Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάσθηκε στα νησιά της Επαρχίας μας η έλευση του νέου έτους 2009.

 

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Την παραμονή Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου το απόγευμα στις 4:30΄μ.μ. έγινε ο Εσπερινός της εορτής του Μ.Βασιλείου στον Ι.Ναό του Αγίου Σωφρονίου στο «Πατριαρχείο», όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Παϊσιος, συμπαραστατουμένου υπό του Ι.Κλήρου καί παρουσία Αρχών και πολλών πιστών καί φίλων της Μητροπόλεώς μας.

     

Μετά το πέρας του Εσπερινού μετέβησαν όλοι οι παριστάμενοι στην αίθουσα Συνεδρίων του Πατριαρχείου, όπου έγινε ημίωρη παρουσίαση, μέσω υπολογιστή, των κυριοτέρων δραστηριοτήτων της Μητροπόλεώς μας. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, ομίλησε με λόγους πατρικούς καί πνευματικούς.

     

Τέλος ο Μητροπολίτης μας έκοψε και μοίρασε την παραδοσιακή βασιλειόπιτα σε όλους τους παρισταμένους, απευθύνοντας τις καλύτερες ευχές εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως για υγεία καί πρόοδο προσωπική, οικογενειακή καί πνευματική. Το χρυσό φλουρί, έτυχε στον Αιδεσιμότατο π.Εμμανουήλ Οθίτη εφημέριο του Ι.Ναού Αγίου Νικολάου.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009 

Την πρώτη του έτους, Πέμπτη 1η Ιανουαρίου 2009, ο Μητροπολίτης μας κ.Παισιος μετά του Ιερού Κλήρου της Λέρου, ετέλεσε την καθιερωμένη Δοξολογία επί τω νεω έτει στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, παρουσία Αρχών και πιστών.

     

Κατόπιν όλες οι Αρχές επισκέφθηκαν το Δημαρχείο, το Γηροκομείο μας και τέλος την Λέσχη Αξιωματικών, έκοψαν τις βασιλειόπιτες και ευχήθηκαν «Καλή Χρονιά».

Στο πάντοτε φιλόξενο περιβάλλον του Γηροκομείου μας ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε με ευχαριστήριους λόγους όλους τους συνανθρώπους μας, αλλά και εκείνους τους παράγοντες και φορείς, γνωστούς και άγνωστους, που βοηθούν με κάθε τρόπο στην καλή λειτουργία του Ιδρύματος.

     

Aξιο αναφοράς ήταν καί εφέτο, η επίσκεψη του Μητροπολίτου μας κατά τις Aγιες Ημέρες, σε πολλούς πάσχοντες συμπατριώτες μας, στους λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται στο νησί μας, στα Ιδρύματα και στα καταστήματα, απευθύνοντας τις εόρτιες ευχές του.

   

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Την πρωτοχρονιά, στις 11 π.μ., όπως κάθε χρόνο, τελέστηκε, στον Ι.Μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού, Δοξολογία για την έναρξη του νέου έτους.

Χοροστάτησε ο επίσκοπος κ. Εμμανουήλ Αλευροφάς περιβαλλόμενος από ακολουθία επτά ιερέων. 

Παρέστησαν ο διοικητής του συντάγματος, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Κασσάρας, ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Μπούκης, από τους δ.σ. της συμ/τευσης οι κ. Χ. Κουρούνης, Γ. Σισώης και Ι. Μαστροκούκος, από την αξ. αντ/τευση ο κ. Δ. Διακομιχάλης, ο κ. Ν. Γαβαλάς και ο Π. Ζωίδης και από το επαρχιακούς συμβούλους ο κ. Κ. Σταυλάς και η κ. Π. Μαύρου - ο κ. δήμαρχος απουσιάζει στην Αμερική και η κ. έπαρχος ήταν στη Λέρο. 

Μετά τη Δοξολογία έγινε, στο δημοτικό μέγαρο,  η κοπή της πίτας του Δήμου από τον επίσκοπο, ανταλλάχτηκαν ευχές για το νέο έτος και η δημ. φιλαρμονική έπαιξε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Το φλουρί της πίτας, που αντιστοιχούσε σε ένα δωράκι χρυσού, έπεσε σε κοπέλα της φιλαρμονικής.

 

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Κατά την Εκκλησιαστική παράδοση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, το Σἀββατο 3 Ιανουαρίου, ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα εις το Επισκοπειον της Ιερας Μητροπόλεως παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ και του Ευαγους Ιερου Κλήρου της Ιερας Μητροπόλεως στην Κάλυμνο.

 

Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στον Ιερό Κληρο όπως το νέος έτος 2009 είναι ευλογημένον παρά Κυρίου, υγιεινό και εύφορον πνευματικων και υλικων αγαθων. Ετόνισε ιδιαιτέρως ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζεται εκ του Ιερου Κλήρου επαγρύπνηση, ώστε η προσπάθεια η οποία γίνεται να ευοδουται επί το καλύτερο προς δόξαν Θεου και πνευματική ωφέλεια του λογικου ποιμνίου μας. Παρεκάλεσε δε να πλησιάσουμε τους νέους του Νησιου μας προκειμένου οι νέοι να πιστεύσουν ότι η Εκκλησία είναι κοντά τους σε κάθε τους πρόβλημα. Επίσης ανεφέρθη στους αποδήμους αδελφούς μας, όπου γης κι αν ευρίσκωνται, και έστειλε την ευχή τους και τους θερμούς χαιρετισμούς του. Κατέκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος προς την Αυτου Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον θεματοφύλακα των Οσίων και Ιερων της Πίστεως και της Πατρίδος, και διεβίβασε την ευχή του προς τον Ιερό Κληρο και τους παρευρισκομένους.

Τα φλουριά τα βρηκαν ο π.Χριστοφόρος Μελας και η κ.Μαρία Κουρούνη, οι οποιοι έλαβαν και το ανάλογο δωρο.

Η παρουσία του τηλεοπτικου Σταθμου  TV 12 κατέγραψε την τελετή και ο Μητροπολίτης μας έτυχε της ευκαιρίας διά του τηλεοπτικου Σταθμου να ευχαριστήση και όλα τα μέσα ενημέρωσης του Νησιου μας, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα.

Επιμέλεια: Διάκονος Γ.Θεοδωρίδης & Γ.Ι.Χρυσούλης Γραμματεύς Ι.Μητροπόλεως