Με λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος, σύμφωνα με το εκδοθέν υπό της Ιερας Μητροπόλως πρόγραμμα, η πάνσεπτος μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων, Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος.

 Την Ε΄Κυριακή των Νηστειων, ημέρα της κοιμήσεώς του και της ανακομιδης των αγίων λειψάνων του, όρισε η Αγία μας Εκκλησία να τελειται η μνήμη του εξ Ανατολικης Θράκης καταγωμένου συγχρόνου Αγίου μας Σάββα του νέου, του και μαθητου γενομένου του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργου.

    

Πληθος πιστων συνέρρευσαν στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Καλύμνου όπου και φυλάσσεται το ιερό σκηνωμα του Αγίου και παρηκολούθησαν με κατάνυξη τον Εσπερινό, την Αγρυπνία, και το πρωί την τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

    

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος εχοροστάτησε στον Εσπερινό και την βραδινή Θεία Λειτουργία, στην Παράκληση έψαλε τους χαιρετισμούς του Οσίου και στον Όρθρο ανέγνωσε τον βίο του, εκήρυξε τον Θειο Λόγο και εκοινώνησε τους πιστούς.

    

Το πρωί της Κυριακης έλαβαν μέρος στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος μετά του διακόνου του π. Ιωαννικίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ, όστις και εκήρυξε τον Θειο Λόγο και ιερεις της Νήσου.

      

Ακολούθησε λιτάνευσις της Ιερας Εικόνος του Αγίου και εψάλη δέησις στον τάφο του Οσίου Σάββα. Οι καμπάνες χτυπουσαν χαρμόσυνα και τα πλήθη των πιστων παρακολουθουσαν με προσοχή και συγκίνηση.

    

Ο Σεβασμιώτατος και οι λοιποί προσκεκλημένοι παρακάθησαν σε γευμα το οποιο ετοίμασαν οι μοναχές της Ιερας Μονης του Αγίου Σάββα και ακολούθησε η αναχώρησις του Αγίου Ρόδου.

    

Το εσπέρας ετελέσθη ο Μέγας Κατανυκτικός Εσπερινός και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιερας Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος ομίλησε με θέμα επίκαιρο και πραγματικά κατέπληξε όλους τους παρευρισκομένους με το βάθος και την πνευματικότητα του λόγου του.

    

Ευχόμεθα, όπως ο Aγιος Σάββας, ο εν Καλύμνω, συνεχίσει να είναι ο προστάτης και φύλακας όλων των Καλυμνίων και όλων όσοι τον επικαλουνται. Αμήν.

Δ. Γ. Θ.