Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ

Το εσπέρας της Κυριακης της Τυρινης με θρησκευτική κατάνυξη έγινε και φέτος ο Εσπερινός της συγχώρησης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου.

       

Από πολύ νωρίς ειχαν κατακλύσει την αυλή του Ναου οι πιστοί τηρουντες το έθιμο του χορου. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές εχόρευαν τους παραδοσιακούς Καλύμνικους χορούς με τη συνοδεία των τοπικων οργάνων της ομάδος του βιολιτζη μπαρμπα Μικέ Τσουνια (Ένιμα) με τα εγγόνια του.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ναου, η οποία τηρει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου κατά την παράδοση, κερνουσε ρετσίνα.

       

Το γεγονός ότι τηρουνται τα ήθη και τα έθιμα του τόπου σ΄αυτές τις θρησκευτικές συνάξεις μας χαροποιει και μάλιστα όταν συμμετέχουν νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

     

Κατά την παράδοση ο Μητροπολίτης κτύπησε την καμπάνα και όλος ο κόσμος εισηλθε στον Ναό και παρηκολούθησε με κατάνυξη τον Εσπερινό της Συγχώρησης. Συγκινητικά ηταν τα ωραια τροπάρια, τα οποια μας προετοιμάζουν για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τα οποια απέδωσαν οι χοροί των ψαλτων υπό την διεύθυνση του άρχοντος Μαΐστορος της Μεγάλης του Χριστου Εκκλησίας και πρωτοψάλτου του Ιερου Ναου κ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου.

       

Κατά το έθιμο ο εφημέριος του Ιερου Καθεδρικου Ναου αιδεσιμολογιώτατος Αμφιλόχιος Σακαλλέρος κρατουσε την Εικόνα της Παναγίας και ο ευσεβής λαός εζήτησε συγχώρηση από τον Μητροπολίτη μας, τον Θεοφιλέστατο Aγιο Αλικαρνασσου και τους ιερεις  μας.

Από τα βάθη της καρδιας μας ευχόμαστε καλή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Δ.Γ.Θ.