Λαμπρώς εορτάσθηκε στη Λέρο καί στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το εσπέρας του Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου καί Αστυπαλαίας κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία των Αρχών της Νήσου καί πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Μετά το πέρας του εσπερινού, βάσει του σχετικού προγράμματος, εγένετο η Λιτάνευσις της Εικόνος του Τιμίου Σταυρού εις τας οδούς της Πόλεως του Πλατάνου.

Την πρωίαν της εορτής, Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία καί εγένετο η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε φέτος και στην Κάλυμνο η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου Σταυρου στους Ιερούς Ναούς, στο προσκύνημα του Σταυρου στο Καντούνι, στη βραχονησίδα Νερά καθώς επίσης και στο Σταυρό στο Τηγάνι.

Πληθος πιστων συνέρρευσαν στις ακολουθίες του Εσπερινου, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, και παρηκολούθησαν την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρου. Στον Τίμιο Σταυρό, στην ομώνυμο τοποθεσία Τηγάνι, εχοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ την δε πρωίαν ετελέσθη Θεία Λειτουργία.

Στο Σταυρό στο Καντούνι από το εσπέρας και όλη νύχτα οι προσκυνητές ανεβοκατέβαιναν προκειμένου να παραστουν τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία.

Τις ακολουθίες ετέλεσε ο π. Ιερεμίας Σακαρέλλος, ο οποιος με δική του φροντίδα παρέθεσε στους προσκυνητές την παραδοσιακή καλύμνικη ρεβυθάδα και καρπούζι.

Στο Τηγάνι, ο εφημέριος π. Γερβάσιος και τα μέλη του Εκκλησιαστικου Συμβουλίου του Αγίου Νικολάου, όπως κάθε χρόνο, δεξιώθηκαν τους προσκηνυτές με νηστήσιμα φαγητά.

Λόγω των καλων καιρικων συνθηκων αρκετοί προσκυνηταί επηγαν και στην νησίδα Νερά, όπου εόρτασαν με την Καλυμνιακή απλότητα την εορτή του Τιμίου Σταυρου, άναψαν το κεράκι της ευλαβείας τους και έψαλαν με τον καλύμνικο παραδοσιακό τρόπο το «τον Σταυρόν Σου προσκηνουμεν Δέσποτα και την Αγίαν Σου Ανάστασιν υμνουμεν και δοξάζομεν».

 

Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στους Αγίους Τόπους να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Κύριο για τους θριάμβους του γιου της.

Πηγαίνοντας εκεί η Αγία Ελένη άρχισε να αναζητά τον Τίμιο Σταυρό. Φτάνοντας στο Γολγοθά διέταξε να γκρεμιστεί ο ναός της Θεάς Αφροδίτης. Εκεί βρίσκουν τρεις σταυρούς, μη ξέροντας ποιος είναι ο Τίμιος Σταυρός ο επίσκοπος Ιεροσολύμων ακούμπησε, το σώμα μίας ευσεβέστατης νεκρής γυναίκας διαδοχικά και με τους τρεις σταυρούς. Μόλις το νεκρό σώμα της γυναίκας ακούμπησε τον Τίμιο Σταυρό αναστήθηκε. Μαθεύτηκε γρήγορα το νέο και πλήθος κόσμου άρχισε να έρχεται για να προσκυνήσουν.

Ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό και σε περιφανές μέρος για να μπορούν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

 

Επιμελείται ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι.Χρυσούλης