Εορτή της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας και Δεσποίνης ημών Θεοτόκου της Πορταϊτίσσης στην Αστυπάλαια.

Ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, ευρίσκεται εις την νήσον Αστυπάλαια δια τον εορτασμόν της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

Την Τρίτη 13 Αυγούστου, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της τελευταίας παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Μεγάλης Παναγιάς Αστυπαλαίας, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αστυπαλαίας π. Δημητρίου και του π. Γεδεών.

Στο τέλος της παρακλήσεως, κλήρος και λαός, έψαλλαν τα εγκώμια της Παναγίας.


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια η νήσος Αστροπαλιά εόρτασε την Κοίμηση και την εις ουρανούς μετάσταση της Κυρίας Θεοτόκου, όπου θησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικών της Παναγίας της Πορταϊτίσσης (θαυμαστός επέστη εν Αστυπαλαία).

Στις Ιερές Ακολουθίες, τόσο του εσπερινού της παραμονής και των εγκωμίων της Παναγίας, όσο και του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, χοροστάτησε ο Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, ο οποίος εποίησε δέηση δια τους όπου γης Αστροπαλίτες.

Κατά τον Εσπερινό της εορτής ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε το θείο λόγο αναφερθείς στην ταπείνωση της Παναγίας μας, αλλά και στις πλείστες ευεργεσίες Της στο Γένος μας.

Ανήμερα της εορτής το θείο κήρυγμα εθεράπευσε ο Αρχιμανδρίτης π. Γεδεών, όπου αναφέρθηκε στην ένωση του Θεού με τον άνθρωπο στο πρόσωπο της Παναγίας. Ο Ιεροκήρυκας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ότι όσο η Παναγία η Πορταΐτισσα βρίσκεται στο θρονί της, στην Ιερά Μόνη Ιβήρων, το Άγιο Όρος παραμένει ασφαλές και απόρθητο, κατά τον ίδιο τρόπο όσο η Παναγία η Πορταΐτισσα παραμένει στο θρονί της στην Αστυπάλαια η νήσος και το ευσεβές γένος μας παραμένει ασφαλές.

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες ο Σεβασμιώτατος ήταν συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αστυπαλαίας π. Δημητρίου Αχλαδιώτη, του εφημερίου της Πορταϊτίσσης π. Ευσεβίου Σταυλά, και του Αρχιμανδρίτου π. Γεδεών Μαγκριώτη.

Το Ιερό αναλόγιο διακόνησαν ο κ. Κωνσταντίνος Σταυλάς μετά του Νικολάου Λυράκη μετά του υιού του.

Το ευσεβές πλήρωμα προσήλθε και προσευχήθηκε με ευλάβεια και κατάνυξη ενώπιον της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος. Πλείστοι των πιστών προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αστυπαλαίας π. Δημήτριο, τον εφημέριο της Παναγίας π. Ευσέβιο και την εκκλησιαστική επιτροπή, καθώς και τον Ιεροκήρυκα π.Γεδεών.

ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΙΤΩΝ

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Κείμενο – Φωτογραφίες: π. Γεδεών Μαγκριώτης