Με πρωτοβουλία του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, το πρωι της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου, αφίχθη στο Νησί της Λέρου, αντιπροσωπεία από την Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ένα κλειστό φορτηγό γεμάτο με ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να ενισχυθεί η Τράπεζα Προσφοράς και Αρωγής της Ι.Μητροπόλεώς μας που εδρεύει ως γνωστόν στη Λέρο.

    

Την ανθρωπιστική βοήθεια συνόδευσαν η κυρία Τίνα Στάϊκου, ο κ.Γιάννης Κοντός, ο κ.Χρήστος Μπόνης φωτογράφος της Ι.Αρχιεπισκοπής της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο κ.Κώστας Ουνισέγκο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή».

    

Η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελούνταν συνολικά από 17 κατηγορίες ειδών και συνολικά 5.173 είδη! 

Αναλυτικά παρελήφθησαν 90 τεμ. μωροπάνες, 300 τεμ. οδοντόκρεμες, 100 τεμ. οδοντόβρουτσες, 200 τεμ. αφρόλουτρα, 700 τεμ. ατομικά σαπούνια, 500 τεμ. σφουγγάρια καθαρισμού εμποτισμένα, 283 ζεύγη υποδήματα, 1.000 τεμ. παιχνίδια, 2 κιβώτια φάρμακα, 501 τεμ. φανέλες, 828 τεμ. εσώρουχα, 224 ζεύγη κάλτσες, 80 τεμ.καλτσόν, 33 τεμ. πιζάμες, 128 τεμ. μπλούζες φούτερ, 157 τεμ. κουβέρτες και 11 τεμ. σακ βουαγιάζ.

    

Η υπεύθυνη κυρία Τ.Στάϊκου εντυπωσιάσθηκε με την οργάνωση της Τράπεζας Αρωγής της Μητροπόλεώς μας και έδωσε συγχαρητήρια στους υπευθύνους, λέγοντας ότι έχει πάει σε αμέτρητες αποστολές, αλλά αυτή την οργάνωση δεν την έχει δει πουθενά!

    

Την ώρα που γινόταν η παραλαβή της ανθρωπιστικής βοήθειας, το πρωί της Πέμπτης, αποβιβάστηκαν στη Λέρο 27 λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά, ενώ μερικοί εξ’ αυτών βρήκαν αμέσως ένδυση και φιλοξενία. Παράλληλα μοιράστηκαν διάφορα παιχνίδια και είδη τροφίμων από την κυρία Τ.Στάϊκου της «Αλληλεγγύης».

    

Την Επιτροπή της Τράπεζας Αρωγής, πλαισίωσε επίσης ομάδα εθελοντών στρατιωτών (ανδρών και γυναικών) από το 588 Τάγμα Εθνοφυλακής του στρατού μας, οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν την επιθυμία να βοηθούν όποτε τους ζητηθεί.

    

Την ανθρωπιστική βοήθεια παρέλαβαν τα μέλη της Τράπεζας Προσφοράς και Αρωγής της Ι.Μητροπόλεως π.Σέργιος Γουρλάς και τα μέλη κα Ματίνα Κατσιβέλη και ο κ.Δημήτριος Λεούσης, ενώ παρών ήταν και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου πρωτ.Νικόδημος Φωκάς, και πέντε εθελοντές στρατιώτες (τρεις γυναίκες και δύο άνδρες), όπως αναφέραμε και παραπάνω.

    

Η απήχηση της Τράπεζας Προσφοράς και Αρωγής της Ι.Μητροπόλεως, άγγιξε και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπου με επιστολή του κ.Γ.Τσαρμπόπουλου, επικεφαλή του Ελληνικού Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ευχαριστεί και συγχαίρει τον Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.Παισιο για την μεγάλη αυτή προσφορά.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά προς τους πολιτικούς και οικονομικούς μετανάστες, προσφορά που αντανακλά στην διαφύλαξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, όπως αυτοί διέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις που υιοθετούνται και από την Ελλάδα.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς της Ι.Μητροπόλεως