Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι καμπάνες των Ναών κτυπούν πένθιμα, με τον ξεχωριστό ήχο της καμπάνας αναγγέλουν τον θάνατο του Θείου Λυτρωτού και τελείται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Μεγάλου Εσπερινού της Αποκαθήλωσης.

Συγκινητική είναι η προσέλευση των πιστών στις Ενορίες τους για να παρακολουθήσουν το Μέγα Δράμα και να προσκυνήσουν τον Θεάνθρωπο Ιησού εντός του Τάφου, ψάλλοντες τον συγκλονιστικό ύμνο «Δος μοι τούτον τον Ξένον, ον η Μήτηρ ορώσα νεκρωθέντα εβόα… Ω Υιέ και Θεέ μου, ει και τα σπλάχαν τιτρώσκομαι και καρδίαν σπαράττομαι, νεκρόν Σε καθορώσα, αλλά τη ση αναστάσει θαρρούσα μεγαλύνω».

Μεγάλη Παρασκευή - Ιερός Ναός Σωτήρος Χριστού Λέρου (2017)

Ακολουθία Αποκαθηλώσεως στον Ι. Καθεδρικό Ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου (2019)

Από την τελετή Αποκαθηλώσεως στην Παναγία του Κάστρου Λέρου (2019)

Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα. Η έντονη του επιθυμία να συμμετάσχει στο πάθος του Κυρίου, διαφαίνεται και από κάποιες απλές, ωστόσο χαρακτηριστικές του πράξεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Φέτος, λόγω των εκτάκτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, οι Ιερές Ακολουθίες θα γίνουν σε όλες τις Εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών, προς αποφυγή συγκέντρωσης και συγχρωτισμού των πιστών.


ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής είναι η επίσκεψη των πιστών στα κοιμητήρια. Από τα ξημερώματα, άνδρες και γυναίκες, με τα θυμιατά και με λουλούδια μυρωδάτα, ανεβαίνουν σιωπηλά το δρόμο των κοιμητηρίων. Εκεί οι Ιερείς με μαύρο πετραχήλι, από τάφο σε τάφο, ψάλλουν τρισάγια και μακαρίζουν τους κεκοιμημένους αδελφούς μας και οι συγγενείς συνέχεια μοιρολογούν και κλαίνε λέγοντες «Θεός συχωρέσει σας».

Φέτος, λόγω των εκτάκτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, τα κοιμητήρια θα παραμείνουν κλειστά, προς αποφυγή συγκέντρωσης και συγχρωτισμού πολλών πιστών.

Είναι έθιμο επίσης να πίνουμε ξύδι, για να δείξουμε την αγάπη μας στο Χριστό, που τον πότισαν ξύδι.


ΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, γίνεται η Αποκαθήλωση και εκτίθεται σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού.

Από νωρίς το μεσημέρι γίνεται η περιφορά των Επιταφίων στην Παναγία του Κάστρου, στα Ιδρύματα και στα στρατόπεδα, ενώ στις 9 το βράδυ γίνεται η περιφορά των Επιταφίων όλων των Ενοριών.

Εντυπωσιακή είναι κάθε χρόνο η συνάντηση, στην κεντρική πλατεία Πλατάνου Λέρου, των τριών επιταφίων των Ενοριών της Αγίας Μαρίνης, του Ευαγγελισμού και Σωτήρος Χριστού. Κατά την παράδοση γίνεται το έθιμο της «υψώσεως των Επιταφίων», όπου οι ενορίτες σηκώνουν όσο πιο ψηλά μπορούν τους Επιταφίους.

Περιφορά των Επιταφίων στη Λέρο (2019)


Στην Κάλυμνο, στην παραλιακή του κεντρικού λιμένα, πραγματοποιείται εντυπωσιακή περιφορά 13 Επιταφίων με πλήθος πιστών να συμμετέχει και να παρακολουθεί!

Περιφορά Επιταφίων στην παραλιακή Καλύμνου (2019)


Οι επιτάφιοι, μετά την περιφορά, επιστρέφουν στους Ναούς, όπου οι πιστοί περνούν κάτω από αυτούς, κάνοντας ευχές και παρακαλούν το «εσφαγμένο αρνίο της αποκαλύψεως» υπέρ υγείας και θείας βοηθείας των ξενιτεμένων τους.

Όπως προείπαμε, φέτος, λόγω των εκτάκτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, οι Ιερές Ακολουθίες θα γίνουν σε όλες τις Εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών, ούτε περιφορά των Επιταφίων θα γίνει, προς αποφυγή συγκέντρωσης και συγχρωτισμού των πιστών.

Η Ιερά Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου τελειώνει με την απόθεση του Σώματος του Σωτήρος Χριστού επάνω στην Αγία Τράπεζα και διαβάζεται η προφητεία του Ιεζεκιήλ, ο Απόστολος προς Κορινθίους «και γαρ το Πάσχα ημών, υπέρ ημών ετύθη Χριστός» και αναγιγνώσκεται το Ευαγγέλιο «τη επαύριον ήτις εστί…  σφραγίσαντες τον λίθον μετά της κουστωδίας», όπου οι Ιερείς ευλογούν τον λαόν και εύχονται «Καλή Ανάσταση» στους ντόπιους και επισκέπτες του νησιού.


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΛΕΡΟΥ

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως