ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ Μ. ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

 

Στις 12 Μαΐου 2015, η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, τίμησε τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη και μεγάλο Καλύμνιο Ευεργέτη Νικηφόρο Ζερβό, με την τέλεση μνημόσυνου στον αύλειο χώρο του «Νικηφορείου», όπου βρίσκεται ενταφιασμένος ο ιδρυτής του, Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ζερβός, κατά κόσμο Νικόλαος του Σακελλαρίου και της Θεμελίνας το γένος Καβάσιλα.

Την επιμνημόσυνη δέηση ετέλεσε ο π. Ισίδωρος Γλυνάτσης, ενώ παραβρέθηκαν οι Αρχές του νησιού.

Ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος είχε αφοσιωθεί στο έργο της ανέγερσης εκ θεμελίων του Νικηφόρειου Γυμνασίου Καλύμνου, με δικές του δαπάνες. Υπήρξε γιΆ αυτόν ξεχωριστό όνειρο και έργο ζωής.

Απεβίωσε στην Κάλυμνο την 12η Μαΐου 1906 σε ηλικία 58 ετών.

 

Λίγα λόγια για τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Σακελλαρίου Ζερβό.
Το Νικηφόρειο Γυμνάσιο αποτελεί ορόσημο σταθμό στην εκπαιδευτική ιστορία της τουρκοκρατούμενης Καλύμνου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του αείμνηστου αρχιμανδρίτου Νικηφόρου Σακελλαρίου Ζερβού, ο οποίος το 1905 διέθεσε το απαραίτητο ποσό για την ίδρυση του «Νικηφορείου Γυμνασίου» ή της «Νικηφορείου Ελληνικής Σχολής», όπως ακριβώς τιτλοφορείται στην προμετωπίδα του Διδακτηρίου, με βασικό σκοπό την καλλιέργεια των Ελληνικών Γραμμάτων και την προαγωγή της Ελληνοχριστιανικής παιδείας.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως Συνεργάτης φωτογράφος:  Κλεάνθης Μαρτίνος