Με λαμπρότητα ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Νικολάου στην Μητρόπολή μας.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 2019

Με μεγάλη λαμπρότητα και την συμμετοχή των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Πολιούχου της Καλύμνου Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και του Λιμενικού Σώματος.

Οι κυβερνήτες  και οι πλοιοκτήτες όλων των σκαφών που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Καλύμνου, τηρώντας το έθιμο με συνεχή σφυρίγματα από τις σειρήνες χαιρέτισαν την λιτανεία της εικόνας.

Η Κάλυμνος τιμά τον πολιούχο της  Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών, με την κεντρική πανήγυρη στον περικαλλή ναό, στο δεξιό άκρο του λιμανιού.

Την παραμονή, Πέμπτη 5.12.2019, ετελέσθη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό των ιερέων της νήσου και την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πλήθους πιστών.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ


Την επομένη, Παρασκευή 6.12.2019, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, και ακολούθησε η λιτάνευση των Τιμίων Λειψάνων και της Αγίας Εικόνας του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Καλύμνου και προστάτη των σφουγγαράδων.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ:

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης, περιστοιχιζόμενος από ακολουθία ιερέων, τέλεσε προ των κολλύβων που έφεραν φιλοτεχνημένη την εικόνα του Αγίου Νικολάου, το μνημόσυνο των απανταχού της γης τελειωθέντων Καλυμνίων σφουγγαράδων, καθώς και αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού.

Μετά το πέρας της τελετής στον Ιερό Ναό, ακολούθησε η έξοδος και λιτανεία κατά της παραλιακής λεωφόρου της Πόθιας. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων, αντιπροσωπείες μαθητών, μικρά παιδιά που κρατούσαν μεγάλα σφουγγάρια – ιστορικό σύμβολο της Καλύμνου – ομοίωμα αχταρμά και παραδοσιακό τιμόνι πλοίου. Ακολουθούσε ο πυρήνας της ιερής πομπής με προπορευόμενα τα εξαπτέρυγα και έπονταν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, ο ιερός κλήρος σε δύο στοίχους, ο Μητροπολίτης συνοδευόμενος από τμήμα προσκόπων, και η Ιερά Εικόνα του Αγίου Νικολάου, την οποία έφεραν στους ώμους τους, στηριγμένη σε ειδική βάση, άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ ακολουθούσε μεγάλο πλήθος πιστών. Η λιτανεία έφθασε μέχρι το δημοτικό μέγαρο και επέστρεψε στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Καλύμνου.


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάσθηκε και στη Λέρο η εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτου των ναυτικών μας, και πολιούχου της πόλεως του Λακκίου.

Στην ομώνυμη ενορία της πόλεως του Λακκίου, ο πανηγυρίζον Ιερός Ναός ήταν κατάλληλα σημαιοστολισμένος και ευπρεπής.

Το εσπέρας της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’  Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου, του εφημερίου του πανηγυρίζοντος ιερού ναού π. Δαμασκηνού, και Ιερέων της νήσου.


Στιγμιότυπα από τον Αρχιερατικό Εσπερινό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της πόλεως του Λακκίου Λέρου.

Χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου, του εφημερίου του εορτάζοντος ναού π.Δαμασκηνού, και των ιερέων π.Σωφρονίου, π.Γεδεών και π.Νικολάου.

Στον κατάμεστο ιερό ναό προσήλθαν οι τοπικές Αρχές, προεξάρχοντος του Δημάρχου κ.Μ.Κόλια, του αντιδημάρχου κ.Δ.Καστή, του προέδρου ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Λ. κ.Ν.Μπίλλη, των δημοτικών συμβούλων κ.Στ.Λουλουδιά (επικεφαλής του συνδυασμού "Λέρος Νέα Αρχή")  και κ.Γ.Παλαπουγιούκ (γραμματέα του Δ.Σ.), αντιπροσωπεία Ναυτοπροσκόπων, και πολύς κόσμος.

