ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ 2017

 

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, με κατάνυξη εορτάσθηκε στη Μητρόπολή μας η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Σε όλες τις Ενορίες την παραμονή ετελέσθη ο Εσπερινός και ανήμερα της εορτής η Θεία Λειτουργία.

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΤΕΛΕΝΔΟ

Στη νήσο Τέλενδο εόρτασε ο Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία των ολίγων κατοίκων του νησιού.

Στο τέλος έγινε η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος Τίμιος Σταυρός ήταν ευπρεπισμένος με άνθη εντός δίσκου κατά την τάξιν του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Στον θείο λόγο του ο Μητροπολίτης είπε τα εξής:

«Κατά την σημερινή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει το τρισμακάριστο Ξύλο, τον αιματοβαμμένο Σταυρό του Κυρίου στο μέσο των Ναών, για να μας υπενθυμίσει ζωηρώς το μέγιστο αντάλλαγμα που εδόθη για τη ψυχή μας, ως λύτρο αντί πολλών, η σταυρική, άπαξ δια παντός, θυσία, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Η πίστη προς τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό και η προσκύνησή του, παρέχει στους πιστούς της κάθε εποχής εκείνη την κραταιή δύναμη ενάντια στον Διάβολο και την νίκη κατά της θεοστυγούς αμαρτίας· «Κύριε, όπλον κατά του Διαβόλου τον Σταυρόν σου ημίν δέδωκας».

Όπως το χαράκωμα φυλάττει τον στρατιώτη από τις σφαίρες του εχθρού, τοιουτοτρόπως και ο Πανάγιος Σταυρός του Κυρίου Ιησού φυλάττει τον χριστιανό από τις σφαίρες και τις ύπουλες δυνάμεις και ποικίλες ενέργειες του Διαβόλου και των σκοτεινών αυτού αγγέλων.

Από του Σταυρού του Κυρίου ξεχύθηκε ανά τον κόσμο πλούσια «η χάρις του Θεού, η σωτήριος πάσιν ανθρώποις», ανέτειλε το καθαρό της αληθείας και σοφίας του Θεού φως, αναπτύχθηκε η ακαταμάχητος δύναμη και ζωή, δια της οποίας κατέπεσε η πλάνη της αμαρτίας και ανυψώθηκε από τον βούρκο της αμαρτίας ο κατΆ εικόνα Θεού άνθρωπος.

Χωρίς την χάρη και την δύναμη του Τιμίου Σταυρού, ο άνθρωπος είναι ασθενής, αδύνατος και αδύναμος και δεν μπορεί να εκτελέσει τις ηθικές εντολές και να σωθεί. Χωρίς της χάριτος του Τιμίου Σταυρού, ο άνθρωπος απομακρύνεται από του υψηλού του προορισμού και τιμωρείται από τα πάθη του.

Αυτή είναι η διδασκαλία της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, αυτός είναι ο νόμος του  Σταυρού, ο νόμος της σωτηρίας, το θέλημα του Θεού δια κάθε άνθρωπο που πιστεύει στον Θεό και θέλει να εισέλθει νικητής στην Ουράνιο Βασιλεία. Εάν ο άνθρωπος δεν θελήσει να υποτάξει το εγώ του και να επιζητήσει να βρεί το Σύ, που είναι ο Σταυρωθείς και Αναστάς,  υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας Κύριος, είναι αδύνατο να εισέλθει στην Ουράνιο Βασιλεία.

Το θέλημα του Θεού Πατρός των Φώτων, το οποίο έγινε φανερό, δια του Θεανθρώπου Ιησού, στον πεπτωκότα άνθρωπο, καλείται Θείος Νόμος, και αυτός ο Θείος Νόμος παρέχει πάντοτε δια του Τιμίου Σταυρού το αγαθό, το δίκαιο, το αληθινό και σωτήριο δια τον άνθρωπο της  κάθε εποχής που επιζητεί, ως η διψώσα έλαφος, την χάρη, το έλεος και την ευσπλαχνία του  Παντοδυνάμου Θεού.

Δια της Σταυρικής θυσίας του Μονογενούς Υιού και Λόγου του Θεού ανέτειλε νέος πνευματικός και ηθικός νόμος, ως νέα ζωή και αθανασία. Δια της δυνάμεως του Σταυρού αναγεννήθηκε ο άνθρωπος πνευματικά και ηθικά και υψώθηκε στον πνευματικό κόσμο και στον ουρανό, αφού δια του Σταυρού νίκησε τον Διάβολο και την αμαρτία. Και δια του Σταυρού ο άνθρωπος γίνεται μέτοχος της Βασιλείας των Ουρανών.

Ανήλθε επί του Σταυρού και υψώθηκε, εκουσίως, ο αναμάρτητος Ιησούς Χριστός και επάνω στο Σταυρό έχυσε το πανάχραντο αίμα Του, και το έδωκε λύτρο αντί πολλών για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Ανήλθε εκουσίως επί του Σταυρού ο άκακος, «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτία του κόσμου», ο Οποίος «τις αμαρτίες μας σηκώνει και για εμάς υποφέρει», ως άνθρωπος ο Μόνος αναμάρτητος.

Επί του Σταυρού τελέστηκε η μυστηριώδης θυσία, άπαξ  δια παντός, η οποία θεραπεύει τις  ψυχικές και σωματικές ασθένειες, σηκώνει το φορτίο των αμαρτιών παντός ανθρώπου, παρέχει ζωή και δύναμη στους αδυνάτους προς επιτέλεση του αγαθού και αποβαίνει πηγή πάσης  χάριτος και αληθείας.

Ο Απόστολος Παύλος στην προς Κορινθίους Α΄ Επιστολή του λέγει ότι: «το μωρόν του Θεού σοφώτερον των ανθρώπων εστί και το ασθενές του Θεού ισχυρότερον των ανθρώπων εστί» (Κορ. Α΄,25).

Ο Ιερός Χρυσόστομος ερμηνεύοντας το χωρίο αυτό του Απόστολου Παύλου, λέγει: «αυτό πού θεωρείται μωρία του Θεού, είναι πιο σοφό από την σοφία του ανθρώπου, και εκείνο πού θεωρείται αδυναμία του Θεού είναι πιο δυνατό από την δύναμη των ανθρώπων». Μωρία και αδυναμία ονομάζει τον Σταυρό. Όχι διότι πράγματι είναι μωρία, αφού δεν υπάρχει μεγαλύτερη  σοφία από τον Σταυρό, ούτε διότι είναι αδυναμία, αφού είναι ό,τι πιο δυνατό, αλλά για να κάνει γνωστή την σκέψη πού είχαν οι άπιστοι για τον Σταυρό.

Το κήρυγμα για τον σταυρικό θάνατο του Χριστού είναι μωρία γιΆ αυτούς πού πάνε προς την εξαφάνισή τους, γιΆ αυτούς όμως που επιζητούν τον δρόμο της σωτηρίας τους είναι δύναμη του Θεού. Ο Θεός διακηρύττει στην Γραφή θα αφανίσω την σοφία των σοφών και των έξυπνων την εξυπνάδα θα καταπατήσω.

Δια της πίστεως στο Πανσεβάσμιο Ξύλο, από τον τετραμερή Σταυρό του Κυρίου πηγάζει η θεία χάρις, η οποία ενδυναμώνει και ενισχύει τον άνθρωπο της κάθε εποχής, αναγεννά και καθαρίζει την ψυχή του από τα πάθη και τα οψώνια της αμαρτίας και ατενίζοντας το ακαταμάχητο όπλο κατά του Διαβόλου υπομένει τις θλίψεις, τους  διωγμούς και κάθε ενέργεια του αντικειμένου και των αγγέλων αυτού.

Ο Ιερός Χρυσόστομος από τον ιερόν άμβωνα της Βασιλευούσης των Πόλεων, έλεγε τότε και σήμερα, «ο Σταυρός διέλυσε την έχθρα του Θεού προς τους ανθρώπους, έφερε την συμφιλίωση, έκανε την γη ουρανό, ένωσε τους ανθρώπους με τους αγγέλους, γκρέμισε το κάστρο του θανάτου, παρέλυσε την δύναμη του διαβόλου, εξαφάνισε την δύναμη της αμαρτίας, απάλλαξε την γή από την πλάνη, ξανάφερε την αλήθεια, εδίωξε τους δαίμονας, φύτεψε την αρετή, θεμελίωσε την Εκκλησία».

Η Εκκλησία μας καλεί σήμερα να προσκυνήσουμε μετά πολλών δακρύων τον αιματοβαμμένο  Σταυρό του Κυρίου ψάλλοντες και λέγοντες: «Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την Αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν». ΑΜΗΝ».

 

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε και στη Λέρο η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον ιστορικό Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, όπου αφΆ εσπέρας μεν ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός, την δε πρωΐαν Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, παρουσία των τοπικών Αρχών και πυκνού εκκλησιάσματος.

Στο τέλος έγινε η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος Τίμιος Σταυρός ήταν ευπρεπισμένος με άνθη εντός δίσκου κατά την τάξιν του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Μετά το πέρας, κατά το έθος, ο Θεοφιλέστατος μοίρασε στο εκκλησίασμα «τα Λέρικα ματσάκια».

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως