ούτως επί της πηγής», μας λέγει ο Ευαγγελιστής, και εδίδασκε στην Σαμαρείτιδα γυναίκα, στην αλλόθρησκο γυναίκα, την Αλήθεια, το Αληθινό Φώς, την πραγματική Ζωή, με σκοπό την σωτηρία της ψυχής μιας καταπονουμένης γυναίκας, μιας ψυχής που ο Παντογνώστης Κύριος της φανερώνει την αμαρτωλή ζωή της· κι εκείνη ακούει τους λόγους του Κυρίου και εξομολογείται ενώπιον του Μεγάλου Δασκάλου, πρόσωπον προς πρόσωπον, την ζωή της, τα έργα της και τις πράξεις της.

Ο των όλων Κύριος, συγχρόνως αποκαλύπτει στην Σαμαρείτιδα γυναίκα ότι, Εκείνος που διέπει και κυβερνά το σύμπαν είναι ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο Παντογνώστης και Παντοδύναμος Θεός.

Ο Θεός, είναι Πνεύμα, λέγει ο Κύριος στην Σαμαρείτιδα γυναίκα, «πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δεί προσκυνείν».

Όσο και αν προσπαθεί ο άνθρωπος πολλές φορές να αντιπαρέλθει αυτή την αιώνια και ανεπανάληπτο Θεία διδασκαλία, βρίσκεται εκτός εαυτού.

Η αλήθεια βρίσκεται μόνον στην Χριστιανική πίστη – Ορθόδοξον πίστη. Είναι πλέον πίστη ακλόνητος στους πιστεύοντας στον Ιησού Χριστό ότι, δεν περιορίζεται η παντοδυναμία του Θεού, ούτε το Άγιο Αυτού Πνεύμα εν τόπω και χρόνω, διότι το Θείο κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό είναι «άπειρον και ακατάληπτον και τούτο μόνον καταληπτόν η απειρία και η ακαταληψία».

Επομένως, όπως το Πνεύμα το Άγιον το «εκ του Πατρός εκπορευόμενον και εν Υιώ αναπαυόμενον» είναι πανταχού παρόν, έτσι και η προσευχή μπορεί να γίνει οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή και ώρα, ημέρα ή νύκτα, αρκεί να υπάρχει πίστη ζέουσα, καθαρή καρδιά και συνείδηση, «εν πνεύματι και αληθεία».

Εκείνος ο Ορθόδοξος Χριστιανός που δεν θέλει και δεν προσπαθεί, ως η Σαμαρείτις γυναίκα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, να διορθώσει τα λάθη του, τα σφάλματά του, και εν γένει την ζωή του στον κόσμο αυτό, αυτός δεν είναι έτοιμος να θερίσει την πνευματική συγκομιδή, καρπόν αγαθόν, καρπόν σωτή-ριον, αλλά θα συνάξει μόνον άχυρον· «το δε άχυρον κατακαύσει πυρί ασβέστω».

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η λατρεία και η προσευχή προς τον εν Τριάδι Θεώ είναι αναγκαίες και ενυπόστατες πνευματικές δυνάμεις δια τον άνθρωπο της κάθε εποχής, και ιδιαιτέρως αυτής της παγκοσμιοποιημένης εποχής, της εποχής των πολλών αμφισβητήσεων, δια των οποίων ο άνθρωπος ευρίσκεται εκτός εαυτού, και δεν επιζητεί την χάριν, το έλεος και την ευσπλαχνία του Παναγάθου Θεού, δια των οποίων αυτών αρετών ανυψώνεται, καθαρίζεται και τελειούται εν Χριστώ Ιησού.

Ας πορευθούμε και εμείς, ως η Σαμαρείτις, παρά το φρέαρ του Ιακώβ, δια να αντλήσουμε από το σωτήριο Εκείνο Φρέαρ ύδωρ ζωής αθανάτου.

ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ !

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος