Την πρώτη του νέου έτους, Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2020, εορτή Βασιλείου του Μεγάλου, ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος ετέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Ναού π. Νικόλαο.


Κατά την Θεία Λειτουργία ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Χρυσούλης ανέγνωσε το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου:

«ΠΑΪΣΙΟΣ  ελέω Θεού Μητροπολίτης  Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα

Χαίρετε εν Κυρίω και ενδυναμούσθε εν τω κράτει της ισχύος Αυτού.

Σήμερα, χάριτι θεία, ανάτειλε το νέο σωτήριο έτος 2020 της χρηστότητας του Κυρίου προς ωφέλεια πάντων ημών. Ήδη το έτος  2019 πέρασε στην ιστορία με ό, τι πήρε μαζί του σ’ αυτό το σύντομο πέρασμά του.

Εμείς πλέον από σήμερα εναποθέτουμε τις χρηστές ελπίδες μας πρωτίστως στο Θεό, τον Πλάστη και Δημιουργό του παντός «ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος». Αυτόν τον Δοτήρα παντός αγαθού ας παρακαλέσουμε. Αυτόν και μόνον ας ικετεύσουμε να τύχουμε των μεγάλων ευεργεσιών Του κατά το νέο αυτό σωτήριο έτος 2020!

Ως Έλληνες και αληθινοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, εάν επιθυμούμε να τύχουμε των ευεργεσιών του Θεού Πατρός, του Πατρός των Φώτων, πρέπει να είμαστε «φως του κόσμου» και όπως ο λύχνος φωτίζει έτσι κι εμείς ως χριστιανοί πρέπει να φωτίζουμε με την ζωή μας το λόγο της αληθείας.

Υπάρχουν ασφαλώς ωραίοι και πολυτελείς λύχνοι, αλλά δυστυχώς στις μέρες αυτές που ζούμε, κινούμαστε και υπάρχουμε, αυτοί οι λύχνοι δεν είναι ευπρεπισμένοι, δεν είναι γεμάτοι με λάδι καθαρό και επομένως ούτε αυτοί φωτίζονται, ούτε άλλους ανθρώπους δύνανται να φωτίζουν στο αγαθό, στο δίκαιο, και ευάρεστο στον Θεό.

Είναι γεγονός, ότι μακριά από την χριστιανική θρησκεία και το αθάνατο ελληνικό πνεύμα η μόρφωση και η ανατροφή της κοινωνίας συντελούν στην διαστροφή του χαρακτήρα και σ’ αυτή την ελληνική οικογένεια και την κοινωνία γενικότερο.

Εάν λοιπόν θέλουμε και επιζητούμε ως χριστιανοί Έλληνες και Ορθόδοξοι να επιστρέψουμε στις υγιείς και σωτήριες ελληνορθόδοξες ρίζες μας και αρχές μας, πρέπει να προσέλθουμε στις καθαρές και ζωογόνες πηγές της θρησκείας και του ελληνισμού, που δυστυχώς αυτό τον καιρό, αυτοί οι δύο πώλοι, Θρησκεία και Ελληνισμός, βάλλονται από τους δήθεν σοφούς νεοέλληνες.

Ο κόσμος σήμερα, δυστυχώς, κείται στο πονηρό και δεν μπορεί να κατανοήσει την σοφία του Θεού, η οποία  σοφία του Θεού θεωρείται μωρία από τους υπερήφανους και παράφρονες αυτούς νεοέλληνες, που για τα πάντα είναι ειδήμονες, τα πάντα γνωρίζουν, και για τα πάντα έχουν λόγο.

Σήμερα εμείς ως Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι έχουμε άραγε τον Χριστό συνοδοιπόρο μας, ώστε να φωτίσουμε τους σκοτισμένους από τις απολαύσεις του μάταιου και πρόσκαιρου αυτού κόσμου συνανθρώπους μας; Στο σημείο αυτό γεννιώνται  πολλά ερωτηματικά.

Αυτή την αγία ημέρα και ώρα, θα  ήθελα να πώ δύο λόγια πατρικά στα νέα παιδιά μας, στα παιδιά της Ελλάδας!

Αγαπητά μου παιδιά,

Από σας πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στην φιλτάτη Πατρίδα μας. Έχετε εσείς την δύναμη να πάρετε στα χέρια σας τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και να  αναδειχθείτε άξιοι συνεχιστές της χριστιανικής πίστης και της πατρίδας. Φράξετε όμως τα αυτιά σας στις σειρήνες του κόσμου τούτου και ανατραφείτε  «εν παιδίᾳ και νουθεσίᾳ Κυρίου».

