ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

 

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 εορτάσθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στα νησιά της Μητροπόλεώς μας.

 

ΣΤΗΝ  ΚΑΛΥΜΝΟ

Στην Κάλυμνο, με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μεγάλη Εθνική μας Επέτειος του ''ΟΧΙ'' , η εποποιία του 1940.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στις 10:30΄πμ, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε ο Δήμος Καλυμνίων, ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος ετέλεσε την καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, συμπαραστατουμένου υπό του ιερού κλήρου της νήσου, ενώ νωρίς το πρωί έγινε η έπαρση της Σημαίας, με τιμές να αποδίδουν η Δημοτική Φιλαρμονική και άγημα του Στρατού.

Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε το Τρισάγιο στο Ηρώο, και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Κατά σειρά κατέθεσαν στεφάνια ο Βουλευτής Μάνος Κόνσολας , ο έπαρχος Ιωάννης Θεμέλαρος ,ο  Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής, για την εθνική αντίσταση ο Πρόεδρος του ΔΣ Καλύμνου Ποθητός Μαγκούλιας, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Αντώνιος Μητάφης, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Καρατζιούνης Ιωάννης, ο αναπληρώτής του Διοικητή του ΑΤ Καλύμνοu Υπαστυνόμος Β΄Κατσιώτης Απόστολος , εκ μέρους των Παλαιών Πολεμιστών o Αντώνης Βαζανέλης και τέλος ο εκπρόσωπος του  Εφέδρων Αξιωματικών Μανώλης Λοίζος.

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Με σύμμαχο την ηλιόλουστη ημέρα, ο κόσμος κατέκλυσε την παραλιακή προκειμένου να χειροκροτήσει την Δημοτική Φιλαρμονική, την μαθητιώσα νεολαία, τα αθλητικά σωματεία του νησιού, τους προσκόπους, το Λύκειο Ελληνίδων, και φυσικά τα στρατιωτικά τμήματα που στο πέρασμα τους σκόρπισαν ρίγη εθνικής συγκίνησης.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

 

 

 

 

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε στη Λέρο η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Βάσει του επισήμου προγράμματος που εξέδωσε ο Δήμος Λέρου, την Παρασκευή 27/10, έγινε γενικός σημαιοστολισμός δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων, οικιών, καταστημάτων, πραγματοποιήθηκαν σχετικές ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία, ενώ αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων κατέθεσαν στεφάνια στα κατά τόπους μνημεία και προτομές.

Το πρωί του Σαββάτου 28/10/2017, και ώρα 7:45΄π.μ. έγινε έπαρση της σημαίας στο Μνημείο του Α/Τ «Β.ΟΛΓΑ», ενώ τιμές απέδωσαν απόσπασμα ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού και η Δημοτική Φιλαρμονική.

Στις 10:00π.μ. τελέστηκε Δοξολογία στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου, υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου Λέρου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, συμπαραστατουμένου υπό του ιερού κλήρου της νήσου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, καθώς και αντιπροσωπειών από όλα τα εκπαιδευτήρια της Λέρου με τις σημαίες τους. Κι εκεί τιμές απέδωσαν άγημα του 588ΤΕ και η Δημοτική Φιλαρμονική.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων, στην παραλία του λιμένα του Λακκίου, έγιναν καταθέσεις στεφάνων, η σχετική ομιλία από την εκπαιδευτικό κα Βάντα Μυλωνά, ενώ τιμές απέδωσαν άγημα του 588ΤΕ και η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου.

 

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Ο καλός καιρός, συνέργησε θετικά, ώστε ο σημαιοστολισμένος χώρος της παρέλασης στην παραλιακή οδό του λιμένα του Λακκίου, να γεμίσει ασφυκτικά με κόσμο που προσήλθε για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.

Οι Αρχές και ο κόσμος παρακολούθησαν την παρέλαση των τμημάτων, προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής, των Συλλόγων, Σχολείων, κλπ., ενώ εθνικό ενθουσιασμό προκάλεσε η παρέλαση ενός αγήματος Εφέδρων Εθνοφυλάκων και δύο αγημάτων του Ελληνικού μας Στρατού, σε άψογο σχηματισμό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ:

 

 

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες – Βίντεο : Ν.Μαμάκας - «Αλήθεια FM» - Βασιλική Μπλιθικιώτη-Εξάρχου, ¶ννα Χονδρογιάννου, “Kalymnos-news”.