ΕΟΡΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΕΣΘΗΤΟΣ 2016

 

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, η Αγία Εκκλησία μας τίμησε την μνήμη της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας μας.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με μοναχική τάξη εορτάσθηκε στην Κάλυμνο, στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως, η εορτή της Παναγίας των Βλαχερνών (κατάθεσις της Αγίας Εσθήτος Θεοτόκου εν Βλαχέρναις).

Την παραμονή το εσπέρας ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.

Η αρτοκλασία έγινε στα προπύλαια των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος ωμίλησε καταλλήλως αναφερθείς στο έργο του αειμνήστου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κυρού Ισιδώρου, ο οποίος στις βαλίτσες του, όταν είχε έρθει το 1950 στην Κάλυμνο, έφερε την οικογενειακή του εικόνα της Παναγίας.

Μετά τον πανηγυρικό Αρχιερατικό εσπερινό, ετελέσθη τρισάγιο στη μνήμη του κτίτορος αειμνήστου Μητροπολίτου Κυρού Ισιδώρου Αηδονόπουλου.

Κατά τον Εσπερινό παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί και στο τέλος η Ιερά Μητρόπολις παρέθεσε παραδοσιακούς λουκουμάδες και αναψυκτικά.

Την πρωΐαν τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΡΟ:

Με ευλάβεια και κατάνυξη εορτάστηκε και στη Λέρο η εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας Βλαχέρνας, στο ομώνυμο εκκλησάκι της οικίας του πατρός Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, στην περιοχή «Πλάκα». Αρκετοί πιστοί, ήταν αυτοί που προσήλθαν και με ευλάβεια προσκύνησαν την Παναγία, άναψαν το κεράκι τους και ζήτησαν τις πρεσβείες Της. Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, ετελέσθη αγιασμός και παράκληση προς την Παναγία τη Βλαχέρνα.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: π.Κων/νος Σμαλιός