Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, στις 4:30΄ το απόγευμα, ετελέσθη ο Εσπερινός της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωφρονίου στο «Πατριαρχείο».

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, παρουσία του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, πολλών πιστών, φίλων και συνεργατών της Μητροπόλεως.


Μετά το πέρας του Εσπερινού, όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στην αίθουσα Συνεδρίων του «Πατριαρχείου», όπου ο Σεβασμιώτατος έκοψε την βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως, απευθύνοντας τις καλύτερες ευχές μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του:

 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2019

ΣΕΒΑΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΛΕΡΟΥ-ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Κ.κ.  ΠΑΪΣΙΟΥ

 

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα,

Χαίρετε  εν Κυρίω και ενδυναμούσθε εν τω κράτει της ισχύος Αυτού.

 

Αδελφοί μου,

Γνώρισμα της ζωής κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι η αισιοδοξία. Η σίγουρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής και η βεβαία πίστη  για την αίσια έκβασή της.

Αυτή η στάση δεν οφείλεται σε εξωτερική τοποθέτηση του κάθε  ανθρώπου, αλλά είναι αποτέλεσμα της ακλόνητης πίστης στην αγάπη του Θεού δια το άνθρωπο, τον άνθρωπο της κάθε εποχής.

Είναι γεγονός  αναμφισβήτητο ότι, ως Έλληνες και ως πολίτες ζούμε μία δύσκολη συγκυρία οικονομικής κρίσης, αλλά και πολλαπλών ηθικών αξιών.

Ταύτα πάντα  τα μαρτυρούν τα καθημερινά δυσάρεστα  γεγονότα που δυστυχώς αγγίζουν άλλους ολίγο και άλλους περισσότερο των Ελλήνων.

Τα σημεία των καιρών, ήτοι οι διάφορες ανθρώπινες θεωρίες, οι διάφορες ψευδείς και απατηλές διδασκαλίες, τα ξενόφερτα ήθη και έθιμα άλλων λαών μη χρηστών ηθών, μας προτρέπουν και μας εξαναγκάζουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε να ζητήσουμε την ταυτότητά μας ως Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας εάν πράγματι κινούμαστε, ζούμε και υπάρχουμε ως Έλληνες Πολίτες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Βέβαιο είναι, όταν ο άνθρωπος εμπιστευτεί απόλυτα αυτή την αγάπη του Θεού Δημιουργού του Παντός και παραδοθεί «άνευ όρων», τότε καμία αμφιβολία για το μέλλον της ανθρωπότητας δεν χωρεί και δη και μάλιστα ενός εκάστου εξ ημών γεννάται η ελπίδα του μέλλοντος, μιας καλύτερης ζωής και παρουσίας του ανθρώπου.

Ολόκληρη η ιστορία, όμως από την δημιουργία του κόσμου, είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει να το κατανοήσει ο ανθρώπινος νους, είναι μία μαρτυρία της αγάπης του Θεού δια τον άνθρωπο.

Ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, χωρίς προκαταλήψεις, πρέπει να κινούμαστε εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να αποδεχόμαστε τα σωτήρια Ιερά Μυστήρια και τις λειτουργικές πράξεις της, που αποσκοπούν στην σωτηρία μας, την σωτηρία της ψυχής μας, και να μην μας επηρεάζουν και να μας καθοδηγούν τα ξενόφερτα ήθη και έθιμα, με αποτέλεσμα να χάνεται η Ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας, με έργα, λόγους και πράξεις ανοήτους.

Ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, κατά τους αψευδείς λόγους του Κυρίου «αφέτε τα παιδία ελθείν προς με», πρέπει να μορφώνουμε τους νέους μας «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», και αυτό είναι αναφαίρετο καθήκον της ελληνικής οικογένειας, της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να μεριμνούν για την ορθή ορθόδοξη διδασκαλία, ούτως ώστε τα ελληνόπουλα να γνωρίζουν και να διατρανώνουν την πίστη  τους και την  Ελληνοχριστιανική μόρφωσή τους ενάντια σε ό,τι το ξένο, που δυστυχώς προσφέρει αυτή η παγκοσμιοποιημένη εποχή.

Και τελικά – εν ενί στόματι και μια καρδία – να  καυχόμαστε ότι, είμαστε Έλληνες ενδόξων προγόνων και μιας ξακουστής ανά τον κόσμο Πατρίδας, μεγάλης και τρανής.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Το 2018 έφυγε  ανεπιστρεπτεί, η ανατολή του νέου έτους 2019της  χρηστότητος του Κυρίου μας καλεί να ατενίσουμε με αισιοδοξία, και να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας επί τα βέλτιστα, αφού αφήσουμε πίσω μας ό,τι ξενότροπο και να επαυξήσουμε ό,τι καλό ποιήσαμε το απερχόμενο έτος προς ίδιο όφελός μας.

Η ταπεινότης μου, από την καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, απευθύνει προς όλους εσάς, τους  εγγύς, τους αποδήμους μας και τους εν θαλάσση πλέοντας, τον εγκάρδιο εόρτιο χαιρετισμό μου και Πατρική  ευχή μου, όπως το νέο έτος της  χρηστότητος του Κυρίου 2019 αποβεί ευλογημένο, ειρηνικό, υγιεινό, πανευφρόσυνο, καρποφόρο και δημιουργικό ξεχωριστά στον καθένα σας και στις οικογένειές σας.

Με τις σκέψεις αυτές σας ασπάζομε ένα προς ένα, από καρδίας πατρικώς.

 

Εν τη Ιερά Μητροπόλει, εν έτει σωτηρίω δισχιλιοστώ ενάτω και δεκάτω, μηνί Ιανουαρίω α΄

 

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΛΕΡΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ

 

Τα χρυσά φλουριά έτυχαν, ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Ζουμπούλης, ο κ. Νικόλαος Βασιλικός, κ.α.

 


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΙΣΙΔΩΡΕΙΟ» ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε εγκαρδίως όλους όσους βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του «Ισιδωρείου» Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Λέρου, ενώ μετά του Διευθυντού, Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου και των μελών του Δ.Σ., απένειμε Επαίνους σε συμπατριώτες μας, που ανιδιοτελώς προσφέρουν έργο αγάπης προς τους γέροντες του Ιδρύματος.

 


ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΦΟΡΕΙΑ ΣΧΟΛΩΝ ΛΕΡΟΥ»

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της «Εφορείας Σχολών Λέρου», εν συνεχεία, απένειμαν επαίνους στους επιτυχόντες μαθητές των Λυκείων Λέρου, των πανελληνίων εξετάσεων 2018, στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Μητροπολίτης, ως πρόεδρος της Εφορείας Σχολών, συνεχάρη τους επιτυχόντες, και τους ευχήθηκε «καλή πρόοδο».


Τέλος, από τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιο Χρυσούλη έγινε ημίωρη παρουσίαση - ανασκόπηση, μέσω υπολογιστή, των κυριοτέρων γεγονότων της Ιεράς Μητροπόλεως του έτους 2018.