Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»). Η λέξη Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση.

Η σημερινή γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι αφιερωμένη στην έλευση του μικρού Χριστού στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών. Εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός).


ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στον εορτάζοντα ενοριακό ιερό ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κάλυμνο, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, παρουσία τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών.


ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Στο εορτάζον ιερό παρεκκλήσιο της Υπαπαντής του Κυρίου στη Λέρο, που ανήκει στην Ενορία του Ι. Μητροπολιτικού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», το Σάββατο 1/2/2020, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός υπό του εφημερίου π. Νικολάου, και το πρωί της Κυριακής (2/2/2020) η Θεία Λειτουργία, παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Εφημέριος π. Νικόλαος, παρουσία του εκκλ. συμβουλίου και των ενοριτών, έκοψε την βασιλόπιτα του Ναού, ευχόμενος «καλή και ευλογημένη χρονιά».

Το ιερό παρεκκλήσιο ευρίσκεται εκατέρωθεν του αυλείου χώρου του Μητροπολιτικού Ναού της Λέρου, το οποίο κατόπιν οδηγιών του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου και πολύμηνων εργασιών και παρεμβάσεων, μετατράπηκε σε ένα ωραιότατο και καλαίσθητο παρεκκλήσιο, του οποίου τα θυρανοίξια τέλεσε ο Μητροπολίτης στις 24-1-2016, και αφιερώθηκε στην Υπαπαντή του Κυρίου.


ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Η Αστυπάλαια γιορτάζει την Παναγία Φλεβαριώτισσα, το μεγάλο χειμερινό πανηγύρι της Αστυπάλαιας!

«Κυρά μου Φλεβαριώτισσα,  έβγα απ’ το θρονί σου,
κι όσοι και αν είμαστε(ν) εδώ να δώσεις την ευχή σου.
Όσοι και αν είμαστε(ν) εδώ, όλοι είναι μαζεμένοι,
του χρόνου να ξανάρθομεν πιο καλοκαρδισμένοι».

Και έτσι γίνεται κάθε χρόνο. Την 1η του Φλεβάρη, οι Αστυπαλίτες γιορτάζουν την Παναγιά τους την θαυματουργή, την «Φλεβαριώτισσα». Και δεν είναι μόνο οι κάτοικοι του νησιού. Όπου και να βρίσκονται, κρατούν ανοικτή την ημερομηνία αυτή για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του πιο γνωστού νησιώτικου πανηγυριού μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Το Σάββατο 1/2/2020, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα και πυκνού εκκλησιάσματος.

Το πρωί της Κυριακής (2/2/2020) τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως