ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΛΕΡΙΩΝ 2015

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ημερίδα Αποδήμων Λερίων, που διοργάνωσε ο Δήμος Λέρου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, και πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχικό Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2015.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχ. Κόκκινος, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ. Κόλιας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ.Ν.Μπίλλης, ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Κωνσταντινίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι Λέρου, εκπαιδευτικοί, και αρκετοί απόδημοι Λεριοί, που βρέθηκαν στην γενέτειρά τους για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Η ημερίδα άρχισε στις 9:30΄ το πρωί με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, τους οποίους απηύθυναν κατά σειρά ο Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ο Δήμαρχος κ. Μιχ.Κόλιας, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχ. Κόκκινος, και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Λερίων Αποδήμων Μελβούρνης και Σύδνεϋ Αυστραλίας, Νέας Υόρκης και Χιούστον Αμερικής κ.κ. Τάκης Ρίζος και Μιχ. Σούλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων Αθηνών-Πειραιώς κ. Δημ.Ήσυχος, Αιγυπτιωτών Λερίων κ. Γ.Μαρκόπουλος, ο πρ. Δήμαρχος Λέρου κ. Γεώργιος Ζώρζου ως ιδρυτής της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων Αθηνών-Πειραιώς (1978), και ο προϊστάμενος του τοπικού Γ.Α.Κ. Λέρου κ.Γ.Τραμπούλης.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Νίκος Αλεξίου, καθηγητής παν/μίου Κοινωνιολογίας του Queens College Cuny και η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Λέρου κα Μαργαρίτα Γεωργάκη με θέμα «η ελληνική γλώσσα ως συνεκτικό στοιχείο του ελληνισμού», ενώ στο τέλος ο κ. Δημήτρης Ήσυχος έκανε σύντομη αναφορά στην έκδοση των δυο νέων βιβλίων του, που αφορούν την αρχιτεκτονική μελέτη για την πόλη του Λακκίου της Λέρου.

Η συμμετοχή των αποδήμων Λεριών στην ημερίδα ήταν πολύ μεγάλη και το κλίμα ιδιαίτερα συγκινησιακό.

Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν αναμένεται να συσφίξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των αποδήμων με την γενέτειρά τους. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή των απανταχού Λεριών αποδήμων (τράπεζα δεδομένων) και η δημιουργία δικτύου οικογενειών, εκπαιδευτών και νεολαίας. Η συμβολή του δήμου στη συντήρηση της ελληνικής ταυτότητας και αναβίωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με διάφορα μέσα και εκδηλώσεις. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία γέφυρας μεταξύ Λέρου και συλλόγων του εξωτερικού, για τη συμμετοχή στα πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα του νησιού.

Τέλος, ορίστηκε ο τόπος και ο χώρος της επόμενης ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2016, στη Μονή των Αγίων Αγγέλων (στην τοποθεσία «Aγιος Πέτρος»), με θέμα   «Ο ρόλος της θρησκείας στον απόδημο Ελληνισμό».

Δείτε την Ημερίδα στο βίντεο που ακολουθεί:

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως