Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Από τα ξημερώματα, άνδρες και γυναίκες, με τα θυμιατά και με λουλούδια μυρωδάτα ανεβαίνουν σιωπηλά το δρόμο των κοιμητηρίων. Εκεί οι Ιερείς με μαύρο πετραχήλι από τάφο σε τάφο ψάλλουν τρισάγια και μακαρίζουν τους κεκοιμημένους αδελφούς μας και οι συγγενείς συνέχεια μοιρολογούν και κλαίνε λέγοντες «Θεός συχωρέσει σας».

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι καμπάνες των Ναών κτυπούν πένθιμα, με τον ξεχωριστό ήχο της καμπάνας αναγγέλουν τον θάνατο του Θείου Λυτρωτού και καλούν τους πιστούς για την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Μεγάλου Εσπερινού της Αποκαθήλωσης.

Συγκινητική είναι η προσέλευση των πιστών στις Ενορίες τους για να παρακολουθήσουν το Μέγα Δράμα και να προσκυνήσουν τον Θεάνθρωπο Ιησού εντός του Τάφου, ψάλλοντες τον συγκλονιστικό ύμνο «Δος μοι τούτον τον Ξένον, ον η Μήτηρ ορώσα νεκρωθέντα εβόα… Ω Υιε και Θεέ μου, ει και τα σπλάχνα τιτρώσκομαι και καρδίαν σπαράττομαι, νεκρόν Σε καθορώσα, αλλά τη ση αναστάσει θαρρούσα μεγαλύνω».

Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα. Η έντονη του επιθυμία να συμμετάσχει στο πάθος του Κυρίου, διαφαίνεται και από κάποιες απλές, ωστόσο χαρακτηριστικές του πράξεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Είναι έθιμο να πίνουν ξύδι για να δείξουν την αγάπη τους στο Χριστό, που τον πότισαν ξύδι.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, γίνεται η Αποκαθήλωση και εκτίθεται σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού.


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΩΡΩΝ - ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ ΕΙΣ ΙΕΡΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΝ ΝΑΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ:

Την πρωΐαν της Μεγάλης Παρασκευής, τελέστηκε η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, ο Εσπερινός και η Ακολουθία Αποκαθηλώσεως, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος.

 

 


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΕΙΣ ΙΕΡΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΝΑΟΝ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ:

Την Μεγάλη Παρασκευή το εσπέρας, τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος.

Παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, και πλήθος πιστών.


ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ:


ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ: