ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΦΙΚΙΟΥ ΣΤΟΝ π.ΑΜΦΙΛΟΧΙΟ ΣΑΚΑΛΛΕΡΟ

 

Ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, την Κυριακή 10-12-2017, λειτούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας, «Τσικχουών», Καλύμνου, όπου μετά την Θεία Λειτουργία, Σεπτή Εντολή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου, του Αυθέντου και Δεσπότου κ.κ. Βαρθολομαίου, ετέλεσε την καθιερωμένη τελετή και απένειμε τον οφφίκιον του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, εις τον Αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο Αμφιλόχιο Σακαλλέρο.

Ο Μητροπολίτης μας μετέφερε τας ευχάς και ευλογίας του Παναγιωτάτου, και ανεφέρθη διΆ ολίγον εις τον εξαίρετον κληρικόν της καθΆ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος επί δέκα συναπτά έτη διακονεί την τοπική μας Εκκλησία από την θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου.

Το εκκλησίασμα, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Καλυμνίων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των στρατιωτικών και λοιπών αρχών, τον επεφήμησε με το «άξιος» και πάντες του ευχήθηκαν τα θερμά συγχαρητήρια.

 

 

Λίγα λόγια από τον καθηγητή κ. Θεόφιλο Τσουκαλά

 

Χριστούγεννα του 2000. Ένας τριανταπεντάρης φέρελπις ιερέας και θεολόγος, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Χωριό, πατέρας μιας πολύτεκνης οικογένειας, διορίζεται από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νεκτάριο εφημέριος του Πάνσεπτου Καθεδρικού Ναού της Παναγίας της Κεχαριτωμένης, σε διαδοχή του εκλιπόντος π. Γεωργίου Χαραμαντά.

Με τον π. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο μας ενώνει μια στενή φιλία, μια σχέση ζωής, απΆ αυτές που σφραγίζουν την πορεία του ανθρώπου. Κοινή έγνοια  η προστασία των παραδόσεων και η προβολή της ιστορίας και της πνευματικότητας του σπουδαίου αυτού μνημείου του τόπου μας.

Πρώτο μέλημά του, ως καλού ποιμένα, ήταν να συνάξει το ποίμνιό του εντός της ποίμνης. Ο π. Αμφιλόχιος ήταν και είναι πάντα κοντά στους ανθρώπους στις χαρές και στις λύπες τους, προσηνής, φιλόστοργος, ντόμπρος, ακέραιος, αυστηρός στα θέματα της πίστεως, άνθρωπος «έξω καρδιά», φιλακόλουθος και εξαίρετος λειτουργός, φιλοπρόοδος, ελεήμονας, ακούραστος εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου. Χειρίζεται τα ανθρώπινα ελαττώματα και τις πτώσεις του, πάντα με ειλικρίνεια, διδάσκοντας έμπρακτα τη μετάνοια. Στην κακία αντιτάσσει την ανεξικακία, την συγχώρηση, την αγάπη.

Χωρίς υπερβολή και κατά γενική ομολογία, η Παναγιά βρήκε στο πρόσωπό του τον νοικοκύρη της. Τόσο ο ναός, όσο και ο ξενώνας, το λετρί του Θεολόγου για μας τους Χωριανούς, αλλά και το παρακείμενο προς τον Ναό οίκημα, το κελί, ανακαινίστηκαν εκ βάθρων. Η ακίνητη περιουσία του ναού αξιοποιείται για την παραγωγή φιλανθρωπικού έργου, αλλά και για τα συνεχή έργα συντήρησής του. Λειτουργούν κατηχητικό και ποδοσφαιρική ομάδα, κύκλος μελέτης της Αγίας Γραφής, φιλόπτωχο ταμείο, συγκροτήθηκαν νέες αδελφότητες και συνέχισαν να υφίστανται οι παλιές, εκδόθηκε συλλογικός τόμος με την ιστορία, τις παραδόσεις και την αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία  του Ναού. Εκδόθηκε επίσης το πρώτο ενοριακό περιοδικό στην ιστορία της τοπικής μας Μητρόπολης. Ενισχύεται πνευματικά το έργο των εκπαιδευτηρίων του Χωριού και στηρίζεται με πολλούς τρόπους το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, καθώς η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον παρακείμενο Ναό της Παναγίας των «Τσικχουών». Ιεροκήρυκας με λόγο απλό, ο π. Αμφιλόχιος αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων κηρύττοντας από του Ιερού Βήματος, αλλά και αξιοποιώντας τα Μ.Μ.Ε., καθώς επί χρόνια συμπαρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή μεταφέροντας παντού το λόγο του Θεού.

Ούτε με την περιπέτεια της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του ναού το 2015, ο π. Αμφιλόχιος καταβλήθηκε. Με τη σκέπη της Θεομήτορος, τους συνεργάτες του και  την ενορία συμπαραστάτη και αρωγό και τους Καλύμνιους, τους εγγύς και τους μακράν, να έχουν ευαισθητοποιηθεί, σε λιγότερο από έξι μήνες κατόρθωσε η εκκλησία να έχει πλήρως αποκατασταθεί και ανακαινισθεί. Μάλιστα προ δύο μηνών εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας το Ιερό Σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού,  όπου φυλάσσονται και προβάλλονται τα ιερά κειμήλια και τα  θησαυρίσματά του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, βρήκε στο πρόσωπο του π. Αμφιλοχίου έναν πολύτιμο συνεργάτη. Ως καλός ηγέτης διείδε τα πολλαπλά χαρίσματα και τις διοικητικές του ικανότητες και τον διόρισε στη νευραλγική θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως και του απένειμε την ιδιότητα του πνευματικού. Παρά τις πολλές και σημαντικές υποχρεώσεις του, καλλιεργώντας την έφεσή του για φιλομάθεια, ο π. Αμφιλόχιος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποκτώντας δεύτερο πτυχίο, ενώ σήμερα διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες με την εκπόνηση μεταπτυχιακού.

Τον εξαίρετο αυτόν ιερέα τίμησε την προηγούμενη Κυριακή το Σεπτό  Οικουμενικό Πατριαρχείο με την απονομή του οφφικίου του Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου.

Μετά από εισήγηση του Μητροπολίτου μας, ο Προκαθήμενος της Κωνσταντινοπολίτιδος Πρωτόθρονης Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τίμησε τον π. Αμφιλόχιο με τη μεγάλη αυτή τιμή.

Για όλους εμάς τους ενορίτες, φίλους και συνεργάτες του, για τους σεβάσμιους γονείς του, την εξαίρετη πρεσβυτέρα του, τα πέντε καλά παιδιά του, τον κατά σάρκαν αδελφό του, τους συγγενείς του, τους ιερείς συλλειτουργούς του και το δεύτερο πατέρα του, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, οι έντονα συγκινητικές στιγμές θα χαρακτούν στη μνήμη μας. Η σεμνότητα και το ταπεινό εκκλησιαστικό φρόνημά του δεν μου επιτρέπουν να γράψω περισσότερα.

Αναφωνώ όμως δημόσια για τον επιστήθιο φίλο και αδελφό μου το «¶ξιος, ¶ξιος, ¶ξιος».

Θεόφιλος Τσουκαλάς

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως