Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Στον οικισμό του Ξηροκάμπου Λέρου, και στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου, την Κυριακή 26 Αυγούστου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμμετέχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων, που βρέθηκαν στη Λέρο και τίμησαν με την παρουσία τους την ιερά πανήγυρη.

 


Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου, εις τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού και εις τας οδούς του οικισμού του Ξηροκάμπου, προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ


Το πρωί της Δευτέρας 27 Αυγούστου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, π.Εμμανουήλ Γιαγουρτά εκ Σάμου, π. Ανδρέα από την Ι.Μ.Σουηδίας, π. Χαρίτωνος Μιχαήλ και π.Σεργίου Γουρλά, εφημερίου του εορτάζοντος Ιερού Ναού.

 

Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε καταλλήλως ο Θεοφ.Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος.

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΛΕΡΟΥ

 


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προς τιμήν του Μητροπολίτου , του Θεοφ.Επισκόπου, του Ι.Κλήρου και των πιστών, παρετέθη υπό του Εφημερίου π.Σεργίου Γουρλά και του Εκκλ.Συμβουλίου, μικρά δεξίωσις.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον εφημέριο και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, οι οποίοι επιμελήθηκαν της πανηγύρεως του Αγίου Φανουρίου.

Τις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Φανουρίου τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λερίων κ. Μιχαήλ Κόλιας, μέλη του Δ.Σ., πολλοί ομογενείς και απόδημοι, και πλήθος ευσεβών πιστών.

 

 


ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στο πανέμορφο και πανοραμικό εορτάζον εξωκκλήσι του Αγίου Φανουρίου στον περιφερειακό δρόμο στο Μασούρι, και μέσα σε πρωτοφανή προσέλευση πιστών, έγινε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, την Κυριακή 26/8.

Εκατοντάδες οι φανουρόπιτες που έφερε ο κόσμος, οι οποίες μοιράστηκαν στο τέλος, ενώ μεγάλη ήταν η παρουσία ομογενών Καλυμνίων, ειδικά από το Ντάργουιν Αυστραλίας.

Θερμά συγχαρητήρια στην οικογένεια του κ.Γ.Μουσελή για την άρτια οργάνωση, που είναι και οι κτήτορες του εξωκκλησιού.

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΣΟΥΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 


Απολυτίκιον Αγίου Φανουρίου

«Ουράνιον εφύμνιον, εν γη τελείται λαμπρώς,

επίγειον πανήγυριν, νυν εορτάζει φαιδρώς,

αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους,

κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν, ην εύρες πόνοις καί άθλοις,

τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».

 

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Βίντεο:  Κώστας Κάππας

Φωτογραφίες και βίντεο από Κάλυμνο: Νικόλαος Μαμάκας - "Αλήθεια FM"