Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ  

           

Στο Κέντρο της Ορθοδοξίας, στο Μαρτυρικό Φανάρι, την Κυριακή 8 Μαρτίου, ετελέσθη Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, στον Πατριαρχικό Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου.

         

Κατά την Θ.Λειτουργία έλαβε χώρα και η τελετή χειροτονίας του νέου Μητροπολίτου Κώου κ.Ναθαναήλ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με λαμπρότητα τελέστηκε και στην Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Βάσει σχετικου προγράμματος εκδοθέντος από την Ιερά Μητρόπολη, σε όλους τους Ναούς έγινε η τελετή της Αναστηλώσεως των Ιερων Εικόνων με το τοπικό Καλυμνιώτικο έθικο να κρατουν οι πιστοί τις ιερές εικόνες κατά την περιφορά και το μεσημέρι όλα τα καλύμνικα σπίτια να προσφέρουν στο τραπέζι τα πατροπαράδοτα καλύμνικα ρεβύθια.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ο Μητροπολίτης μας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου βοηθούμενος υπό του πρεσβυτέρου του Ναου π. Παντελεήμονος Κρούσκου και του Διακόνου Γεωργίου Θεοδωρίδη, πολλοί δε πιστοί προσηλθαν στην Θεία Μετάληψη και εκήρυξε τον Θειο Λόγο.

     

Μετά το πέρας της πανηγυρικης Θείας Λειτουργίας στην οποία παρέστησαν ο Διοικητής του Συντάγματος και το επιτελειο του, ο Μητροπολίτης εχειροθέτησε σε αναγνώστη τον κ. Γεώργιο Κάππα και ετίμησε με τον Χρυσου Σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας τον πολιό ιεροψάλτη κ. Μανόλη Ζαγοριανό αφου παρουσίασε και τους δύο στο εκκλησίασμα.

         

Τέλος, πέριξ του Ιερου Ναου κατά την τάξη έγινε η ιερά λιτάνευση των εικόνων και οι μνημονεύσεις κατά την τάξη του βυζαντινου τυπικου και ανεγνώσθη ο τόμος της αναστηλώσεως των ιερων εικόνων.

Ο εφημέριος του Μητροπολιτικου Ναου και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκαν στην αίθουσα του Πνευματικου Κέντρου τον Μητροπολίτη, τον ιερό κληρο και πολλούς εκ των πιστων.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ λειτούργησε στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων και προέστη στη λιτάνευση των ιερων εικόνων. Τον Θειο Λόγο κήρυξε ο καθηγητής της Πατρολογίας της Θεολογικης Σχολης του Πανεπιστημίου Αθηνων κ. Στυλιανός Παπαδόπουλος.

 

Το εσπέρας ο Μητροπολίτης εχοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Καλαμιώτισσας και ομίλησε ο καθηγητής της Πατρολογίας της Θεολογικης Σχολης του Πανεπιστημίου Αθηνων κ. Στυλιανός Παπαδόπουλος με θέμα «Ορθοδοξία και αιρέσεις».

Στην αίθουσα του πνευματικου κέντρου ο προϊστάμενος, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναου και οι κυρίες της ενορίας προσέφεραν κεράσματα. 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί γιορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της φοβερής αιρέσεως των Εικονομάχων, των αιρετικών δηλαδή εκείνων που δεν εδέχοντο να τιμούν τις άγιες Εικόνες.

Το «Ωρολόγιο» της Εκκλησίας γράφει:  Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από κακοδόξους εικονομάχους.

Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, ανδρας της αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την εξουσία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο.

Η Βασίλισσα Θεοδώρα διακήρυξε δημόσια ότι ασπαζόμεθα τις Εικόνες, όχι λατρευτικά, ούτε ως Θεούς, αλλά ως εικόνες των αρχετύπων.

Την πρώτη Κυριακή των νηστειών το έτος 843, η Θεοδώρα μαζί με το γιό της αυτοκράτωρα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και ανεστήλωσαν τις άγιες εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό. Από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθωρίσθηκε οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν και λατρεύουμε μόνο τον εν Τριάδι Θεό. Τον Πατέρα, τον Υιό και το Aγιο Πνεύμα και κανένα άλλο είτε Aγιο είτε Aγγελο.

Επιμέλεια:  Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως