Με λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Την παραμονή, βάσει προγράμματος που εξέδωσε το Επαρχειο Καλύμνου, έγινε η κατάθεσις στεφάνων από την μαθητιωσα νεολαία, αφου προηγουμένως στα Σχολεια έγιναν σχολικές εορτές και ομιλίες για την 28η Οκτωβρίου.

Την Τρίτη της 28ης Οκτωβρίου ετελέσθη υπό του Μητροπολίτου η καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτηρος Χριστου Καλύμνου συμπαραστουτουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ και σύμπαντος του Ιερου Κλήρου της Νήσου. Μετά την Δοξολογία εξεφωνήθη ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Κλεισούρα Αριστείδη, δάσκαλο του 5ου Δημοτικου Σχολείου Καλύμνου.

Στο ηρωο της Νίκης έγινε κατάθεσις στεφάνων υπό των αρχων και έλαβε χώρα η παρέλασις της μαθητιώσης νεολαίας, Προσκόπω, Οδηγων και τμήματος του Στρατου. Το εσπέρας στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου «Μουσαι» Καλύμνου, τιμωντας την Εθνική επέτειο του ΟΧΙ, το Αναγνωστήριο οργάνωσε εορταστική εκδήλωση με ομιλία του κ. Σταύρου Βεργη με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 από τη δόξα του μετώπου στο δραμα της Κατοχικης Αθήνας 1941-1944», προεβλήθη πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Τον ομιλητή προλόγισε ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Πατέλης Ιωάννης.

Την εκδήλωση έκλεισε η χορωδία των 1ου και 4ου Δημοτικων Σχολείων Καλύμνου υπό τη διεύθυνση της κ. Ειρήνης Μακρυλλου με επίκαιρα τραγούδια και τον Εθνικό Ύμνο.

Τιμή και δόξα στους αθάνατους ήρωές μας.

 

Το εσπέρας της Δευτέρας της 27ης Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ετέλεσε τα θυρανοίξια του νέου Ιερου Ναου της Αγίας Σκέπης Aργους, τον οποιο έκτισε ο ευσεβής Καλύμνιος, έμπορος εκκλησιαστικων ειδων κ. Κουμπαρας Ατσας, προς δόξαν και αινον του Τριαδικου Θεου εκτελωντας έτσι έναν διακαή πόθο του. Ακολούθησε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αροκλασίας, και ο καθαγιασμός δια Αγίου Μύρου του Αγίου Ποτηρίου, του Αγίου Δισκαρίου, των ιερων Εικόνων και των άλλων ιερων σκευων του Ναου.

Την πρωία ετελέσθη Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης εκήρυξε τον Θειο Λόγο και συνεχάρη τον κτήτορα του Ιερου Ναου και την οικογένεια αυτου λέγοντας ότι ένας φάρος τηλαυγής άναψε πλέον στο Νησί μας , ο Ναός της Αγίας Σκέπης στο Aργος Καλύμνου.

 

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Και στη Νήσο Λέρο εορτάσθηκε με τις ανάλογες τιμές η 28η Οκτωβρίου με Δοξολογία στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Λακκίου, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων, καταθέσεις στεφάνων, σχετικές ομιλίες, και την παρέλαση τμημάτων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, κλπ.

Ο χώρος της παρέλασης, στην παραλιακή οδό του λιμένος του Λακκίου, σημαιοστολισμένος, γέμισε ασφυκτικά με κόσμο που προσήλθε για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε ο Δήμος Λέρου.

Το παρόν έδωσαν η Έπαρχος Καλύμνου, ο Δήμαρχος Λέρου, Δημ.Σύμβουλοι, οι στρατιωτικές Αρχές της Νήσου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, τμήματα όλων των σχολείων, τιμητικό άγημα στρατού και η φιλαρμονική του Δήμου.

Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες της ημέρας βοήθησαν ώστε να προσέλθει πολύς κόσμος και να χειροκροτήσουν τα τμήματα που παρέλασαν με περηφάνια, τιμώντας τους ηρωϊκούς προγόνους μας του ιστορικού έπους του 1940.