Με θρησκευτική λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Στον οικισμό του Ξηροκάμπου Λέρου, και στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου, την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμμετέχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων, που βρέθηκαν στη Λέρο και τίμησαν με την παρουσία τους την ιερά πανήγυρη.

Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου, εις τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού και εις τας οδούς του οικισμού του Ξηροκάμπου, προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Το πρωί της Τρίτης 27 Αυγούστου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, π.Σεργίου Γουρλά, εφημερίου του εορτάζοντος Ιερού Ναού και των ιεροδιακόνων π. Φιλοθέου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Υερσέης και π. Ιωάννου εκ της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε καταλλήλως ο Θεοφ.Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, αναφερθείς στον βίο του Αγίου Φανουρίου και τα μαρτύρια των Αγίων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού εγένετο ευλογία αρτοκλασίας και φανουρόπιτας προς τιμήν του Αγίου.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ:

 


Τέλος, προς τιμήν του Μητροπολίτου , του Θεοφ.Επισκόπου, του Ι.Κλήρου και των πιστών, παρετέθη υπό του Εφημερίου π.Σεργίου Γουρλά και του Εκκλ.Συμβουλίου, μικρά δεξίωσις.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον εφημέριο και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, οι οποίοι επιμελήθηκαν της πανηγύρεως του Αγίου Φανουρίου.

Τις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Φανουρίου τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λερίων κ. Μιχαήλ Κόλιας, ο Έπαρχος κ. Ι.Θεμέλαρος, μέλη του Δ.Σ., πολλοί ομογενείς και απόδημοι, και πλήθος ευσεβών πιστών.


ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στο πανέμορφο και πανοραμικό εορτάζον εξωκκλήσι του Αγίου Φανουρίου στον περιφερειακό δρόμο στο Μασούρι, και μέσα σε πρωτοφανή προσέλευση πιστών, έγινε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, την Δευτέρα 26/8.

Εκατοντάδες οι φανουρόπιτες που έφερε ο κόσμος, οι οποίες μοιράστηκαν στο τέλος, ενώ μεγάλη ήταν η παρουσία ομογενών Καλυμνίων, ειδικά από το Ντάργουιν Αυστραλίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θερμά συγχαρητήρια στην οικογένεια του κ.Γ.Μουσελή για την άρτια οργάνωση, που είναι και οι κτήτορες του εξωκκλησιού.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ:


Απολυτίκιον Αγίου Φανουρίου

«Ουράνιον εφύμνιον, εν γη τελείται λαμπρώς,

επίγειον πανήγυριν, νυν εορτάζει φαιδρώς,

αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους,

κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν, ην εύρες πόνοις καί άθλοις,

τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες-βίντεο από Κάλυμνο:  Νίκος Μαμάκας "ΑλήθειαFM"