Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη τελέστηκαν την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπή και περικαλλούς ιερού ναού Αγίου Σάββα Ύψωνα.

Ο Μητροπολίτης μας κ.Παισιος, συνοδευόμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ.Στέφανο, την Ηγουμένη της Ι.Μονής Αγίων Πάντων Καλύμνου μοναχή Κυπριανή, και αρκετών προσκυνητών από την Κάλυμνο, μετέβη στην Κύπρο, όπου ετέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού.

Η ακολουθία των εγκαινίων άρχισε με την υποδοχή των ιερών λειψάνων, τα οποία προσκόμισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και του αρχιερατικού εσπερινού του οποίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος.

Στην συνέχεια ακολούθησε ο όρθρος και η ακολουθία των εγκαινίων προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου.

Κατά τον εγκαινιασμό, τον κυρίως ναό εγκαινίασε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, το Παρεκκλήσιο του Αγίου Σάββα Αρχιεπισκόπου Σερβίας εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ενώ το Παρεκκλήσιο του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσιος.

Μετά τον εγκαινιασμό ακολούθησε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Στρατονικείας κ. Στεφάνου και Αμαθούντος κ. Νικολάου.

 

Στη θεία λειτουργία συμμετείχαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, Αρχιμ. Μεθόδιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μητροπόλεως Λεμεσού Αρχιμ. Ισαάκ, ιερείς της Μητροπόλεως μας και άλλων περιοχών της Κύπρου και Ελλάδος ενώ, στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμ. Βαρθολομαίος.

Κατά την ακολουθία των εγκαινίων παρέστησαν ο Δήμαρχος Ύψωνα, κ. Παντελής Γεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Ύψωνα κ. Κλεάνθης Καραμανίδης, η Γερόντισσα της ιεράς Μονής Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω στην Κάλυμνο, Κυπριανή Μοναχή, ομάδα προσκυνητών από την Κάλυμνο, καθώς και πλήθος ευσεβών πιστών.

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Κείμενο-φωτογραφίες:  “ROMFEA.GR”