Με θρησκευτική κατάνυξη και με τοπικό χρώμα γιορτάστηκε στην Κάλυμνο η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάστασις του Θεανθρώπου Ιησού.

Με βάση το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως την Κυριακή των Βαΐων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Εμμανουήλ ελειτούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας και ετέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο των αγωνιστών του 1935 κατά την γνωστή εξέγερση των Καλυμνίων εναντίον των Ιταλών, στην οποία πρωτοστάτησαν ο Ιερός Κλήρος και οι Μοναχές του Νησιού. Τότε ο λαός αντέταξε την αφοσίωσή του προς την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την αμετακίνητη απόφασή του να μείνει εσαεί πιστός στην Ορθοδοξία. Αιωνία η μνήμη όλων εκείνων που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά την εξέγερση εκείνη. Κατά την επιμνημόσυνον δέησιν παρέστησαν οι αρχές του Νησιου με επικεφαλης τον Δήμαρχο Καλυμνίων κ. Γεώργιο Ρουσσο.

Το εσπέρας της Κυριακης των Βαΐων εχοροστάτησε στον Όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτηρος Χριστου παρουσία πυκνου εκκλησιάσματος, οι δε καλλιφωνώτατοι ψάλτες κ. Σακελάρης Τρικοίλης και κ. Κωνσταντινος Σμαλιός, με τους βοηθούς τους, απέδωσαν σε ύφος βυζαντινό τα τροπάρια του Νυμφίου Χριστου.

Την Μεγάλη Δευτέρα εχοροστάτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου κατά τον Όρθρο της Μεγάλης Τρίτης. Πληθος ενοριτων παρακολούθησαν την ακολουθία του Όρθρου, την οποιαν απέδωσαν οι ψάλτες με βυζαντινό ύφος.

Την Μεγάλη Τρίτη χοροστάτησε στον Νυμφίο της Μεγάλης Τετάρτης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας της Χώρας παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Οι χοροί των ψαλτων υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου και μουσικοδιδασκάλου κ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου απέδωσαν το δοξαστικό της Κασσιανης σε ύφος βυζαντινό.

Την Μεγάλη Τετάρτη μετέβη στη Λέρο προκειμένου να ακολουθήσει και εκει το πρόγραμμα της Ιερας Μητροπόλεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης, αφου επέστρεψε από τη Λέρο στην Κάλυμνο την Μεγάλη Τετάρτη το εσπέρας, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ελειτούργησε στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Πανόρμου παρουσία πολυπληθους εκκλησιάσματος και η επιτροπή παρέθεσε στον Μητροπολίτη πρόγευμα στο πνευματικό κέντρο του Ναου.

Το εσπέρας δε στην ακολουθία των Παθων χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Πολιούχου Καλύμνου, κατάμεστον από ευσεβεις πιστούς.

    

 

      

Οι ιεροψάλται του Ναου απέδωσαν τα τροπάρια των Αγίων Παθων με βυζαντινό τρόπο ο δε Μητροπολίτης έκαμε την έξοδο του εσταυρωμένου και το εκκλησίασμα συνεκινήθη από την όλη Τυπική Τάξη.

      

Παρευρέθηκαν ο υφυπουργός εξωτερικων κ. Ιωάννης Βαληνάκης ο πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, οι βουλευτές κ. Γεώργιος Νικητιάδης και κ. Νικόλαος Ζωίδης και ο πολιτευτής κ.  Γεώργιος Κασάρας, μέλη του Επαρχιακου Συμβουλίου με επικεφαλής τον κ. Κων/νο Σταυλα καθώς και μέλη του Δημοτικου Συμβουλίου με επικεφαλης τον πρόεδρο αυτου κ. Σακελάρη Ζερβό.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, στις Μεγάλες Ώρες, Εσπερινό και την Αποκαθήλωση, εχοροστάτησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Χώρας.

       

Πληθος δε πιστων είχαν συρρεύσει στη μεγάλη αυτή της Ορθοδοξίας ημέρα δεικνύοντες τον σεβασμό τους προς τον Εσταυρωμένον Ιησουν.

      

Με συγκίνησιν δε παρηκολούθησαν την Αποκαθήλωση, απέδωσε δε το δοξαστικό των αποστίχων (Σε τον αναβαλλόμενον…) με μεγάλη επιτυχία και με ύφος βυζαντινό ο ακούραστος πρωτοψάλτης του Ναου και μουσικοδιδάσκαλος κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου. Ο Μητροπολίτης λίαν συγκεκινημένος απηύθυνε χαιρετισμό προς το εκκλησίασμα και κάλεσε αυτό να πληρωθη από την αγάπη του εκουσίως παθόντος και ταφέντος Χριστου.

Την μεσημβρίαν χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος κατάμεστον από ευσεβεις Καλύμνιου και Καλυμνιές οι οποιοι ειχαν προσέλθει στον Ναό, αφου προηγουμένως ειχαν περάσει από τους τάφους των γονέων τους και άναψαν το καντήλι εκείνων που αναπαύονται στον ιερό αυτό τόπο. Συγκινητική ηταν η παρουσία των Μυροφόρων της Ενορίας που έψαλλαν τα απόστιχα (ότε εκ του ξύλου Σε νεκρόν…).

Περί την 4η ώρα απογευματινή ετέλεσε τον Εσπερινό στην παλαίφατο και ιστορική Μονή Ευαγγελισμου Aργους και στη συνέχεια με τις μοναχές και αρκετούς πιστούς έψαλλε τα εγκώμια.

Το εσπέρας της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευης βάσει του προγράμματος χοροστάτησε στον επίσημο Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Σωτηρος Χριστου, ο οποιος κατάμεστος από πιστούς και παρουσία των προαναφερθέντων αρχων ως και του Δημάρχου Καλυμνίων κ. Γεωργίου Ρούσσου, έδωσε τον πανηγυρικό τόνο της αγίας και μεγάλης αυτης ημέρας με την τάξι και ευταξία που διακρίνει τον Καλυμνιακό λαό. Προ του ιερου Επιταφίου προσευχήθη υπέρ των ενταυθα και εν αποδημία ευρισκομένων Καλυμνίων, οι δε χοροί των ψαλτων έψαλαν τα εγκώμια, τα οποια συγκίνησαν πραγματικά όλο τον κόσμο δεδομένου δε ότι ευρίσκοντο εντός και εκτός του Ναου μεγάλος αριθμός επισκεπτων από τα διάφορα μέρη της Πατρίδος μας και το εξωτερικό.

Η έξοδος του Επιταφίου από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό βάσει του προγράμματος πραγματοποιήθηκε γύρω στις 10 μ.μ., και αφου σχηματίσθηκε ιερά πομπή συνοδευομένη από τους ήχους της Φιλαρμονικης του Δήμου Καλυμνίων έγινε η καθιρωμένη λιτάνευση. Τέλος, αφου διέσχισε την πλατεια, κατευθήνθη στο χωρο προ του Επαρχείου όπου στη συνέχεια πέρασαν οι επιτάφιοι όλων των ενοριων της πόλεως, των Βοθύνων και του Πανόρμου. Η παρουσία δε του λαου ηταν έντονη κατά την ώραν ταύτην. Υπολογίζεται ότι 15000 Καλυμνίων και επισκεπτων του νησιου παρηκολούθησαν αυτό το ιερό έθιμο, των κωδώνων των Ναων κρουώντων πενθίμως, όλως δε ιδιαιτέρως συνεκλόνησε τον κόσμο η πένθιμος καμπάνα της Ιερας Μονης Αγίων Πάντων (Αγ. Σάββα).

Η περιφορά των Επιταφίων διήρκεσε περίπου μία ώρα, οι πιστοί δε που ακολουθούσαν του Επιταφίους των ενοριων τους ηταν κάτι το πρωτόγνωρο στα χρονικά του τόπου.

Σ΄αυτό το ωραιο έθιμο παρεβλήθη και το άκουσμα από τους πρώτους δυναμίτες.

Τέλος, ο Μητροπολίτης προ της εισόδου του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό χαιρέτισε τις αρχές και τον ευσεβη λαό και ευχήθηκε εις πάντας καλήν Ανάστασιν.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, στην πρώτη Ανάσταση, ο Μητροπολίτης εχοροστάτησε στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Κατά το έθιμο ψάλλοντες τον «Κύριον υμνειτε…», ο λαός χειροκροτουσε και χτυπουσε τα θρονιά.

Την μεσημβρίαν ο Μητροπολίτης με τις αρχές και τον Διοικητή της 80ης Μεραρχίας επεσκέφθη το φυλάκιο στη νησο Καλόλυμνο έκανε την πρώτη Ανάσταση για τους 25 στρατιωτες, τους οποίους και μετέλαβε των αχράντων μυστυρίων.

 

Συγκινητική ηταν η όλη τελετή σ΄αυτό το προκεχωρημένο φυλάκιο της Πατρίδος μας.

Το εσπέρας του Μεγάλου Σαββάτου επεδέχθη στην προ του Λιμεναρχίου προβλήτα το Aγιο Φως, το οποιο έφτασε στο νησί μας με ταχύπλοο του Λιμενικου Σώματος από την Κω.

 

Ευχαριστίες οφείλονται εις τον Λιμενάρχην του Νησιου μας και στους άνδρες του πλωτου, αλλά και στους Λιμενικούς, οι οποιοι με προθυμία προσεφέρθησαν να φτάσει το, Aγιο Φως και στην Κάλυμνο. Κρουώντων των κωδώνων του Αγίου Σάββα χαρμοσύνως το Aγιο Φως διεμοιράσθη και σ΄όλους τους Ναούς και Μονές της Καλύμνου.

Την 11η νυχτερινή ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, χοροστάτησε στην ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό παρουσία των αρχων και ακολούθως ετέλεσε την Πασχαλινή Θεία Λειτουργία, όπου και ανεγνώσθη το Πασχάλιο μήνυμα της Α.Θ. Π. του Οικουμενικου μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Το πρωί της Κυριακης του Πάσχα βάσει του προγράμματος της Ιερας Μητροπόλεως ετέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας, αφου προηγουμένως ενεδύθη την Αρχιερατικήν αυτου στολήν στην αίθουσα του πνευματικου κέντρου του Ναου.

             

Στη συνέχεια, με πομπή κατευθύνθη στον Ιερό Ναό όπου ετελέσθη ο Εσπερινός της Αγάπης και ανεγνώσθη το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλωσσες.

      

Ο δε πρωτοψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου ανέγνωσε με μουσικό τόνο το Ευαγγέλιο στην Ομηρική διάλεκτο.

      

Μετά το πέρας του Εσπερινου έγινε η Λιτάνευση των ιερων εικόνων και των τριων Ναων της Χώρας, την οποία ακολούθησαν οι πιστοί με θρησκευτική κατάνυξη. Στην πλατεία δε έγινε δέηση από τον Μητροπολίτη υπέρ των κατοίκων της νήσου και των εξ αυτης αποδήμων αδελφων μας.

Τέλος δε ο Μητροπολίτης εμοίρασε το κόκκινο αυγό και τους ευχήθη το «Χριστός Ανέστη».

      

Το μεσημέρι επεσκέφθη το Σύνταγμα και εγευμάτισε με τους οπλίτες και τις οικογένειές τους και ευχήθηκε όπως ο Αναστάς Κύριος φωτίζει τις ψυχές πάντων. Ευχαρίστησε τον κ. Βασίλειον Ζορμπα, Διοικητήν του 542 Συντάγματος δια την πρόσκλησιν και ετόνισε την παρουσία που έχει στο νησί μας ο ελληνικός στρατός.

Το εσπέρας ετέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, όπου και εκει ανεγνώσθη το , Aγιο Ευαγγέλιο σε διάφορες γλωσσες και εψάλη από τη χορωδία του Ναου υπό την διεύθυνση του κ. Τσαγκάρη Ευστάθιου το Ευαγγέλιο στην Ομηρική διάλεκτο, το οποιο και απέδωσε η χορωδία άριστα. Στο τέλος ευλόγησε τα κόκκινα αυγά και τα μοίρασε στους πιστούς.

Το έθιμο το Καλυμνιακό με τους δυναμίτες εφούντωσε το εσπέρας της Κυριακη του Πάσχα με συνεχεις ομοβροντίες. Στο σημειο αυτό ο Μητροπολίτης κάνει έκκληση στους νέους όπως συνεχίσουν το έθιμο αυτό του νησιου με την δέουσα προσοχή προς αποφυγήν δυσαρέστων καταστάσεων και ιδίως υλικων ζημιων τόσο στην Μονή του Αγίου Σάββα όσο και στα σπίτια που βρίσκονται κάτω από τους λόφους του Αγίου Σάββα και του Αγίου Στεφάνου.

     

Ο Μητροπολίτης, τέλος, συνοδευόμενος υπό του διακόνου Γεωργίου και του κ. Μικέ Κουλιανου επεσκέφθη το Βουβάλειο Νοσοκομειο Καλύμνου καθώς και το Σολώνειο Γηροκομειο Καλύμνου και ευχήθηκε στους ασθενεις, τους συνοδούς τους και τους τροφίμους του ιδρύματος το «Χριστός Ανέστη».

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ελειτούργησε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καντουνίου Καλύμνου και το εσπέρας επεσκέφθη την Ιερά Μονή και ευχήθηκε στις Μοναχές εορτίως.

Την Τρίτη της Διακαινησίμου ελειτούργησε στον εορτάζοντα Ναό του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην περιοχή Ψυλιανης. Μετά τη Θεία Λειτουργία προσεφέρθη από τον κ. Κων/νο και Καλλιόπη Βογιατζη ο πατροπαράδοτος καφές. Το απόγευμα επεσκέφθη τις Μονές Αγίας Σοφίας και Αγίας Αικατερίνης, και ευχήθηκε στις μοναχές όπως ο Αναστάς Κύριος χαρίζει την ειρήνη και την αγάπη του.

Επιμελείται ο Διάκονος Γεώργιος