Στη Λέρο, την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 9 το βράδι, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας, έλαβε χώρα μία εξαιρετική εκδήλωση-αφιέρωμα στην Μικρά Ασία, με τίτλο:  "Η Σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας".

Την εκδήλωση πλαισίωσαν το συγκρότημα «ΕΜΜΕΛΟΝ» και η εικοσαμελής χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, οι οποίοι ερμήνευσαν σκοπούς και τραγούδια της Μικράς Ασίας, καθώς και δωδεκαμελές χορευτικό του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, το οποίο χόρεψε τέσσερις αντιπροσωπευτικούς χορούς από την Κωνσταντινούπολη και τα Μικρασιατικά παράλια.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Λέρου, και του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου «Η καθ’ ημάς Ανατολή».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου, όπου το μέλος κ.Γ.Χρυσούλης έκανε μία ολιγόλεπτη ομιλία-αναφορά στις αλησμόνητες πατρίδες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με παράλληλη προβολή διαφανειών.

Κατόπιν, ακολούθησε ενενηντάλεπτο μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Έμμελον» και την εικοσαμελή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, όπου μεταξύ των μελών της χορωδίας ήταν και οι συμπατριώτες Λεριοί Αντώνιος και Γεωργία Ναίσκε.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Τέλος, εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του χορευτικού του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, το οποίο χόρεψε τέσσερις αντιπροσωπευτικούς χορούς της Μ.Ασίας: το «γιαβρί», βάλς πολίτικο, «έχε γεια Παναγιά» και το πολίτικο χασάπικο «όμορφη γλυκιά πολίτισσα».

Στην εκδήλωση παρέστη ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ.Στέφανος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π.Νικόδημος, ο ιερομ. π.Γεδεών, ο Δήμαρχος κ.Μιχ.Κόλιας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και πάρα πολύς κόσμος που κατέκλεισε ασφυκτικά τον αίθριο χώρο της εκδήλωσης.

Όλοι ανεξαιρέτως, επίσημοι, αρχές και ο κόσμος που παρηκολούθησε την εκδήλωση, έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στους συντελεστές της εξαιρετικής από κάθε άποψη εκδήλωσης.