Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Από τα ξημερώματα, άνδρες και γυναίκες, με τα θυμιατά και με λουλούδια μυρωδάτα ανεβαίνουν σιωπηλά το δρόμο των κοιμητηρίων. Εκεί οι Ιερείς με μαύρο πετραχήλι από τάφο σε τάφο ψάλλουν τρισάγια και μακαρίζουν τους κεκοιμημένους αδελφούς μας και οι συγγενείς συνέχεια μοιρολογούν και κλαίνε λέγοντες «Θεός συχωρέσει σας».

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι καμπάνες των Ναών κτυπούν πένθιμα, με τον ξεχωριστό ήχο της καμπάνας αναγγέλουν τον θάνατο του Θείου Λυτρωτού και καλούν τους πιστούς για την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Μεγάλου Εσπερινού της Αποκαθήλωσης.

Συγκινητική είναι η προσέλευση των πιστών στις Ενορίες τους για να παρακολουθήσουν το Μέγα Δράμα και να προσκυνήσουν τον Θεάνθρωπο Ιησού εντός του Τάφου, ψάλλοντες τον συγκλονιστικό ύμνο «Δος μοι τούτον τον Ξένον, ον η Μήτηρ ορώσα νεκρωθέντα εβόα… Ω Υιε και Θεέ μου, ει και τα σπλάχνα τιτρώσκομαι και καρδίαν σπαράττομαι, νεκρόν Σε καθορώσα, αλλά τη ση αναστάσει θαρρούσα μεγαλύνω».

Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα. Η έντονη του επιθυμία να συμμετάσχει στο πάθος του Κυρίου, διαφαίνεται και από κάποιες απλές, ωστόσο χαρακτηριστικές του πράξεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Είναι έθιμο να πίνουν ξύδι για να δείξουν την αγάπη τους στο Χριστό, που τον πότισαν ξύδι.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, γίνεται η Αποκαθήλωση και εκτίθεται σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού.


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΩΡΩΝ - ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ ΕΙΣ ΙΕΡΟΝ ΝΑΟΝ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΛΕΡΟΥ:

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ:

 


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ - ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ ΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Στις 2 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής τελέστηκε η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στην Παναγία του Κάστρου Λέρου, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π.Νικοδήμου Φωκά και του π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη.

Οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες μας κ.κ. Ισίδωρος Λιβανός και Γεώργιος Γαμπιέρης υπό την καθοδήγηση του κ. Αναστασίου Χατζηλάρη έψαλλαν «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον, που έδυ σου το κάλλος;».

Στον κατάμεστο από κόσμο χώρο, στα «πεντένια» του Κάστρου, έλαβε χώρα με ευλάβεια και κατάνυξη η τελετή της Αποκαθήλωσης. Παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος κόσμου που παρακολούθησαν με συγκίνηση την αποκορύφωση του θείου δράματος.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου με ντυμένα παιδιά, με τις παραδοσιακές στολές της Ερυθραίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ:


ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΛΕΡΟΥ "588 ΤΕ"


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΕΙΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΝΑΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ"

ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ-ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ-ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΛΕΡΟΥ


Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες από την περιφορά των Επιταφίων στην πλατεία Πλατάνου Λέρου, από τον συνεργάτη φωτογράφο κ.Σαράντη Πουλιέζο


ΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΛΕΡΟΥ:

 

ΙΕΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ"

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΥ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΔΡΥΜΩΝΟΣ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεργάτες φωτογράφοι:  Νικόλαος Νταλόγλου, Σαράντης Πουλιέζος, Έφη Καλογεροπούλου