ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2014

 

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Μητρόπολή μας το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Παναγίας μας.

Και στα τρία νησιά της Μητροπόλεώς μας, Λέρο, Κάλυμνο και Αστυπάλαια, από την 1η Αυγούστου και καθημερινά τελούνταν παρακλήσεις.

 

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Στη Λέρο, την παραμονή Πέμπτη 14 Αυγούστου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός υπό σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της Νήσου, στην Παναγία του Κάστρου Λέρου.

Ακολούθησε ο επιτάφιος και τα εγκώμια της Παναγίας και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση και οι Χαιρετισμοί στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Πλήθος πιστών και προσκυνητών συνέρρευσε και φέτος στο Κάστρο για να ανάψουν το κεράκι τους, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους και να ασπασθούν την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας μας.

Το πρωί της Παρασκευής 15 Αυγούστου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία μετΆ αρτοκλασίας, όπου και πάλι πλήθος προσκυνητών ανέβηκε στην Παναγία του Κάστρου, το Ιερό Παλλάδιο των Λερίων.

Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας τελέσθηκε η λιτάνευση της παλαιάς Ιεράς Εικόνος της Παναγίας στα «πεντένια» του Κάστρου.

Με την ίδια λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η Κοίμηση της Παναγίας μας σε όλα τα παρεκκλήσια της Λέρου. Ευλογημένες στιγμές από την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ιστορικό εκκλησάκι της Παναγιάς της  Γουρλομάτας στο Δρυμώνα (14ου αιώνος), στην Παναγία Παλαιοκάστρου στον Ξηρόκαμπο, στις Παναγιές στα Aλιντα, κ.α.

ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ Ι.ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ:

 

 

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ

Στην Αστυπάλαια, όπου κατά το έθος εόρτασε ο Μητροπολίτης μας κ. Παίσιος την Κοίμηση της Παναγίας μας, τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός, Θ.Λειτουργία και λιτάνευσις της ιεράς εικόνος της Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπάλαιας, στους δρόμους και την πλατεία της Χώρας, όπου πλήθος πιστών πέρασε κάτω από τον επιτάφιο της Παναγίας κατά το έθος, και ασπάσθηκε την Εικόνα της Παναγίας Πορταϊτίσσης, την εικόνα του κτήτορος της Μονής Αγίου Ανθίμου και τα Ιερά Λείψανά του.

Το πρωί της 15ης Αυγούστου ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρουσία πολλών πιστών.

Τέλος το νησί έζησε και αυτό το «Πάσχα του καλοκαιριού», την εορτή της Παναγίας μας, με την πίστη, την ευλάβεια και τον σεβασμό προς το πρόσωπο της Παναγίας μας.

 

Και στην Κάλυμνο με τον ίδιο θρησκευτικό παλμό εορτάσθηκε η Κοίμηση της Παναγίας μας καθώς και σε όλα τα σεβάσματα το νησιού. Στην Παναγία κυρά-Ψηλή στο Βαθύ, στην Παναγία Φανερωμένη, στη Παναγιά του Γλυκιού, στην Παναγία Χώρας Καλύμνου, κ.α.

 

 

 

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Βίντεο από Κάλυμνο:  «Αλήθεια FM» Μ.Μαμάκας