Μετά την Αρτοκλασία ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε τα «Νικολοβάρβαρα» (Ευλόγηση των σπόρων για καλή και ευλογημένη γεωργική χρονιά).

«ΝΙΚΟΛΟΒΑΡΒΑΡΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σύμφωνα με την ελληνική λαϊκή παράδοση, η Αγία Βαρβάρα, εκτός των άλλων, συνδέεται με την γονιμότητα της σποράς και γενικότερα με τις αγροτικές εργασίες, ενώ ο Άγιος Νικόλαος με τον ερχομό κακοκαιρίας και κυρίως τις βροχές.

Έτσι σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση ο χειμώνας επίσημα αρχίζει, πάντα, με τα λεγόμενα "Νικολοβάρβαρα", δηλαδή μεταξύ 4 με 6 Δεκεμβρίου.

Σε μερικές περιοχές λέγουν:  «Η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει (το κρύο), και ο άγιος Νικόλαος παραχώνει (το σπόρο)», ενώ σε άλλες «η αγία Βαρβάρα γεννά (το σπόρο) και ο άγιος Νικόλαος βαφτίζει (λόγω βροχής, κακοκαιρίας),

«Τ' άη Νικολοβάρβαρα κάνει νερά και χιόνια!» και «Η Αγιά Βαρβάρα γέννησε κι ο Άη-Σάββας το εδέχθη κι ο Άη-Νικόλας έτρεξε να πάει να το βαφτίσει" (τις βροχές, το κρύο και το χιόνι).

Οι αναφορές στην κακοκαιρία των ημερών σε συνάρτηση με τους δύο αγίους έρχονται πολύ συχνά και αυθόρμητα:

«Πού γυρεύεις το χειμώνα; – Στα Νικολοβάρβαρα», ή ακόμη: «Νικολοβάρβαρα κι ηπιάναν οι βροχές». Ο κατάλογος των σχετικών αναφορών (προφανώς παντού στην Ελλάδα) θα μπορούσε να μην έχει τελειωμό.

Σημασία έχει ότι αποτελεί ένα έθιμο της λαϊκής μας παράδοσης ξεχασμένο, το οποίο αναβίωσε φέτο στον Εσπερινό του Αγίου Νικολάου στη Λέρο.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι καλλιφωνώτατοι ιεροψάλτες Μανώλης Πλόχωρος, Σώζων Λάμπρου και Γιώργος Γαμπιέρης.


Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, ετελέσθη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας έλαβε χώρα η καθιερωμένη Δοξολογία, υπό του Θεοφ. Επισκόπου  Στρατονικείας κ. Στεφάνου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου, και η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της νήσου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος.

Την Εικόνα του Αγίου Νικολάου βάσταζαν ένστολο προσωπικό της ΥΝΤΕΛ, και η ιερά πομπή ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους και την παραλιακή του λιμένος της πόλεως του Λακκίου.

Της ιεράς πομπής προπορευόταν περιπολικό του Α.Τ.Λέρου, η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου, το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος το οποίο έσυρε βάρκα με την Εικόνα του Αγίου Νικολάου, και ακολουθούσαν τα ιερά εξαπτέρυγα, το Ιερό Ευαγγέλιο, τα Ιερά Λείψανα, ο Επίσκοπος μετά του Ιερού Κλήρου, οι αρχές της νήσου, αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων της πόλεως του Λακκίου, και πολλοί πιστοί.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ:


Μετά το πέρας της Λιτανείας ο Διοικητής της ΥΝΤΕΛ Πλοίαρχος Π.Φιλιππίδης ΠΝ παρέθεσε μικρή δεξίωση στην Λέσχη Αξιωματικών, προς τιμήν του εορτασμού του Προστάτου του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου.


Ο Άγιος Νικόλαος εορτάσθηκε επίσης και σε όλα τα παρεκκλήσια της Λέρου: στον Ξηρόκαμπο, Μεραλούδι, Συκαία και Άλιντα.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως