ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ι.ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ
«…τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονε τα πάντα καινά» (Θεοτοκίου αποστίχου εσπερινού εγκαινίων).
Με αυτά τα λόγια ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος άρχισε την ομιλία του κατά τα εγκαίνια του παρεκκλησίου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, προτάτιδος του Πυροβολικού, στη μονάδα Σκουρνού της Νήσου Λέρου, το Σάββατο 12 Ιουλίου.
Ένα παλαιό κτίριο, παλιά αποθήκη που είχε την όψη αλλά και τον προσανατολισμό Εκκλησίας, εγκαταλελειμμένο στην άκρη της μονάδας, με τις υποδείξεις του Μητροπολίτου μας και την πρωτοστασία του Λοχαγού ΠΒ κ.Ανδρέα Γεωργιάδη και την εργασία οπλιτών, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετατράπηκε σ’ ένα πανέμορφο και κατανυκτικό παρεκκλήσι, προς τιμήν της προστάτιδος του Πυροβολικού μας Αγίας Βαρβάρας.
Στα εγκαίνια παρόντες ήταν ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ.Κων/νος Γκίνης με την ακολουθία του και τους επιτελείς του, ο διοικητής, οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της μονάδας μαζί με τους συγγενείς τους, χάρηκαν αυτήν την όμορφη τελετή και καμάρωσαν τους κόπους τους.
Στο τέλος της Θ.Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε τον χρυσό σταυρό της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου στον Λογαχό ΠΒ κ.Ανδρέα Γεωργιάδη και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην κατανυκτική ακολουθία και όσους με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν στην ανέγερση του παρεκκλησίου με την προσφορά τους.
Επακολούθησε δεξίωση στις εγκαταστάσεις της μονάδας.
Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Αποτελεί κόσμημα των μαρτύρων του 3ου αιώνα μ. Χ. Ο πατέρας της ήταν ένας από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως και ονομαζόταν Διόσκουρος. Μοναχοκόρη η Βαρβάρα, διακρινόταν για την ομορφιά του σώματός της, την ευφυΐα και σωφροσύνη της. Στη χριστιανική πίστη κατήχησε και είλκυσε τη Βαρβάρα μια ευσεβής χριστιανή γυναίκα.
Τη ζωή της μέσα στο ειδωλολατρικό περιβάλλον η Βαρβάρα περνούσε «εν πάση ευσεβεία και σεμνότητα» (A΄ Τιμ., 2:2). Δηλαδή με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα. Όμως, το γεγονός αυτό το μυστικό δεν έμεινε για πολύ καιρό μυστικό. Ο Διόσκουρος έμαθε ότι η κόρη του είναι χριστιανή και εκνευρισμένος διέταξε τον αυστηρό περιορισμό της. Αλλά η Βαρβάρα κατόρθωσε και δραπέτευσε. Ο πατέρας της τότε εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό μέσα στις σπηλιές και τα δάση, όπου κρυβόταν η κόρη του. Τελικά, κατόρθωσε και τη συνέλαβε.
Αλλά ο άσπλαχνος και πωρωμένος, ειδωλολάτρης πατέρας παρέδωσε την κόρη του στον ηγεμόνα Μαρκιανό. Αυτός, αφού στην αρχή δεν κατόρθωσε με δελεαστικούς τρόπους να μεταβάλει την πίστη της, διέταξε και τη μαστίγωσαν ανελέητα. Κατόπιν τη φυλάκισε, αλλά μέσα εκεί ο Θεός θεράπευσε τις πληγές της Βαρβάρας και ενίσχυσε το θάρρος της. Τότε ο ηγεμόνας θέλησε να τη διαπομπεύσει δημόσια γυμνή. Αλλά ενώ έβγαζαν τα ρούχα της, άλλα ωραιότερα εμφανίζονταν στο σώμα της.
Ο ηγεμόνας βλέποντας το θαύμα, διέταξε να αποκεφαλιστεί. Χωρίς καθυστέρηση, ο ίδιος ο πατέρας της ανέλαβε και την αποκεφάλισε.
Η Αγία Βαρβάρα έχει καθιερωθεί και προστάτιδα του Πυροβολικού μας, λόγω της παράδοσης που ακουγόταν σε σχέση με το θάνατό της. Καθώς έχασε τη ζωή της από τον ίδιο της τον πατέρα και φανατικό ειδωλολάτρη κι ενώ εκείνος την αποκεφάλισε με το ξίφος του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, λέγεται πως έπεσε πάνω του και τον έκαψε. Αυτόν τον τιμωρό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και για το λόγο αυτό καθιερώθηκε προστάτιδά του το 1829. Μάλιστα, προς τιμήν της, προσφέρονται και λουκουμάδες, επειδή μοιάζουν με τα τότε σφαιρικά βλήματα των πυροβόλων.
Επιμελείται ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι.Χρυσούλης