Εορτή του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων Σάββα.

Βάσει του προγράμματος, το οποιο εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, το εσπέρας του Σαββάτου της Ε΄Κυριακης των Νηστειων έλαβε χωρα ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων Καλύμνου χοροστατουντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου και συγχοροστατούντων των Αγίων Αρχιερέων Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παϊσίου και του Θεφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ με τη συμμετοχή του Ιερου Κλήρου της Νήσου καθώς και των Αρχιμανδριτων π. Εφραίμ, πρωτοσυγκέλλου της Ιερας Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, του π. Προχόρου Βιολάντη, πνευματικου της Ιερας Μητροπόλεως και αδελφου της εν Πάτμω Ιερας Μονης Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ως και του Γενικου Αρχιερατικου Επιτρόπου της Ιερας Μητροπόλεως Ρόδου π. Ιωάννου Χαλκια.

           

Τον Θειο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος αναφερθείς στον βίο του θαυματουργου Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω και την χάρη και ευλογία του προς το φιλόχριστο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Οι χοροί των ιεροψαλτων υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Εμμανουήλ Γιαμαίου πλαισιωμένου από τους ιεροψάλτες κ. Αριστοκλη Μαρίνο, Γεώργιο Καραφύλλη, Κωνσταντίνο Μηνέτο, Κωνσταντίνο Σμαλιό,  με τις γλυκές μελωδίες τους αποδίδοντας τα τροπάρια, πράγματι συνεκίνησαν τα πλήθη των πιστων που προσήλθαν στη χάρη του, για να ανάψουν το κερί της ευλαβίας τους και να παρακαλέσουν τον θαυματουργό Aγιο να έλθη αρωγός στις παντοίες ανάγκες τους.

         

Στη συνέχεια έγινε το απόδειπνο και εψάλησαν οι χαιρετισμοί του Αγίου προ της Αγίας Λάρνακός του υπό του Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου.

Ακολούθησε ανάγνωση ο βίος του Αγίου υπό του Διακόνου Γεωργίου, ο Όρθρος και Νυκτερινή Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας στο κατάμεστο από πιστούς στο Καθολικό της Μονης, όπου με κατάνυξη πολλοί συμμετειχαν και μετέλαβαν των αχράντων Μυστηρίων.

Την νυκτερινή Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Πρόχορος, ο π. Αυγουστίνος, ο πνευματικός της Ιερας Μονης, ο π. Παντελεήμων Γιαννικουρής και ο Διάκονος Νικόλαος. Έψαλαν κατανυκτικά ο Ιεροψάλτης της Ιερας Μονης κ. Αριστοκλης Μαρίνος, ο κ. Μικές Κουλιας και η Μοναχή Σαββίνα.

Την πρωΐα τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου και συλλειτουργούντων των Αρχιερέων Λέρου, Καλύμνου Παϊσίου, του Επισκόπου Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ, του Αρχιμανδρίτου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, του Αρχιερατικου Επιτρόπου της Ι. Μ. Ρόδου π. Ιωάννου Χαλκια και των Διακόνων Ιωαννικίου και Γωργίου.

           

Τους χορούς των ψαλτων επλαισίωσαν ο Πρωτοψάλτης κ. Εμμανουήλ Γιαμαιος, ο κ. Μιχαήλ Ζαΐρης,καθηγητής, ο κ. Αριστοκλης Μαρίνος και άλλοι ιεροψάλτες.

Τον Θειο Λόγο εκήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η περιφορά της θαυματουργου Εικόνος του Αγίου εντός του Ναου και ευλογήθη το Κόλλυβο του Αγίου υπό του προεξάρχοντος της Θείας Λειτουργίας Μητροπολίτου Ρόδου.

Την Εορτή του Αγίου ετίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γεώργιος Ρουσσος, ο αντιδήμαρχος κ. Φίλιππος Χριστοδούλου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Δημήτριος Διακομιχάλης, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Γαλουζης και αρκετά μέλη του Δημοτικου Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της Επάρχου κ. Κωνσταντίνος Σταυλας και οι Νομαρχιακοί σύμβουλοι Πόπη Μαύρου και Δημήτριος Μαραγκός.

Μετά τη Θεία Λειτουργία οι κυρίες και δεσποινίδες της Τράπεζας της Αγάπης της Ιερας Μητροπόλεως προσέφεραν στους προσκυνητές στη μεγάλη αίθουσα της Μονης  (Πατριάρχου Βαρθολομαίου) γλυκίσματα και αναψυκτικά με περίσσεια καλύμνικη αγάπη.