Παιδιά, της σύγχρονης Ελλάδας παιδιά, αγαπήσετε την πατρίδα μας με την ένδοξη ιστορία της, που είναι η κοιτίδα του πολιτισμού και η πνευματική τροφός ολόκληρης της ανθρωπότητας, και πάντοτε να έχετε στον νουν σας τα θαυμαστά εκείνα πρότυπα, της θεοσεβείας, της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας, αυτούς τους μεγάλους και επιφανείς προγόνους μας που μας κληροδότησαν την πατρώα γή ελεύθερη.

Το 2019 έπεσε στον καιάδα της αιωνιότητος ανεπιστρεπτί και η ανατολή του νέου έτους 2020 μας καλεί να ατενίσουμε με αισιοδοξία τον παρόντα χρόνο, και αφού ανασυγκροτήσουμε τις πνευματικές και σωματικές δυνάμεις μας επί τα βέλτιστα, ας βαδίσουμε με αισιοδοξία αυτό το νέο χρόνο.

Με αυτές τις σκέψεις σας ασπάζομαι πατρικώς έναν προς έναν από καρδίας, και όλους μαζί, καθώς και τους ξενιτεμένους αδελφούς μας, όπου και αν ευρίσκονται σε γή και θάλασσα, και σας εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου όπως το νέο έτος της χρηστότητος του Κυρίου 2020 αποβεί ευλογημένο, καρποφόρο, υγιεινό και σωτήριο.

Εν τη Ιερά Μητροπόλει, εν έτει σωτηρίω δισχιλιστώ και εικοστώ, μηνί Ιανουαρίου α΄

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+Ο ΛΕΡΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης ετέλεσε Δοξολογία επί τω νέω έτει, παρουσία του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου π.Νικοδήμου, του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας, και πολλών πιστών.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΩ ΝΕΩ ΕΤΕΙ


Κατόπιν, οι Αρχές μετέβησαν στο Δημαρχείο, όπου έλαβε χώρα η κοπή της βασιλόπιτας του Δήμου, υπό του Μητροπολίτου. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του Δήμου για την άψογη συνεργασία, ενώ ο Δήμαρχος με τη σειρά του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη για το πολυσήμαντο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και την αγαστή συνεργασία των Υπηρεσιών του Δήμου με την Ι. Μητρόπολη.


Μετά το Δημαρχείο, ο Μητροπολίτης μετά των Αρχών, μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου, όπου τους καλωσόρισε η Διοικήτρια Υπαστυνόμος Α΄ Αθηνά Κουτσοδόντη και ευχήθηκαν για το νέο έτος.

Ευχές στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου


Μετά το Αστυνομικό Τμήμα, ο Μητροπολίτης μετά των Αρχών, επισκέφθηκαν το Λιμεναρχείο, όπου ευχήθηκαν στους Λιμενικούς που τελούσαν υπηρεσία.

Ευχές στο Λιμεναρχείο Λέρου


Μετά το Λιμεναρχείο επισκέφθηκαν το Εκκλησιαστικό «Ισιδώρειο» Γηροκομείο Λέρου, όπου παρουσία των γερόντων και του υπαλληλικού προσωπικού, ο Μητροπολίτης έκοψε την βασιλόπιτα του Ιδρύματος.

Στο πάντοτε φιλόξενο περιβάλλον του Γηροκομείου μας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συνανθρώπους μας, αλλά και εκείνους τους παράγοντες και φορείς, συλλόγους, ενορίες, σχολεία, προσκοπισμό, τους ομογενείς μας, αλλά και όλους τους γνωστούς και αγνώστους, επωνύμους και ανωνύμους, που βοηθούν και συνεισφέρουν καθημερινά και με κάθε τρόπο στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Δήμο Λέρου, την «Εφορεία Σχολών Λέρου», το «Αγγέλειο» Ίδρυμα, τον Σύλλογο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», τους «Φίλους του Γηροκομείου», που κάθε χρόνο βοηθούν οικονομικά αυτό το φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας, ενώ πολλές ευχαριστίες απηύθυνε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Διευθυντή Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο, αλλά και στο υπαλληλικό προσωπικό.


Αποχωρώντας από το Γηροκομείο, ο Μητροπολίτης και οι Αρχές επισκέφθηκαν τις κλινικές του Νοσοκομείου και απηύθυναν εόρτιες ευχές στους ασθενείς, και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για το νέο έτος που μόλις ανέτειλε.


Μετά το νοσοκομείο, ο Μητροπολίτης μετά των Αρχών, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των hotspot Λεπίδων, όπου εκεί αντάλλαξαν εόρτιες ευχές με την Διοικήτρια και τα όργανα τάξης.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:   Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως