• Με λαμπρότητα καί βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου καί Αστυπαλαίας η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, εφόρων καί προστάτων της παιδείας.
 • Εις τον Ι.Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού Λέρου, παρουσία των τοπικών Αρχών, των εκπαιδευτικών της νήσου καί αντιπροσωπειών από τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ετελέσθη Αρχιερατική Θ.Λειτουργία, υπό του Σεβ.Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου καί Αστυπαλαίας κ.Παϊσίου, ο οποίος εις τον πανηγυρικό της ημέρας μεταξύ άλλων «ευχήθηκε στα παιδιά κάθε προκοπή βίου καί πίστεως καί συνέσεως πνευματικής, πλουσίαν την ευλογίαν του Κυρίου, των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, καί την προστασία της Υπερμάχου Στρατηγού».
 • Επίσης ευλαβικό προσκύνημα έγινε με την τελετή του μνημοσύνου υπέρ της μνήμης των αειμνήστων μεγάλων ευεργετών, δωρητών των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των αοιδίμων διδασκάλων του Γένους.
 • Ωσαύτως εγένετο μνεία των τριών νέων ενστόλων ηρώων της πατρίδος μας Χριστοδούλου, Έκτορος καί Παναγιώτου, οι οποίοι έπεσαν υπέρ πίστεως καί πατρίδος σαν σήμερα στις βραχονησίδες Ίμια, φυλάττοντες φυλακάς ημέρας καί νυκτός. Η μνήμη τους ας είναι αιωνία.
 • Στη συνέχεια, στο Νικολαΐδειο Παρθεναγωγείο στην Αγία Μαρίνα, ετελέσθη Αρχιερατικό Τρισάγιο καί καταθέσεις στεφάνων, προ των προτομών των ευεργετών καί κατόπιν στην αίθουσα τελετών του εκπαιδευτηρίου, έγινε σεμνή τελετή από τους μαθητές προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών καί των εκπαιδευτικών καί ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την πίτα ευχηθείς καταλλήλως εις τους μαθητές καί τους εκπαιδευτικούς.
 • Τοιαύτες εκδηλώσεις επραγματοποιήθησαν καί εις την Κάλυμνον, εις τις οποίες προΐστατο ο Θεοφ.Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ.Εμμανουήλ. Περί δε την 12ην μεσημβρινήν παρετέθη υπό της Ιεράς Μητροπόλεως δεξίωσις προς τιμήν των εκπαιδευτικών της νήσου Καλύμνου.
 • Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν καί στην Αστυπάλαια παρουσία των εκπαιδευτικών καί μαθητών εις τον Ι.Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Πορταΐτισσας.
 • Ο εορτασμός προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών ολοκληρώθηκε το εσπέρας της Τρίτης, στο πνευματικό κέντρο της Ενορίας Χριστού Λέρου, με την προγραμματισμένη εκδήλωση, όπου με πνευματική κατάνυξη ομίλησε ο επίτιμος επιθεωρητής της στοιχειώδους εκπαίδευσης κ.Μάρκος Βρατσάλης με θέμα: «Εμμέλεια – Νόννα – Ανθούσα, οι τρεις ηρωίδες μητέρες».

  Ο ομιλητής κατέθεσε στο πολυπληθές ακροατήριο το έργο καί την προσφορά των μεγάλων μητέρων των Τριών Ιεραρχών, προτρέποντας προς μίμησιν τις σύγχρονες μητέρες. Τον ομιλητή προλόγισε λίαν ευστόχως ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ.Νικόδημος Φωκάς.

  Μετά το πέρας της ομιλίας, η οποία καταχειροκροτήθηκε, ο Μητροπολίτης, ιδία αποφάσει, ετίμησε τον πολιό εκπαιδευτικό με τον χρυσούν σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας καί ομίλησε καταλλήλως για το πρόσωπο του τιμηθέντος, καί την προσφορά του προς τη παιδεία, την οικογένεια καί τη τοπική Εκκλησία.

  Στη συνέχεια, στο πνευματικό κέντρο παρετέθη υπό του πρωτοπρεσβυτέρου αρχιερατικού επιτρόπου πατρός Νικοδήμου Φωκά καί του εκκλησιαστικού συμβουλίου δεξίωση στην οποία παρευρέθησαν, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Λέρου κ.Τιμ.Κωττάκη, ερίτιμος κυρία Φρόσω Τζανουδάκη πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, οι εκπαιδευτικοί της νήσου, καί πλήθος πιστών.