Ο Μητροπολίτης, το εσπέρας της Τετάρτης 29/8, στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος Καλύμνου και στο πρώτο παρεκκλήσιο εν Ελλάδι προς τιμήν του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αμφιλοχίου του εν Πάτμω, τέλεσε πανηγυρικό Εσπερινό και προσκύνηση των Τιμίων Λειψάνων του Οσίου, το οποίο φυλάσσει η μοναχή Καλλινίκη, προϊσταμένη της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Άργους Καλύμνου.

Στον Εσπερινό παρευρέθησαν πολλοί πιστοί, όπου ο καθένας είχε να διηγηθεί κάτι για την αγία ζωή του Οσίου Αμφιλοχίου, όταν ερχόταν στην Κάλυμνο για εξομολόγηση και να συνάξει τις καλυμνιακές μέλισσες-μοναχές, οι οποίες με ζήλο Θεού τον ακολούθησαν στην Πάτμο, η Ευστοχία Γούναρη, η Εμμέλεια Νικολαΐδου, η Φιλοθέη, Θέκλα, Μακρίνα και τέλος η Αγνή, ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ροότσου Καλύμνου.

Την πρωΐαν της Πέμπτης 30/8, ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία και ομίλησε καταλλήλως δια την βιοτήν του Οσίου Πατρός Αμφιλοχίου, τον οποίον εγνώρισε εκ παιδιόθεν όταν εσπούδαζε στην Πατμιάδα Σχολή και εξομολογείτο στον Γέροντα Όσιο Αμφιλόχιο.

Στο τέλος της ομιλίας τόνισε ότι «από την Κάλυμνο στέλνω τον χαιρετισμό και την αγάπη μου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και ιδιαιτέρως στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού Πάτμου στην γερόντισσα και τον σύλλογο των μοναζουσών.

Από την στιγμή δε που αναγγέλθηκε το μέγα γεγονός της Αγιοκατατάξεως του Οσίου Αμφιλοχίου, έκρουσαν οι καμπάνες της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα Καλύμνου και όλων των Εκκλησιών των νησιών της Μητροπόλεως στην Λέρο, στην Κάλυμνο και την Αστυπάλαια. Ο Μητροπολίτης δε, μετά του Ιερού Κλήρου της Καλύμνου, έθεσε την Εικόνα του Οσίου Αμφιλοχίου εις το μέσον του Ιερού Παρεκκλησίου της Παναγίας Βλαχέρνας (στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως), προς προσκύνησιν.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως