ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε στη Μητρόπολή μας η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ 2020

 

Ἀγαπητοί μας ἀδελφοί,

Σᾶς προσκαλοῦμε στήν μεγάλη Ἑορτή καί Πανήγυρι τοῦ Ἐνοριακοῦ μας Ἱεροῦ Ναοῦ, τήν Τετάρτη 5 καί Πέμπτη 6 Αὐγούστου 2020.

Μέ τήν χάρι τοῦ Θεοῦ θά ἑορτάσουμε τήν Ἑορτή τῆς Θείας Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος μας Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Τό πρόγραμμα τῆς Ἑορτῆς θά εἶναι τό ἐξῆς:

 

Τετάρτη 5 Αὐγούστου 2020

Προεόρτια Θείας Μεταμορφώσεως

ὥρα  07:00΄μ.μ.  Μέγας Πανηγυρικός Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός μετ’ Ἀρτοκλασίας.

ὥρα  09:00΄μ.μ.  Παρακλητικός Κανών εἰς τήν ἔνδοξον Μεταμόρφωσιν τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Εὐλόγησις τῆς ἀπαρχῆς τῆς σταφυλῆς.

 

Πέμπτη 6 Αὐγούστου 2020

Ἑορτή Θείας Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ

ὥρα  07:00΄ π.μ.   Ὄρθρος – Ἀρτοκλασία – Πανηγυρική Ἀρχιερατική Θ.Λειτουργία.

ὥρα  07:00΄ μ.μ.   Ἑσπερινός μεθέορτος, μετά τῆς Μεγάλης Παρακλήσεως.

 

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Με κατάνυξη τελέσθηκε η πρώτη ακολουθία της παρακλήσεως, μετ’ αρτοκλασίας, το εσπέρας της Κυριακής 2 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου,  συμπροσευχομένου του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου και των Ιερέων π.Νικοδήμου Φωκά Αρχ.Επιτρόπου Λέρου, αρχιμ. Γεδεών και π.Νικολάου.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, ετέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού Λέρου.

Καθ’ ὅλην τήν διάρκειαν τοῦ Δεκαπενταύγουστου εἰς τόν Ἱερόν Ναόν τῆς Παναγίας τοῦ Κάστρου, θά τελῶνται ὑπό τῶν Αἰδεσιμωτάτων Ἐφημερίων αἱ Ἱεραί Παρακλήσεις, ὡς ἀκολούθως :

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, το Σάββατο 1η Αυγούστου 2020, εορτάστηκε η Πρόοδος του Τιμίου Σταυρού καθώς και η μνήμη του Αγίου Τιμοθέου Επισκόπου Προικοννήσου.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Λέρου, συμμεριζόμενοι  την αγωνία της τοπικής Εκκλησίας για τη νεολαία του νησιού μας και θέλοντας να συνεισφέρουν  στο μεγάλο αυτό έργο, παρέδωσαν την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, στον Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ.Στέφανο επιταγή ύψους οκτακοσίων πενήντα ευρώ (850€), για τις ανάγκες των κατασκηνώσεων νέων και νεανίδων του νησιού μας.

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με κάθε λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε το εσπέρας της Κυριακής 26 Ιουλίου 2020, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Καλύμνου.


Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Αμφιλοχίου και πολλών ιερέων της νήσου.

Την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, η βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη, από τις τοπικές αρχές ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, ο έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σταυλάς, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, δημοτική σύμβουλος Ρένα Μαγκάκη, ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ενώ η προσέλευση των προσκυνητών ήταν μεγάλη, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, με την παρουσία Καλυμνίων απανταχού της γης, αλλά και πλήθος πιστών από τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

 

Το βράδυ εψάλη παράκληση, ετελέσθη ιερά αγρυπνία και το πρωί της Δευτέρας 27-7-2020, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. 


ΣΤΗ  ΛΕΡΟ

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, εορτάστηκε στη Λέρο η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος, στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στην τοποθεσία «Παλιασκλούπη» (παλαιό Ασκληπιείο) στον Πλάτανο.

Την παραμονή το εσπέρας, Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά και ιερέων της νήσου, παρουσία του Δημάρχου κ.Μ.Κόλια και πολλών πιστών.

Κατά τον Εσπερινό τελέσθηκε η αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον Άγιο Παντελεήμονα και για πολλούς σύγχρονους αγίους που ακολούθησαν το παράδειγμά του, δηλαδή, «η καθαρή ιατρική συνείδηση που τους διέκρινε, τους έκανε να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως εικόνες του Θεού, προσφέροντάς τους ιατρικές υπηρεσίες με αληθινή αγάπη».

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε Ιερά Παράκληση.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Ευάγγελος Χατζηλάρης, Όθων Χατζηλάρης, Αναστάσιος Χατζηλάρης, Ισίδωρος Λιβανός, Άγγελος Αγγελίδης, Γεώργιος Γαμπιέρης, Σώζων Λάμπρου, Ευάγγελος Στρατάκης, Ιωάννης Γκιουζέππος.

Από την επιτροπή του Ναού και με την προσωπική φροντίδα των κυριών, με επικεφαλής τις κυρίες Στέλλα και Θεολογία Μεραμπελιώτη, όπως κάθε χρόνο, προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα και παραδοσιακά γλυκίσματα στους προσκυνητές.

Την Δευτέρα 27 Ιουλίου, ετελέσθη η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ.Ιωσήφ.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στον επιβλητικό, ιστορικό – παλαιό μητροπολιτικό Ναό της Λέρου, την Αγία Παρασκευή, ετελέσθη με θρησκευτική λαμπρότητα, το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.