Το Σάββατο του Λαζάρου ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην Μητρόπολή μας από την Βασιλεύουσα όπου ήσκησε τα συνοδικά του καθήκοντα.

Την Κυριακή των Βαΐων το πρωί ετέλεσε την Θ.Λειτουργία στον Ι.Ναό του Σωτήρος Χριστού στον Πλάτανο της Λέρου, όπου και ευλόγησε τα βάϊα.

Το εσπέρας χοροστάτησε στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ακολουθία του Νυμφίου.

Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας χοροστάτησε κατά την Θ.Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην Ι.Μονή των Αγίων Αγγέλων. Στη συνέχεια επεσκέφθη το Νοσοκομείο Λέρου, όπου συνομίλησε με τους ασθενείς, τους συγγενείς τους και το προσωπικό, ευχηθείς Καλό Πάσχα.

Το εσπέρας χοροστάτησε στον Ι.Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Την Μεγάλη Τρίτη το πρωί εις τον Ι.Ναό Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στον Δρυμώνα, εχοροστάτησε κατά την Θ.Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Το εσπέρας εις τον κατάμεστο Ι.Ναό της Αγίας Μαρίνης χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Νυμφίου, όπου η χορωδία του Ι.Ναού, υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου κ.Ελευθερίου Χατζηλάρη, απέδωσε του ύμνους της Μεγ.Τρίτης με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια καθώς και το τροπάριο της Κασσιανής. Εκκλησιάστηκαν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Ιωάννης Βαληνάκης μετά της οικογενείας του, ο Δήμαρχος Λέρου κ.Τιμόθεος Κωττάκης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο δραστήριος Πρόεδρος Λερίων κ.Νικόλαος Νταλόγλου.

Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί χοροστάτησε στον Ι.Ναό Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου και εν συνεχεία εδέχθη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Καραμαλίκη, καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Λέρου κ.Χριστόδουλο Κοκκώνη, μετά του οποίου συνεζήτησε το θέμα εκδόσεως φυλλαδίου σχετικού με τον θρησκευτικό τουρισμό και αντήλλαξαν απόψεις.

Το απόγευμα με την συμμετοχή όλου του Ιερού Κλήρου στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου ετέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και στη συνέχεια χοροστάτησε στην εσπερινή Θ.Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Εις όλες τις χοροστασίες ομίλησε καταλλήλως ευχηθείς τα δέοντα.

Ωστόσο το θείο δράμα κορυφώθηκε την ημέρα της Μ.Παρασκευής, όπου στα νησιά μας ετελέσθη η καθιερωμένη περιφορά των Επιταφίων.

              

 

Μερικοί από τους Επιταφίους των Ενοριών στη Λέρο (από αριστερά):

Αγίων Τεσσαράκοντα Αλίντων, Οσίας Ειρήνης Χρυσ/ντου Δρυμώνος, Αγ.Νικολάου Λακκίου και Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου

 

Στη Λέρο το μεσημέρι έγινε η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας του Κάστρου, το απόγευμα των επιταφίων του στρατοπέδου 588ΤΕ, των Ιδρυμάτων του Κ.Θ.Λέρου και του Νοσοκομείου, ενώ το βράδι η καθιερωμένη συνάντηση των τριών Επιταφίων των Ιερών Ναών Αγ.Μαρίνας, Ευαγγελισμού καί Χριστού στην πλατεία του Πλατάνου, για μία ακόμη χρονιά, έγινε παρουσία των Αρχών καί πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την πλατεία.

    

 

    

 

       

Το Μ.Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, ο αρχιμ.Στέφανος Κατές συνοδεία πλωτού του Λιμενικού μετέβη και ετέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στη νησίδα Φαρμάκο, και αργά το απόγευμα στο στρατόπεδο 588ΤΕ και στο φυλάκιο Απιτικίου.

    

 Το βράδι, λίγο πριν την Ανάσταση, έφθασε το Aγιο Φως στο Λακκί της Λέρου, με το πλωτό σκάφος του πανελλήνιου πρωταθλητή Αντώνη Ντρίτση, το παρέλαβε ο Δήμαρχος Λέρου κ.Τιμόθεος Κωττάκης, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Λερου και άγημα στρατού απέδωσαν τις προσήκουσες τιμές.

      

Εν συνεχεία ο Θεοφ.Επίσκοπος κ.Εμμανουήλ το μετέδωσε στις αντιπροσωπείες των Ενοριών και με πομπή κατευθύνθηκαν στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου για την Ακολουθία της Αναστάσεως.

    

Η Ανάσταση στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Λακκίου έγινε με το πατροπαράδοτο έθιμο των κροτίδων και την καύση του Ιούδα

Την ημέρα του Πάσχα στη Λέρο, ο Εσπερινός της Αγάπης τελέσθηκε στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, από τον Θεοφιλέστατο καί τον Ι.Κλήρο της νήσου. Εν συνεχεία οι Αρχές επισκέφθηκαν τις Υπηρεσίες, τα Ιδρύματα, τις στρατιωτικές μονάδες καί το Γηροκομείο μας, ευχόμενοι το «Χριστός Ανέστη».

Επιμελείται ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι.Χρυσούλης