ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΑ

«ὁ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν» 

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Φαρισαίος άνθρωπος, εγωιστής και υπερήφανος, φαίνεται ως άγιος ενώπιον του Αγίου, ως δίκαιος  ενώπιον του Δικαίου, χωρίς αγάπη προς τους αδελφούς του, και δήθεν συντετριμμένος ψυχικά. Δεν γονυπετεί, αλλά στέκεται εν σώματι και ψυχή όρθιος και δεν αναλογίζεται τα σφάλματά του, που ως άνθρωπος έπραξε, αλλά κομπάζει και απαριθμεί αυταρέσκως τις αρετές του.

Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023, το εσπέρας, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Καλύμνου, τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Μάριου Μίχα και πολλών ιερέων της νήσου, παρουσία πολλών πιστών.

Με λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 

Με κάθε λαμπρότητα και την προσήκουσα τιμή τελέστηκε την Κυριακή 29/1/2023 η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων στις βραχονησίδες «Ίμια», τον Γενάρη του 1996, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλύμνου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινούται ότι, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, εορτάζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου Πόθειας Καλύμνου.

«Ω γύναι μεγάλη σου η πίστις γεννηθήτω σοι ως θέλεις» 

Αγαπητοί μου  αδελφοί,

Ούτε οι κραυγές της Χαναναίας γυναίκας, η οποία φώναζε τον Ιησού με κραυγή απελπισίας να την βοηθήσει «Ελέησόν με, Κύριε, υιέ Δαβίδ», ούτε η επέμβαση των μαθητών του Κυρίου έπεισαν τον Μέγα Ιατρό της ψυχής και του σώματος να υπακούσει και να θεραπεύσει την δαιμονιζομένη θυγατέρα της πονεμένης εκείνης μάνας.

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ , 30-1-2023

Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει, εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη, την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, των τριών φωστήρων της τρισηλίου Θεότητας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Θρησκευτική εορτή και συγχρόνως και Εθνική. Και εορτή της παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τεχνών.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και μοναστηριακή τάξη, εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Βοθυνών Καλύμνου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, την Πέμπτη 19-1-2023.

«Ήλθε γάρ ο υιός του ανθρώπου ζητήσαι και σώσαι το απολωλός» 

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Αυτή η μεγάλη ευσπλαχνία και η αγαθότητα του Θεού Πατρός, καταφαίνεται στην σημερινή ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε. Η επιθυμία του Ζακχαίου να γνωρίσει τον Κύριο δεν ήταν μία απλή περιέργεια. Ήταν επιθυμία αγνή, ήταν επιθυμία ηθική, ήταν επιθυμία ανιδιοτελής και εσωτερική αναμόρφωση του άλλοτε αρχιτελώνη Ζακχαίου.