Με μεγαλοπρέπεια, εθνική υπερηφάνεια και τον προσήκοντα σεβασμό, εορτάσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας στις 25 Μαρτίου, η μεγάλη διπλή εορτή:  

Α) του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και

Β) η 198η επέτειος από την έναρξη του ενδόξου επαναστατικού αγώνα του 1821, που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία και συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί μεγάλη θρησκευτική εορτή του χριστιανισμού, κατά την οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την χαρμόσυνη είδηση στην Παναγία μας για την ενσάρκωση του Υιού του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην».

Για την Ελλάδα, την Πατρίδα μας, ένα άλλο μεγάλο γεγονός πραγματοποιόταν το 1821, η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης! Ως ημερομηνία κήρυξής της, ορίστηκε η 25η Μαρτίου 1821. Ήθελαν οι ηγήτορες της επανάστασης να ταυτίσουν την ευχάριστη είδηση του Αγγέλου προς τη Θεοτόκο με τον Ευαγγελισμό του Έθνους, που λαχταρούσε με τη βοήθεια του Θεού να γνωρίσει και πάλι την ελευθερία του. Ήταν πεποίθηση των Ελλήνων η συνέργεια του Θεού για την ελευθερία, το πολύτιμο δώρο.


ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Στη Λέρο, οι μαθητές των εκπαιδευτήριων, με ποιήματα, εθνικά θούρια, θεατρικά σκέτς, ομιλίες, και καταθέσεις στεφάνων στις προτομές ηρώων, έδωσαν τον πανηγυρικό τόνο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου, του Φρουραρχείου Λέρου και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, έλαβε χώρα γενικός σημαιοστολισμός οικιών, καταστημάτων, δημοσίων κτιρίων, στρατιωτικών μονάδων και ναυλοχούντων πλοίων.

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και την εκκλησιαστική τάξη, ετελέσθη το εσπέρας της Κυριακής 24.3.2019, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, εις τον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό ολοκλήρου του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

Παρόντες στον Εσπερινό οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της νήσου και πλήθος πιστών.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης μας, αναφερθείς στο μέγα γεγονός της χαρμόσυνης είδησης της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ, ο οποίος επισκέφθηκε με εντολή του Θεού την Παναγία και την πληροφόρησε ότι έφθασε ο καιρός της σαρκώσεως του Λόγου του Θεού, και ότι αυτή θα γίνη η μητέρα Του. (Λουκά α’, 26-56).

Κατά τον Εσπερινό ο Μητροπολίτης χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον ευλαβέστατο νέο Φώτιο Καζηλιέρη, απόφοιτο της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο εφημέριος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του πανηγυρίζοντος Ναού προσέφερε τσάι και νηστίσιμα εδέσματα.


ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ – ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Το πρωί της Δευτέρας 25 Μαρτίου, ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στις 10:30΄π.μ., ετελέσθη η επίσημος Δοξολογία παρουσία του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών μαθητών με τις σημαίες των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, Κλήρος, Αρχές και Λαός, κατευθύνθηκαν στην Αγία Μαρίνα, όπου προ της προτομής του παπα-Αναστάση Ζαφειρόπουλου, εψάλλη επιμνημόσυνος δέησις και έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου και άγημα του Στρατού.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός - φιλόλογος του Εσπερινού Γυμνασίου κα Χρυσούλα Παπαθανασίου.

Ο καλός καιρός κατά την ώρα της παρελάσεως, είχε ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κατακλίσει τον λιμένα της Αγίας Μαρίνας και να καταχειροκροτήσει τα νιάτα του νησιού μας που παρέλασαν.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η άψογη εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής, των Συλλόγων, του Προσκοπισμού και Οδηγισμού, των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ενώ εθνικό ενθουσιασμό προκάλεσε η παρέλαση των αγημάτων του Ελληνικού μας Στρατού και των Εφέδρων, σε άψογο σχηματισμό.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ:


Μετά το πέρας της παρέλασης, μαθητές του «Μπελλενείου» Γυμνασίου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Το πρωί της Δευτέρας 25 Μαρτίου, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο γραφικό εξωκκλήσι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην περιοχή «Μύλοι-Πλάκες» της Λέρου, υπό του π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, παρουσία πολλών πιστών.


ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε την Κυριακή 24/3/2019, ο εσπερινός του Ευαγγελισμού στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Άργους Καλύμνου.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, ενώ μετά τον εσπερινό τελέστηκε η ιερά παράκληση της Παναγίας μας.


ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Δευτέρας 25-3-2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα ενοριακό ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας Πόθιας Καλύμνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου πατρός Ηλία Μουζουράκη, παρουσία του Δημάρχου και πολιτικών προσώπων, και πλήθους πιστών.


Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Με καλό καιρό και άριστη οργάνωση γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821.

Εντυπωσιακή η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 το πρωί, στην Κάλυμνο, στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Της παρέλασης προηγήθηκε η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό  Ναό του Σωτήρος Χριστού,  χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, και παρουσία των τοπικών Αρχών.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο νέος Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου Γιώργος Κασσάρας και τον Πρόεδρο της ΝΔ ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα. Κάσσου Κερασίνα , φιλόλογος του 1ου «Νικηφόρειου» Λυκείου Καλύμνου.

Μετά τη δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο «Ηρώον».

Κατά σειρά κατέθεσαν στεφάνια: εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου Γιώργος Κασσάρας, εκ μέρους της ΝΔ ο πρώην βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής, ο Περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπούκης, για την εθνική αντίσταση ο Πρόεδρος του ΔΣ Καλύμνου Ποθητός Μαγκούλιας, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Ευάγγελος Μητρούτσικος, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Ιωάννης Καρατζιούνης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Πλωτάρχης ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο Διοικητής του ΑΤ Καλύμνου Αστυνόμος Β΄ Ευάγγελος Καραθάνος, ο Διοικητής του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Ανθυποπυραγωγός Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Ιωάννης Νομικάριος, και τέλος εκ μέρους των Παλαιών Πολεμιστών o Αντώνης Βαζανέλης.

Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, ακολούθησε η παρέλαση των Τμημάτων, προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής, των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, του Λυκείου Ελληνίδων του οποίου η εμφάνιση με παραδοσιακές στολές ήταν εντυπωσιακή, αθλητικών σωματείων, προσκόπων-οδηγών και στρατιωτικών τμημάτων.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Το απόγευμα της Δευτέρας 25-3-2019 και ώρα 7:30΄μ.μ., το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»,  διοργανώνει εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην Επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει :

Ομιλία από τον κ. Μιχαήλ Κουτελλά, αρχαιολόγο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγνωστηρίου, με θέμα: «Μεσολόγγι το έπος των Ελεύθερων Πολιορκημένων».

Μουσικό πρόγραμμα από μαθητική ορχήστρα του Ωδείου Καλύμνου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Γεωργίου Μπουφίδη.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Πηγές:  π. Κων/νος Σμαλιός, «Κάλυμνος news», «Αλήθεια-FM» - Νικόλαος Μαμάκας

Φωτογραφίες:  Διονυσία Χρυσούλη, Κλεάνθης Μαρτίνος, Κώστας Σταματίου