Τόσο ο Εσπερινός όσο και η Θεία Λειτουργία μετεδόθη με τη φροντίδα και την επιμέλλεια του κ. Νικολάου Μαμάκα από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και από τον τοπικό Αλήθεια.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε δια προσλαλιας του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο για την συμμετοχή του στην εορτή του εφόρου και προστάτου του Νησιου των σφουγγαράδων, Αγίου Σάββα, καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνων και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο δια την ευλογία του να μεταδοθη δια του Ραδιοφωνικου Σταθμου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πανηγυρικός Εσπερινός και να ακουστη στα πέρατα της οικουμένης.

Συγκινητικά τα τηλεφωνήματα που έλαβε η Ιερά Μητρόπολη από αποδήμους Καλυμνίους Αμερικης, Αυστραλίας και μάλιστα από ψαράδες που ψάρευαν στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και στα διεθνη ύδατα.

Και ο Aγιος Σάββας, ο προστάτης των Καλυμνίων έκανε το θαυμα του, όπως καταγράφει η εφημερίδα «Αργώ της Καλύμνου» στην ιστοσελίδα της 06.04.2009 Ελεύθεροι οι Καλύμνιοι ψαράδες με παρέμβαση του κ. Βαληνάκη.

Αθηναϊκό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε την είδηση, το Σάββατο βράδυ 4.4.09, ότι η ακτοφυλακή της Συρίας συνέλαβε δύο ελληνικά πλοία για παράνομη αλιεία στα χωρικά της ύδατα και ότι τα πληρώματα των πλοίων κρατήθηκαν για ανακρίσεις.

Σήμερα, Δευτέρα 6.5.09, μας τηλεφώνησαν από την Αθήνα, από εγκυρότατη πηγή, ότι τα πλοία ήταν καλύμνικα.

Οι πληροφορίες μιλάνε για δύο ξιφιάδικα που ψάρευαν 13 μίλια ανοικτά από τις ακτές της Συρίας, το μεσημέρι του Σαββάτου της 4.4.09, και η ακτοφυλακή τα συνέλαβε με την κατηγορία ότι ήταν σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων, όπως προβλέπει ο νόμος. Αποτέλεσμα, τα πληρώματα οδηγήθηκαν στη Βηρυτό για  ανακρίσεις.

 

Στην αρχή οι καπετάνιοι-ιδιοκτήτες το πήραν ελαφρώς στα αψήφιστα ή προσπαθούσαν να ξεμπερδέψουν χωρίς να γίνει γνωστή στην Κάλυμνο η περιπέτειά τους. Οταν όμως είδαν ότι είχαν μπλέξει άσχημα και ο ορίζοντας άρχισε να σκοτεινιάζει, ζήτησαν κατεπειγόντως βοήθεια, μέσω… Καλύμνου από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης πάτησε αμέσως «συναγερμό» στο ΥΠΕΞ και έγιναν τα αναγκαία (και αποτελεσματικά) τηλεφωνήματα στη Βηρυτό, στον εκεί πρέσβη της Χώρας μας. Δόθηκαν οι «διευκρινίσεις» στις Συριακές αρχές, διαπιστώθηκε από ότι… ότι οι Καλύμνιοι ξιφιάδες ψάρευαν έξω από 13 μίλια, και έτσι σταμάτησε κάθε δίωξη.

Το πρωί αμέσως, Κυριακής 5.4.06 (ημέρα της εορτής του Αγίου Σάββα), αφέθηκαν ελεύθεροι οι Καλύμνιοι ψαράδες και έφυγαν με τα πλοία τους αλλά και με τα αλιεύματά τους. Καμία κατάσχεση, κανένα πρόστιμο…

Συμπληρωματικές πληροφορίες μιλάνε και για ένα μικρό θρίλερ τηλεφωνημάτων από τους κρατούμενους στη Βηρυτό, το Σάββατο βράδυ, καθώς η τηλεφωνική σύνδεση Βηρυτός-Κάλυμνος δεν μπορούσε να προωθηθεί μέχρι τον κ. Βαληνάκη λόγω της δύσκολης ημέρας και ώρας (Σάββατο βράδυ!). Τελικά, με τη χρήση «άλλου» κινητού τηλεφώνου ανακαλύφθηκε ο κ. Βαληνάκης, ενημερώθηκε και η περιπέτεια έληξε μέσα στο ίδιο το βράδυ. Τα ονόματα δεν δημοσιεύονται, κατά την επιθυμία των ψαράδων. (ΣΝΤ)

Την μεσημβρία η Ιερά Μονή παρέθεσε γευμα στους Αρχιερεις, σε κληρικούς που συμμετειχαν στην Θεία Λειτουργία και σε πιστούς.

 

Το εσπέρας της Ε΄Κυριακης των Νηστειων έγινε ο τελευταιος Κατανυκτικός Εσπερινός χοροστατουντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, μετά το πέρας του οποίου ωμίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιερας Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος με θέμα την Εξομολόγηση και την Μετάνοια.

 

Δ.Γ.Θ.