ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ 2017

 

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και στην Αστυπάλαια η εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, στην Μαλτεζάνα.

Το εσπέρας 25/10, ετελέσθη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχ. Επιτρόπου Αστυπαλαίας π.Δημητρίου Αχλαδιώτου, του εφημερίου του Ναού αρχιμ. π.Ιωσήφ Λισγάρη και του π.Π.Λυμπερόπουλου και την παρουσία του Δημάρχου κ. Π.Κονταράτου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του αντιπροέδρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Κων/νου Σταυλά, του Διοικητού Α.Τ.Αστυπαλαίας, του Διοικητού του εκεί κλιμακίου του Στρατού, και πολλών πιστών ντόπιων, από Κύπρο, Εσθονία, κ.α.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης, σε πυκνό εκκλησίασμα, αναφερθής στον βίο του Αγίου, στους αγώνες του και κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα να μιμηθεί την πίστη του Αγίου στον Τριαδικό Θεό.

Το πρωί 26/10, ανήμερα της εορτής, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας εγένετο η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στην προκυμαία της Μαλτεζάνας, και ετελέσθη δέηση υπέρ των όπου γης ευρισκομένων Αστυπαλιτών.

Στο ψαλτήρι έψαλαν ιεροψάλτες από Κάλυμνο, οι κ.κ. Ατσάς Κουμπαράς και Κώστα Βογιατζής, όπου με γλυκόηχες ψαλμωδίες και βυζαντινή μουσική, έψαλαν τον εσπερινό και την Θεία Λειτουργία.

Το εσπέρας, εγένετο μεγάλη πανήγυρη μέχρι πρωΐας, με παραδοσιακούς οργανοπαίχτες από Λέρο.

Οι κυρίες της τράπεζας με την αγάπη τους προσέφεραν παραδοσιακά εδέσματα, καθώς και νηστίσιμα κεράσματα.

 

Επίσης, ο Μητροπολίτης μας, κατά το τριήμερο της παραμονής του στην Αστυπάλαια, προέβη στην μεταφορά και επανέκθεση προς φύλαξη και προβολή εκκλησιαστικών αντικειμένων, στο Εκκλησιαστικό Σκευοφυλάκειο της Παναγίας Πορταϊτίσσης, σε χώρο κάτωθι του Ιερού Ναού (στα κελιά) στη Ροδιά, βοηθούμενος από τούς Αρχιερατικό Επίτροπο Λέρου π.Νικόδημο Φωκά, Αρχιερατικό Επίτροπο Αστυπαλαίας π.Δημήτριο Αχλαδιώτη, εφημέριο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Πορταϊτίσσης π.Ευσέβιο Σταυλά, από αστυνομικούς του Τμήματος, και της γραμματέως της εκκλησιαστικής επιτροπής κας Σταυλά Ευφροσύνης.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως