ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Με εθνική υπερηφάνεια εορτάσθηκε και στη Λέρο η 188η επέτειος της παλιγεννεσίας του Ελληνικού Έθνους από τον Τουρκικό ζυγό.

Όλα τα σχολεία τίμησαν με εορταστικές εκδηλώσεις την επέτειο του μεγάλου ξεσηκωμού.

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Ρήγας Φεραίος.

 

Αιώνες πέρασαν μέχρι το Ελληνικό Έθνος να βρει ξανά την ελευθερία του από την μπότα του βάρβαρου κατακτητή.

Έτσι τα εκπαιδευτήρια του νησιού μας, με ποιήματα, εθνικά θούρια, θεατρικά σκέτς και ομιλίες, έδωσαν τον πανηγυρικό τόνο.

 

Ο Μητροπολίτης μας κ.Παισιος, κατόπιν προσκλήσεως της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας κας Aννας Μπίλλη, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτ.Νικόδημο Φωκά, τον Αρχιμ.Στέφανο Κατέ και τον πρωτ.Σωφρόνιο Χατζηλάρη, το πρωί της Τρίτης 24 Μαρτίου, παρηκολούθησε την ωραία γιορτή των παιδιών της έκτης τάξης, υπό την καθοδήγηση των διδασκαλισσών τους κ.κ.Καλ.Κουφογιάννη και Ελένης Αγγελίδη.

 

       

Οι μαθητές συνεκίνησαν με την ωραία θεατρική παράσταση, αλλά και με τον παλμό που απέδωσαν την διπλή γιορτή της Πίστεως και του Έθνους. Με κατάλληλη ομιλία η Διευθύντρια του σχολείου κ.Aννα Μπίλλη, άνοιξε την γιορτή, ενώ στο τέλος τα παιδιά έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

       

Ο Μητροπολίτης μας συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και ιδιαιτέρως τις διδασκάλισσες που είχαν την ευθύνη της εκδήλωσης, αλλά και τους γονείς που είχαν κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, η οποία με τις εικόνες των ηρώων και τον σημαιοστολισμό, έδιδε το πανηγυρικό μήνυμα της ημέρας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί το σχολείου και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δεξιώθηκαν τον Μητροπολίτη μας και τους συνοδούς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων κ.Αναστασίου Χατζηλάρη, ο Μητροπολίτης μας παρευρέθη και παρηκολούθησε την σχολική γιορτή. Για την σημασία της ημέρας ομίλησε καταλλήλως η εκπαιδευτικός δίδα Διονυσία Χριστοδούλου.

 

 

 

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές το σχολείου, αλλά και τους γονείς τονίζοντας ότι σαν Έθνος και σαν λαός πρέπει να είμεθα πάντοτε έτοιμοι και ενωμένοι μη ξεχνώντας την ιστορία μας και την καταγωγή μας, το ότι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ.

 

 

 

Το εσπέρας της Τρίτης ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός εις τον εορτάζοντα Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό ολοκλήρου του Ι.Κλήρου της Νήσου.

 

         

 

 

Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Μητροπολίτης στον κατάμεστο Ι.Ναό. Μετά το πέρας του εσπερινού ο προϊστάμενος και το Εκκλ.Συμβούλιο του Ι.Ναού δεξιώθηκαν τον Μητροπολίτη, τον Ι.Κλήρο, τους Ιεροψάλτες και τους πιστούς στην παρακείμενη αίθουσα της Ι.Μητροπόλεως.

 

           

 

 Το πρωί της Τετάρτης 25 Μαρτίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στον κατάμεστο Ι.Μητροπολιτικό Ναό από πιστούς, κήρυξε τον Θείον Λόγον, τονίσας ότι διά της Παρθένου Μαρίας ήρθε στον κόσμο ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Σωτήρας του ανθρωπίνου Γένους.

         

Βάσει του επισήμου προγράμματος, του εκδοθέντος υπό του Δήμου Λερίων, στις 10:30΄π.μ. ετελέσθη η επίσημος Δοξολογία παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ.Τιμ.Κωττάκη, των Αντιδημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Φρουράρχου και Διοικητού της ΥΝΤΕΛ, Στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, του προέδρου των Απανταχού Λερίων, Εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών μαθητών με τις σημαίες των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου.

         

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Δημ.Σχολείου Αγίας Μαρίνης κα.Σιμέλα Κινεβιζίδου (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία σε επόμενη καταχώρηση). Τιμές προ του Ναού απέδωσαν άγημα του Στρατού και η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου.

         

Μετά το πέρας της Δοξολογίας όλο το εκκλησίασμα τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο, οι δε σημαίες επισείοντο εις ένδειξιν σεβασμού προς τους αθανάτους ήρωες του 1821.

           

Εν συνεχεία πεζή και με πομπή, παρά το άστατο του καιρού, οι Αρχές και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στην Αγία Μαρίνα και προ της προτομής του ήρωος Παπαναστάση Ζαφειρόπουλου, εψάλλη Τρισάγιο και εγένετο κατάθεσις στεφάνων.

         

Αμέσως μετά και ενώπιον των επισήμων και πλήθος κόσμου, εγένετο μεγαλειώδης παρέλαση της μαθητιώσσας και σπουδάζουσας νεολαίας, του προσκοπισμού, οδηγισμού, προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Εντύπωση προκάλεσαν τα μικρά παιδιά των Νηπιαγωγείων των σχολείων μας όπου καταχειροκροτήθηκαν.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ι.Μητροπόλεως