ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΟΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΟΥ ΕΝ ΚΑΛΥΜΝΩ 2018

 

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε και εφέτος η πάνσεπτος μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών, Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος.

 

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα της κοιμήσεώς του και της ανακομιδής των αγίων λειψάνων του, όρισε η Αγία μας Εκκλησία να τελείται η μνήμη του εξΆ Ανατολικής Θράκης καταγωμένου συγχρόνου Αγίου μας Σάββα του νέου, του και μαθητού γενομένου του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.

 

Λόγω της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και βάσει του Τυπικού της Εκκλησίας μας, η εορτή  του Εφόρου και Προστάτου της Νήσου Καλύμνου, εορτάσθηκε την Δευτέρα 26η Μαρτίου.

 

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 25η Μαρτίου 2018, ετελέσθη Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου και του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Τον θείο λόγο, κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ, ο οποίος τόνισε το ασκητικό φρόνημα του Οσίου Σάββα, τον σεμνοπρεπή και θεοφιλή τρόπο με τον οποίο έζησε, ενώ έκανε ιδιαίτερη παράκληση στον άγιο Σάββα να προστατεύει τα στρατευμένα παιδιά μας, με ιδιαίτερη αναφορά στους δύο στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

 

Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών από τα Δωδεκάνησα, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Μετά το πέρας του Εσπερινού, και περί ώρα 10:00΄ μ.μ., ξεκίνησε η τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, (μέχρι την 1η πρωινή).

 

Το πρωί της Δευτέρας, 1η Απριλίου, ετελέσθη η Ακολουθία των Ωρών, και κατόπιν ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, και Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

 

Ακολούθησε λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στον αύλειο χώρο της Μονής, με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, και εψάλη δέησις προ του ιερού λειψάνου του Οσίου Σάββα.

 

Το απόγευμα της Κυριακής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και η Παράκληση του Αγίου χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

 

Ευχόμεθα, όπως ο ¶γιος Σάββας ο εν Καλύμνω, συνεχίζει να είναι ο προστάτης και φύλακας όλων των Καλυμνίων και όλων όσοι τον επικαλούνται. Αμήν.

 

Λίγες ταπεινές σκέψεις για τον ¶γιο μας…

 

Κοιτάξτε φωτογραφία! Όλο το ευλογημένο παράπονο των αγίων και των διά Χριστώ πτωχών και διωκομένων σε αυτό το βλέμμα! Κρύβει μέσα του τον πόνο και την κακουχία του Σταυρού και τον έρωτα και την ελπίδα, την απόλυτη εξάρτηση από τον Νυμφίο της ψυχής του. Και συνάμα λάμπει βαθιά εντός του το καντηλάκι το άσβεστο της ανάστασης.

 

 

Ο άγιος Σάββας είναι η επιτομή του ευαγγελίου. Ταπεινός και αφανής, εκρύβετο ως άγιος από τους ανθρώπους. Μόνο οι αγνοί και οι απλοϊκοί ελάμβαναν οσμή από την ευωδία της αγιότητας του, όσο ήταν ζωντανός και ανάμεσα τους.

Ένας ταπεινός και αφανής καλόγηρος, από αυτούς πού δεν γνωρίζει και δεν αναγνωρίζει ο πολύβουος και πλουραλιστικός κόσμος.

Δεν ήταν πυροτέχνημα, εντυπωσιακός, άρχων, πρωτοκάθεδρος, φιλόπρωτος, «δραστήριος», αποτελεσματικός πολυπράγμων, όπως είναι οι «πετυχημένοι» και λαοφιλείς ποιμένες και κοσμικοί της σήμερον. Ήταν δούλος του Δούλου του Θεού. ¶ξιος του πρώτου μακαρισμού. Ποιμήν των απλών αμνάδων. Εξομολογητής ταχύς, πρόθυμος και ακριβής. Φιλόπτωχος και φιλεύσπλαχνος. Εκινείτο όπου οι πληγές του κόσμου και αγαπούσε την ταφή την εκούσια και την απλότητα την περιφρονημένη.

Αλλά σήμερον, πού η δόξα της Βαβυλώνας; Πού η φήμη των λαμπρών και υψηλοφρόνων; Πού η τιμή και η φαντασία των πλουσίων; Ατμίδα και καπνός! Ενώ ενώπιον του ταπεινού καλογήρου, κλίνουν γόνυ ευλαβείας Αρχιερείς και ¶ρχοντες και πανήγυρις λαού υψώνει φωνή μεγαλυναρίου στην παναγία μνήμη του!

Εις πάσαν την γην εξήλθε ο φθόγγος των κατορθωμάτων του και έως του θρόνου του Θεού η λάμψη των θαυμασίων του! Ίνα πληρωθή το ρηθέν «όποιος υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, ενώ όποιος ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί!».

Ο άγιος Σάββας δεν ήξερε από κοινωνικές αναλύσεις, ψυχοθεραπείες, φιλοσοφίες καλής ζωής και νοήματα υπάρξεως. Δεν γνώριζε από ακτιβισμούς, θεολογικές εκδηλώσεις, ηθικά κηρυγματάκια και ποιμαντικές εισηγήσεις και δράσεις της ρουτίνας και της επίδειξης, και πως να κάνουμε τους ακροατές και τους οπαδούς μας «καλύτερους ανθρώπους» πού εμείς θαυμάζουμε και προσκυνάμε χάσκοντας τη σήμερον, θεωρώντας τα όλα αυτά συστατικά μιας πετυχημένης ποιμαντικής.

Όλοι αυτοί οι άγιοι, οι άξιοι εργάτες του αμπελώνος ήξεραν να κρύβουν τον εαυτό τους για να δείχνουν ΜΟΝΟΝ τον Χριστό!!! Το μόνο πού τους ένοιαζε και τους έκαιγε ήταν να θεραπεύσουν την πληγή άνθρωπο και να τον βάλουν στην βασιλεία του Χριστού. Μόνον Χριστός υπήρχε γιΆ αυτούς και η αγωνία να κληρονομήσουν όλοι την βασιλεία Του, να βρούν την πραγματική χαρά. Γι αυτό και τον εαυτό τους τον άφηναν απΆ έξω.

Ο άγιος Σάββας κοιμήθηκε σε ένα ταπεινό κελί, περιστοιχιζόμενος από απλούς ανθρώπους και αποκεκρυμμένος από το φως της δημοσιότητας. Όταν έφυγε πίσω του δεν άφησε επιστημονικά συγγράμματα, συνεντεύξεις και οπαδούς ενθουσιώδεις, αλλά ένα μοναστήρι, παράδοση Χριστού στα πνευματικά του παιδιά και μηδενική – κυριολεκτικά μηδενική – υλική περιουσία, απόδειξη ιδανικής ακτημοσύνης και πλήρους εμπιστοσύνης στην πρόνοια του Θεού. Ίδιον των αγίων Νηπίων.

Ο άγιος να μας σκέπει και να μας περιέπει όλους με την αγάπη του. Κάμπτεται στις δεήσεις των ασθενούντων και ευμενίζεται στις προσευχές των δυστυχισμένων, ώσπερ ιλαρός δότης της αγάπης του πρώτου Αγαπήσαντος Χριστού.

¶γιε μου φωτεινέ, φώτισον καμού τον βαθύ ζόφον!

 

π. Παντελεήμων Κρούσκος

Κάλυμνος, 27 Μαρτίου 2018

 

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  «Αλήθεια FM» -Ν.Μαμάκας, Μ.Μέρης

Βίντεο: «Αλήθεια FM» -Ν.Μαμάκας.