«ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ» - Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Ο Μέγας Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, είναι η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος της Ανάστασης.

Ο ύμνος «τον Κύριον υμνείται…», που ψάλλεται, προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους πιστούς, οι οποίοι ανταπαντούν «και υπερυψούται εις πάντας τους αιώνας».

Το «ανάστα ο Θεός» που ψάλλει ο ιερεύς σκορπίζοντας δαφνόφυλλα και ο μεγάλος «σεισμός» με κροτίδες από τα παιδιά και κτυπήματα των στασιδιών από τους πιστούς, δίδει το μήνυμα της Ανάστασης. Όλοι στη συνέχεια προσέρχονται στο Ποτήριο της Ζωής.

Εντυπωσιακός ο θόρυβος του «σεισμού» στην ενορία του Χριστού το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, έθιμο από τα χρόνια της σκλαβιάς, όταν οι υπόδουλοι στους διάφορους κατακτητές Λεριοί, με αυτό τον τρόπο, αυτή την ημέρα, ετοιμάζονταν για την εθνική εξέγερση.

Το μεσημέρι στις 12 οι καμπάνες όλων των Ενοριών κτύπησαν χαρμόσυνα. Κροτίδες, φωτοβολίδες και χαρούμενες ευχές ενώνονται με την καταπράσινη και μυρωδάτη φύση, και δίδουν πλέον τον πανηγυρικό τόνο με τον κελαΐδισμα των πουλιών και την κατάκαρδη ευχή ο ένας προς τον άλλον «Καλή Ανάσταση».

Οι Ναοί πλέον αλλάζουν την αμφίεσή τους. Άμφια χρυσά στολίζονται παντού, αντικαθιστώντας την πένθιμη στρώση.

Στις 11 το βράδι, με ευθύνη των Δήμων των νησιών μας και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη θα λάβει χώρα η τελετή αφίξεως του Αγίου Φωτός.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το Άγιο Φώς θα έχει ήδη μεταλαμπαδευθεί στις αντιπροσωπείες όλων των Ενοριών των νησιών της Μητροπόλεώς μας.

Στις 12 το βράδυ οι ιερείς μας θα ψάλλουν το "Δεύτε λάβετε φως", βγαίνουν με τη λαμπάδα τους αναμμένη από την Ωραία Πύλη και μεταδίδουν φως στους πιστούς. Φωτοπλημμύρα οι λαμπάδες, φωτίζουν τα πρόσωπα των χριστιανών.

Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου οι ιερείς μας διαβάζουν το Ιερό Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη».

Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, και γίνεται η «καύση του Ιούδα» κατά το έθιμο. Αγκαλιές και φιλιά, χριστιανική χαρά, Λεριοί και επισκέπτες ανταλλάσσουν τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη!».

Μετά την Ανάσταση, και αφού κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, στο ανώφλι της πόρτας, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν αναμμένο όλο το χρόνο. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, το Μεγάλο Σάββατο τέλεσε τον Εσπερινό και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

 


ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ (27.4.2019)

Την μεσημβρίαν του Μεγάλου Σαββάτου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, συνοδευόμενος από τον πατέρα Νικόλαο, τον Έπαρχο, τον Δήμαρχο Λέρου, τον Διοικητή του 588ΤΕ, τον Λιμενάρχη Λέρου, δημοτικούς συμβούλους και πολίτες, μετέβησαν με ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος στο ακριτικό φυλάκιο του Φαρμακονησίου, όπου με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε η λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως.


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΕΡΟΥ 588ΤΕ


ΑΦΙΞΗ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΛΕΡΟΥ


"ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ........"


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ:

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεργάτης φωτογράφος:  Ευθύμιος Χρυσούλης