Σε έκθεσή του ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, ο οποίος εκπροσώπησε την Αυτου Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαιο στις εορταστικές εκδηλώσεις της 61ης επετείου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακων Σωματείων Αθηνων -Πειραιως, γράφει τα εξης:

ΕΚΘΕΣΗ

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και στην Αθήνα από την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακων Σωματείων Αθηνων-Πειραιως η 61η επέτειος της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον κορμό της Πατρίδος.

Βάσει του προγράμματος, το οποιο εξεδόθη από την Νομαρχία Πειραιως και την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακων Σωματείων Αθηνων-Πειραιως, το εσπέρας του Σαββάτου, 14 Μαρτίου 2009 και ώρα 6 μ.μ. στο στάδιο «ειρήνης και φιλίας» και στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», από Δωδεκανησίους και φίλους της Δωδεκανήσου έγινε λαμπρή εορτή.

         

Με τους άοκνους κόπους της προέδρου της Ενώσεως κ. Χαραλαμποπούλου και των αξίων συνεργατων αυτης δόθηκε στην εκδήλωση τόνος Εθνικός, Πατριωτικός και Δωδεκανησιακός. Νέοι και νέες των Συλλόγων της παροικίας Αθηνων και Πειραιως με τοπικές ενδυμασίες των νησιων της Δωδεκανήσου κύκλο από τη γαλανόλευκη σημαία, έδωσαν εκεινον τον τόνο της ελεύθερης Δωδεκανήσου, που ύστερα από 620 χρόνια κάτω από τουρκικό, ιταλικό, γερμανικό ζυγό τα νησιά ζουν πλέον ελεύθερα την ζήδωρον αύρα του Αρχιπελάγους και του καταγάλανου δωδεκανησιακου ουρανου φωτιζόμενα από τον ήλιο της ελευθερίας. Η εκδήλωση άνοιξε τραγουδωντες όλοι μαζί

 

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ

 

Δώδεκα αψίδες θριάμβου έχουν στηθει

στα δώδεκα λιμάνια,

κι έχουν χρυσοσφυρηλατηθει

με μόχθους και εθνική περηφάνια.

Για να διαβει η ποθητή μας λευτεριά

κυανόλευκα ντυμένη,

(κάθε νησιου μας πάλι ένδοξη στεριά ελεύθερη να γένει) (δίς)

Κόποι και μόχθοι και αγώνες και διωγμοί

δε σβήσαν την ελπίδα,

απ΄την βαριά σκλαβιά να απαλλαγει

η λατρεμένη μας πατρίδα.

Και να προβάλει μ΄ορμή η λευτεριά,

Μάνα μας δοξασμένη,

(για να αγκαλιάσει και τα δώδεκα νησιά δαφνοστεφανωμένη) (δίς).

 

Χοροί, τραγούδια και μαντινάδες των δώδεκα νησιων συνεκίνησαν βαθύτα τους παρευρισκομένους. Το μήνυμα της Υμετέρας  Θειοτάτης Παναγιότητος προς τον δωδεκανησιακό λαό, των εγγύς και μακράν Δωδεκανησίων, συνεκίνησε και έδωκε εκείνη την πνοή σε όλους ότι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αυθέντης και Δεσπότης κ.κ. Βαρθολομαιος με τις ευχές και τις ευλογίες του είναι κοντά τους, όπως κοντά πάντοτε σε μέρες σκλαβιας και δουλείας ηταν το μαρτυρικό Φανάρι. Το μήνυμα της Υμετέρας  Θειοτάτης Παναγιότητος ανέγνωσε η ταπεινότης μου, η οποία ειχε την τιμήν να εκπροσωπήση την Υμετέραν Κορυφήν, ετόνισα δε το αμέριστον ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας και μετέφερα την ευχήν της Υμετέρας  Θειοτάτης Παναγιότητος προς τους παρευρισκομένους.

         

Η Ομοσπονδία, με παμψηφει απόφαση των μελων του Δ.Σ., υπό της προέδρου κ. Χαραλαμποπούλου, μετά από την ανάγνωση του βιογραφικου σημειώματος του Προέδρου των απανταχου Λερίων κ. Νικολάου Νταλόγλου, επέδωσε στον υποφαινόμενο ειδική πλακέτα «τιμης ένεκεν δια την πέραν των υποχρεώσεών του ηθικήν και υλικήν προσφοράν προς τα Δωδεκάνησα», δια την οποίαν τιμήν προς το πρόσωπόν μου ευχαρίστησα την Πρόεδρο και τα μέλη

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικων κ. Ιωάννης Βαληνάκης, οι βουλευταί Δωδεκανήσου κ. Παυλίδης και Ζωΐδης, η κυρία Αράπογλου βουλευτής ΛΑΟΣ, ο γραμματεύς της κοινοβουλευτικης ομάδας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, η Δήμαρχος Χάλκης κ. Ελένη Παναγη, οι οποιοι και χαιρέτησαν την εκδήλωση. Ο επίσημος ομιλητής κ. Κωνσταντινος Πάχος, ο οποιος ειχε και την επιμέλεια του όλου προγράμματος, με το δικό του ύφος και πατριωτικό παλμό έφερε στη μνήμη όλων μας την πορεία των δωδεκανησιακων παροικιακων Σωματείων και μνημόνευσε τους πρωτεργάτας αυτης της πανδωδεκανησιακης ένωσης Αθηνων –Πειραιως.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έληξε με τον Εθνικό Ύμνο.

Την πρωίαν της Κυριακης η ταπεινότης μου εχοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση και εκήρυξε τον Θειο Λόγο κατά την διάρκεια του «Κοινωνικου» και ανεφέρθη στα ελεύθερα Δωδεκάνησα, τα οποία κάτω από την σκέπη της Μητρός Εκκλησίας περίμεναν την ελευθερία τους.

 Βάσει του προγράμματος ετέλεσα την επίσημον Δοξολογίαν επί τη συμπληρώσει 61 ετων από της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου. Τον πανηγυρικό εξεφώνησε ο συγγραφέας και λογοτέχνης Νισύριος στην καταγωγή κ. Ιωάννης Λογοθέτης τέως Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικων.  

 Μετά το πέρας της Δοξολογίας και εν πομπη υπό τους ήχους της Φιλαρμονικης του Δήμου Αθηναίων κατευθυνθήκαμε στο Μνημειο του Αγνώστου Στρατιώτου όπου εγένετο κατάθεσις στεφάνων από εκπροσώπους της Κυβερνήσεως, της Πρόεδρου της Ομοσπονδίας, των Συλλόγων των παροικιακων Σωματείων, της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, της Δημάρχου Χάλκης, του Δήμου Αθηναίων και διαφόρων Σωματείων.

Τέλος, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και τα μέλη του Δ.Σ. δεξιώθηκαν τον υποφαινόμενο, τις αρχές και τους εκπροσώπους των Δωδεκανησιακων Σωματείων στο ξενοδοχειο «Αμαλία».  

Συγχαρητήρια οφείλονται στην κυρία Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Χαραλαμποπούλου, στα άξια μέλη του Δ.Σ. και στον κ. Κωνσταντίνο Πάχο δια την αρτία οργάνωση των εκδηλώσεων.