Την Πέμπτη 14-5-2020, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου και σύσσωμου του Ιερατείου της Λέρου, πραγματοποιήθηκε ιερατική σύναξη, με σκοπό να συζητηθούν τα νέα μέτρα για την επαναλειτουργία των Ιερών Ναών την προσεχή Κυριακή 17 Μαΐου.

Ο Μητροπολίτης απηύθηνε το «Χριστός Ανέστη» και τις Αναστάσιμες ευχές του στο Ιερατείο, μιας και είχε να έλθει στη Λέρο από τις αρχές Μαρτίου λόγω της πανδημίας.

Εξέφρασε τις ανησυχίες του για όλη αυτή την ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη κατάσταση, η Εκκλησία όμως υπάκουσε σε όλες τις οδηγίες της Ιατρικής Επιστήμης και της Κυβερνήσεως για χάριν της δημόσιας υγείας.

Τώρα, μετά από τρεις μήνες περίπου, οι Ιεροί Ναοί λειτουργούν ξανά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών προς αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Μητροπολίτης κάλεσε του ιερείς μας να τηρήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει την επαναλειτουργία των Ιερών Ναών (ΦΕΚ 1816/τ.Β΄/12.5.2020), ειδικότερα τον μέγιστο αριθμό των εισερχομένων πιστών σύμφωνα με το εμβαδόν του Ναού (1 άτομο ανά 10 τ.μ.), την απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου μεταξύ τους, την χρήση αντισηπτικών στην είσοδο για την απολύμανση των χεριών, τον επαρκή φυσικό αερισμό του Ναού, ενώ με προσωπική ευθύνη των πιστών συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Όσο αφορά την τέλεση Ιερών Μυστηρίων (Γάμων και Βαπτίσεων) αυτά θα γίνονται με βάση τις ανωτέρω οδηγίες, αλλά μόνο στους Ενοριακούς Ναούς, οι οποίοι πληρούν τα του νόμου προβλεπόμενα μέτρα. Στα Ιερά Παρεκκλήσια και Εξωκκλήσια της Λέρου δεν θα τελούνται Ιερά Μυστήρια, διότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος λόγω μεγέθους, εντός και εκτός των ναϋδρίων.

Στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, ως πολιούχου της νήσου και υπάρχοντος του καταλλήλου προβλεπόμενου από το Νόμο χώρου, παρέχεται η άδεια τέλεσης Ιερών Μυστηρίων.

Η Θεία Μετάληψη θα γίνεται κανονικά με την τήρηση των σχετικών μέτρων (1,5 μ) και θα γίνεται μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, το δε αντίδωρο θα ευρίσκεται σε ευπρεπισμένο χώρο στην έξοδο του Ναού.

Όσο αφορά τις Εξοδίους Ακολουθίες, αυτές θα γίνονται μόνο με την συμμετοχή του ιερέως, του ιεροψάλτου και των απολύτως στενών συγγενών και φιλικών προσώπων του εκλιπόντος.

Τα μνημόσυνα θα τελούνται κανονικά στους ενοριακούς ναούς, εκτός της παραθέσεως κερασμάτων και καφέ στις αίθουσες δεξιώσεων των ναών, προς αποφυγή συνωστισμού των πιστών.

Οι ιερείς εξέφρασαν πολλές απορίες και προβληματισμούς, συζητήθηκαν πολλές πτυχές των νέων μέτρων, ενώ θα πρέπει να ετοιμάσουν και να διαρρυθμίσουν κατάλληλα τους Ιερούς Ναούς, βάσει του Νόμου και τις Αποφάσεις του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για την επαναλειτουργία τους, καθώς έλαβαν γραπτές και προφορικές οδηγίες από τον Μητροπολίτη μας.

Τέλος, ο Μητροπολίτης ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ

 


ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως